Byggnads

Byggnads kommenterar Haverikommissionens rapport om hissolyckan i Sundbyberg

Dela

Statens haverikommission har publicerat sin slutrapport efter hissolyckan vid en byggarbetsplats i Sundbyberg i fjol. SHK konstaterar att orsaken bakom olyckan är uteblivna kontroller och utredningen visar att liknande brister kan finnas på andra arbetsplatser. Byggnads välkomnar utredningen och kräver åtgärder så att liknande olyckor kan undvikas i framtiden.

Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads, i gul reflexjacka lutar sig mot en vägg utomhus.
Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads

– Det är bra att Haverikommissionen gjort en ordentlig granskning av vad som skett. Vi kommer inte att få tillbaka de kollegor vi förlorat, men vi hoppas att det leder till förändringar i branschen så att fler olyckor kan undvikas. Grundproblemet är bristen på ordning och reda på arbetsplatserna. Hundratals underentreprenörer trängs på en arbetsplats och arbetsmiljöansvaret tappas bort när ingen tar ansvar för helheten, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

– Förra året omkom 16 personer i vår bransch. Hade det handlat om läkare, journalister eller någon annan yrkeskår hade det tillsatts en kriskommission för länge sedan. Politiken behöver göra en total genomlysning av branschen. Förslagsvis med startpunkt i den stress och osunda konkurrens som kommer i kölvattnet av långa underentreprenörskedjor, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

– Det finns en rad åtgärder att ta till som både skulle stävja arbetslivskriminaliten i branschen och skapa säkrare arbetsplatser. Vi kräver att man gör som i Norge och begränsar antalet tillåtna underentreprenörsled till max två. Tydliga arbetsmiljökrav måste ställas i upphandlingar och huvudentreprenören måste få ett större och tydligare arbetsmiljöansvar för hela arbetsplatsen. Vidare måste straffen skärpas. Endast en tiondel av de senaste årens dödsfall har fått någon form av rättslig konsekvens, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Läs pressmeddelandet från Statens haverikommission

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye