KTH

Ny metod från KTH mot algblomning

Dela

En ny metod för att bekämpa algblomningen har tagits fram vid KTH. Den testas i sommar i vattnet utanför Klintehamn och Tofta på Gotland.

Fredrik Gröndahl, forskare vid KTH
Fredrik Gröndahl, forskare vid KTH Foto: Bengt Alm

På sommaren när vattnet är uppemot 20 grader kommer algblomningen. Vattnet med de blågröna cyanobakterierna kan göra både människor och djur sjuka.

– Vi ska tråla upp ansamlingar av cyanobakterier och hoppas kunna algsanera för att skydda känsliga områden och stränder så att människor kan bada och Östersjön kan må bättre, säger Fredrik Gröndahl, forskare och docent i industriell ekologi vid KTH.

Det här är en metod som verkligen kan göra stor samhällsnytta om det fungerar, säger Fredrik Gröndahl och berättar om hur saneringen ska gå till:

– Den grönaktiga sörjan fångas in med hjälp av länsor, som även används vid oljesanering, och som trålas över vattenytan. På länsorna sitter en finmaskig duk, vira, som används inom träindustrin, för att cyanobakterierna ska fastna.

Faller metoden väl ut kan det göra stor skillnad runt om i världen, eftersom algblomning är ett stort problem i många länder, med dålig vattenkvalitet som följd.

En annan del i projektet är att samla in algerna och undersöka dem för att se om de skulle kunna återanvändas som biobränsle. Och ytterligare en del är att skicka ner undervattensrobotar som byggts på KTH, för att undersöka havsbotten under algtäcket.

– Östersjöns botten har inget syre. Kan vi fånga upp biomassa kan vi hjälpa havet att må lite bättre, säger Fredrik Gröndahl.

För ytterligare information kontakta:

Fredrik Gröndahl, forskare och docent i industriell ekologi vid KTH, tel. 070-63 63 150, e-post: fgro@kth.se

Kontakter

Bilder

Fredrik Gröndahl, forskare och docent i industriell ekologi vid KTH
Fredrik Gröndahl, forskare och docent i industriell ekologi vid KTH
Ladda ned bild
Algblomning
Algblomning
Ladda ned bild
Algblomning
Algblomning
Ladda ned bild

KTH är Sveriges största och äldsta tekniska universitet. Forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. På KTH finns studenter och forskare från hela världen.

KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 500 doktorander och 4 000 anställda. Mer om KTH: https://www.kth.se/om/fakta

Följ KTH

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från KTH

Totalförsvaret stärks genom samarbete mellan Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan16.4.2024 15:55:35 CEST | Pressmeddelande

Samhällets krisberedskap vilar både på offentliga och privata aktörer – men privata företags skyldigheter och åtaganden är otydliga och beredskapen begränsad. Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan i Stockholm inleder nu ett samarbete för att tydliggöra och utveckla näringslivets centrala roll som en del i totalförsvaret, förbättra samverkan mellan myndigheter och näringsliv, och stärka krisberedskapen i samhället.

Låg kontorsnärvaro har långtgående effekt för organisationer18.1.2024 11:20:14 CET | Pressmeddelande

En ny studie som undersökt kontorsarbetandet efter pandemin visar på stora skillnader hur mycket de anställda idag befinner sig på sina arbetsplatser. Hälften av organisationerna i studien når exempelvis inte upp till 40 procents närvaro, en siffra som är mycket lägre än vad organisationernas närvaropolicy tillåter. Detta kan påverka organisationen och deras arbetet negativt, enligt KTH-forskaren Christina Bodin Danielsson, ansvarig för studien.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye