Region Norrbotten

Akuten ingen plats för lindrigt sjuka

Dela

Vårdplatsläget i Sunderbyn har förbättrats något men är fortfarande ansträngt. På akutmottagningen sker en tydlig prioritering, där sjukast går först.

Flera patienter ligger kvar på akutmottagningen i Sunderbyn. Region Norrbotten arbetar för att hitta lösningar som ska förbättra situationen.

– Vi har inte tillräckligt många bemannade vårdplatser på sjukhuset. Det innebär att patienter tvingas vara kvar på akuten, samtidigt som inflödet av människor fortsätter. Läget är besvärligt, säger Mattias Josefsson, verksamhetschef för länets akutmottagningar och IVAK-enheter.

På akutmottagningen sker en bedömning av vårdbehovet. Om patienten söker för lindriga besvär, exempelvis halsont, behöver han eller hon oftast inte akut vård utan kan åka hem eller bli hänvisad till annan vårdnivå, till exempel hälsocentral.

Region Norrbotten uppmanar därför personer med lindriga besvär att först kontakta 1177 eller sin hälsocentral innan de beger sig till sjukhuset. Ett annat alternativ är att använda sig av chattfunktionen Min vård Norrbotten, en tjänst som nås via norrbotten.se och även finns att ladda ner som app. Bemanningsläget och tillgängligheten inom primärvården är nu bättre än tidigare prognos.

– På så sätt hamnar man på rätt vårdnivå från början. Det tjänar alla på, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Däremot ska de med allvarliga, akuta skador eller sjukdomstillstånd inte tveka att åka till akutmottagningen eller ringa 112.

– Den som behöver akut vård ska absolut ta sig till akutmottagningen. Det är ett jätteviktigt budskap som vi verkligen vill få fram, säger Pia Näsvall.

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye