Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Svenskt Ambulansflyg flyger oftare till andra länder under sommaren

Dela

Svenskt Ambulansflyg räknar med många ambulanstransporter till andra länder under sommaren. Tre sommarmånader, 2023 var det lika många uppdrag till andra länder som totalt under året i övrigt.

Ta del av statistik, uppdrag och se våra destinationer i Sverige och andra länder. Se Årsredovisning 2023.
Ta del av statistik, uppdrag och se våra destinationer i Sverige och andra länder. Se Årsredovisning 2023.

Juni, juli och augusti 2023 utfördes i snitt mellan tre och fyra transporter i veckan utanför Sveriges gränser. Resterande månader en eller max två transporter i veckan. Även under sommaren är det variationer och vissa veckor mer intensivt.

Se mer i Årsredovisning 2023: Länk
Se pressbild nedan och andra alterantiv i pressrum.

– Vissa veckor flyger vi utanför Sverige varje dag. Under semesterperioden får vi hjälpa många turister från våra nordiska grannländer att komma hem när de blivit sjuka eller skadat sig under sin semester i Sverige, säger Mathias Jonsson, kapten och flygchef, Svenskt Ambulansflyg.

Flest transporter inom landet

Svenskt Ambulansflyg utför ambulansflyguppdrag för regionernas räkning och de flesta transporter är mellan flygplatser i Sverige. Regionerna ansvarar därutöver för hemtransport av patienter till de nordiska grannländerna, enligt nordisk överenskommelse om social trygghet. De kan också ha avtal med andra länder om specialistvård.

Standardiserade procedurer

Mathias Jonsson beskriver att det egentligen inte är någon skillnad att flyga till ett annat land eller i ett annat lands luftrum, I grunden är alla procedurer standardiserade för hela världens flyg, men det kan finnas lokala avvikelser på grund av exempelvis geografi, konflikter eller andra restriktioner lokalt.

– Det kan dock vara lite mer omständligt att planera en flygning till en ny flygplats. Piloterna behöver läsa på om flygplatsernas specifika procedurer och vissa flygplatser ställer extra krav på pilotens kompetens, exempelvis i Nordnorge. Där kan det krävas extra simulatorträning, säger Mathias Jonsson.

Kort framförhållning

Svenskt Ambulansflyg har en kort framförhållning, beroende av hur människor blir sjuka och regionernas behov av transporter. Ett trafikflygbolag för persontransporter planerar sina rutter många månader i förväg och alla destinationer är långt i förväg inlagda i system.

Bank av kunskap om flygplatser i andra länder

Svenskt Ambulansflyg har procedurer för samtliga Sveriges 40-tal trafikflygplatser inlagda i systemet. Flygkoordineringen i Umeå fortsätter med flygplatser i andra länder vartefter behovet uppstår.

– Sedan vi startade för två år sedan har det varit många första besök vid nya flygplatser och nu blir det istället fler återbesök. Då är kunskap och procedurer om flygplatsen redan på plats, säger Emil Nilsson, chef vid Flygkoordineringscentralen i Umeå, Svenskt Ambulansflyg.

Kontakter med andra

Andra utmaningar med patienttransport till eller från andra länder är kontakter med sjukhus och marktransporter, taxi eller ambulansbolag.

– Det är inte alla aktörer i andra länder som ännu vet vilka vi är. Det gäller att bilarna kommer till rätt grind på flygplatsen och blir insläppta och lotsade till flygplanet. Det är en utmaning med olika standard för bårsystem mellan flygplan och vägambulans.  Vi får mer kunskap och andra lär känna oss och vi gör allt för att patienten ska få en säker transport hela vägen, säger Emil Nilsson.

Kontakter

Bilder

Flygplan på väg
Flygplan på väg
Ladda ned bild

Om oss

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg utför ambulanstransport med flygplan med beredskap dygnets alla timmar, året runt. Tjänsten utformas och utvecklas utifrån  Sveriges 21 regioners, nuvarande och framtida behov, av ambulanstransport med flygplan.

Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg gör ett positivt resultat 20239.2.2024 08:41:14 CET | Pressmeddelande

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg gör ett positivt resultat 2023 på drygt 9,5 miljoner kronor, jämfört med budget 3,7 miljoner. Flygtimmar totalt uppgår till 6175, jämfört med budgeterat 6000 och 515 flygtimmar, genomsnittligt per månad. Förbundet har utfört 3800 patientuppdrag på helåret och 315 genomsnittligt per månad. Varje månad 2023 (september undantaget) har större volymer i uppdrag och intäkt än motsvarande månad 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye