Läkemedelsverket

Hälsodata i fokus för nytt regeringsuppdrag

Dela

I ett nytt regeringsuppdrag får Läkemedelsverket till uppgift att utreda förutsättningarna för att ges rollen som marknadskontrollmyndighet för elektroniska hälsojournaler och hälsoappar.

En vårdpersonal i skyddskläder använder en dator för att hantera digitala hälsojournaler i ett sjukhus.
Digitalisering i hälso- och sjukvården är en högaktuell fråga. EHR är den systematiserade samlingen av patientens hälsojournaler och information i digitalt format. Foto: Johnér

Uppdraget är en av flera satsningar på hälso- och sjukvårdens digitalisering.

– Digitalisering är en högaktuell fråga som myndigheten idag arbetar med på flera sätt. Hälsodata blir en allt viktigare resurs i samhället. Därmed är det också viktigt med marknadskontroll och testning. Vi välkomnar verkligen detta uppdrag, säger Lena Björk, direktör vid Läkemedelsverket.

Uppdraget handlar om att kartlägga vad de nya arbetsuppgifterna kan bestå av samt ta ställning till hur uppgifterna kan utföras på ett så resurseffektivt sätt som möjligt. Regeringen ger Läkemedelsverket även i uppdrag att utreda förutsättningarna för att tillhandahålla testmiljöer för elektroniska hälsojournaler, så kallade EHR-system.

Uppdraget ska genomföras i dialog med E-hälsomyndigheten. Läkemedelsverket ska även föra dialog med och hämta synpunkter från Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg, Myndigheten för digital förvaltning, regioner och kommuner, Sveriges Kommuner och Regioner, privata vårdgivare samt privata branschorganisationer som företräder IT-leverantörer samt andra myndigheter och aktörer som myndigheten bedömer relevanta för uppdragets genomförande.

För detta får Läkemedelsverket under 2024 använda 1 500 000 kronor. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 15 februari 2025.

Vad är EHR?

Elektronisk hälsojournal eller EHR är den systematiserade samlingen av patientens hälsojournaler och information i digitalt format. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En vårdpersonal i skyddskläder använder en dator för att hantera digitala hälsojournaler i ett sjukhus.
Digitalisering i hälso- och sjukvården är en högaktuell fråga. EHR är den systematiserade samlingen av patientens hälsojournaler och information i digitalt format.
Ladda ned bild
Direktör, Tillsyn
Direktör, Tillsyn
Ladda ned bild

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt9.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar vid okontrollerat intag och ska inte intas på eget bevåg. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye