Škoda Sverige

Rolig körkänsla möter komfort: svenska rallyproffset Oliver Solberg testar nya Škoda Octavia RS

Dela

Motorsport har varit en del av Škodas DNA i över 120 år. Det arvet reflekteras i RS-versionerna av Škodas modellportfölj. Nya Octavia RS är inget undantag, något som bekräftas av Oliver Solberg. Den unga rallychauffören från Sverige tog den sportigaste Octavian någonsin på en åktur, något som han delar med sig av i denna video.

Oliver Solberg vid nya Škoda Octavia RS
Oliver Solberg vid nya Škoda Octavia RS

Vanligtvis brukar Oliver Solberg tävla i Rally-VM i en Škoda Fabia RS Rally2. Nu senast fick 22-åringen möjlighet att provköra den senaste generationens Octavia RS. Enligt honom själv, en utmärkt kombination av prestanda, praktikalitet, komfort, sportighet och självklart rolig körkänsla.

En av de bidragande faktorerna är den nya motorn som ger 195 kW (265 hk), vilket är en ökning på 15 kW (20 hk) jämfört med föregångaren. ”Den direkta kraften är utmärkt. Man behöver inte tänka på växeln; allt du behöver göra är att nudda gasen, oavsett hastighet, så slungas du fram i din Octavia”, säger Solberg. Den fyrcylindriga turboladdade motorn i nya Octavia RS kommer från samma familj (EA 888) som motorn Solberg brukar tävla i, sin Škoda Fabia RS Rally2. ”Motorn på nya Octavia RS har snabb respons och reagerar direkt på gas”, summerar Solberg.

Nytt för den senaste Octavia RS är en elektronisk differential som levererar den perfekta distributionen av acceleration mellan de två framhjulen, för ökad prestanda. ”Det hjälper väldigt mycket att överföra och optimera effekten mellan hjulen. Även om man tar skarpa kurvor i lägre växlar så spinner inte det inre hjulet och man tappar inte heller greppet”, förklarar Solberg.

Nya Škoda Octavia RS har också tagit ytterligare ett steg mot en än sportigare körupplevelse. Chassit sitter 15 millimeter närmare vägen, vilket sänker bilens tyngdpunkt. ”Det är avgörande för bättre väghållning och mer responsiv styrning. För när man kör mer dynamiskt behöver man en bil som går precis i den riktning du vill att den ska gå, utan onödig lutning”, framhäver Solberg. ”Nya Škoda Octavia RS är strösslad med lite mer Motorsports-DNA.”

Enligt Solberg har nya Octavia RS ändå behållit det som gjort det till en beundrad modell sedan den första generationen: exempelvis körkomforten på längre resor. ”Styrkan hos Octavia RS är kombinationen av rimlig fart och komfort på vägen. Bilen är fast och precis, men stötdämparna är inte för hårda”, understryker Solberg.

Den omarbetade och skarpare fronten på Octavia RS har en sportigare look och nya LED Matrix-strålkastare som standard, vilket nöjer Solberg. Efter provkörningen hade Oliver Solberg hemskt gärna behållit nycklarna till en Octavia RS. Leende uttryckte han: ”Kan jag få ha den som tjänstebil, tack?”. Se videon med Oliver Solberg HÄR

Säljstart
Nya Škoda Octavia RS öppnar till försäljning i Sverige under juli 2024.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Oliver Solberg vid nya Škoda Octavia RS
Oliver Solberg vid nya Škoda Octavia RS
Ladda ned bild
Nya Škoda Octavia RS
Nya Škoda Octavia RS
Ladda ned bild

Länkar

Škoda Auto

  • Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”Next Level Škoda”-program för framtiden: utöka modellportföljen inom elbilssegmentet, utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och göra konkreta framsteg inom hållbarhet & mångfald.
  • Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar Škoda Auto självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.
  • Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med lokal partner.

Följ Škoda Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Škoda Sverige

Nu gör Škodas nästa helelektriska modell Elroq sin förtäckta debut1.7.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Elroq är ett attraktiv och efterlängtat helelektriskt tillskott till Škodas modellportfölj. Världspremiären är satt till hösten 2024 men gör alltså redan nu sin förtäckta debut. Elroq blir Škoda Autos helelektriska expansion i det populära A-SUV-segmentet, som är det största i Europa sett till volym. Med en distinkt design blir Elroq den första Škoda-modellen att fullt ut anamma märkets nya designspråk Modern Solid. Tjeckiska biltillverkaren tummar inte heller på utrymmena i nya Elroq, i bagageutrymmet ryms 470 till 1 580 liter. Flera smarta lösningar för förvaring och kompakta exteriöra mått gör Elroq till en ideal bil för stadskörning. Motoreffekt varierar mellan 125 kW upp till 220 kW och räckvidden uppgår till maximalt 560 km enligt WLTP-cykel samt kan laddas från 10–80% på cirka 28 minuter. Elroq markerar starten på Škodas elbilsoffensiv med flera kommande modeller inom närmsta åren.

Škoda släpper första bilden av silhuetten på kommande helelektriska modellen Elroq22.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I höst får Škoda tillökning i utbudet av helelektriska modeller när den strategiskt viktiga kompakt-SUV:en Elroq täcks av. Redan nu släpps den första bilden av den kommande modellen där element från Škodas nya formspråk Modern Solid skymtas. Den minimalistiska exteriören kombinerar robusthet, funktionalitet och autenticitet för ett kraftfullt intryck. Världspremiären av Škoda Elroq kommer att ske i början av hösten 2024 och blir startskottet i Škodas elbilsoffensiv, med sex helelektriska modeller kommande år.

Škoda gör entré i det populära racingspelet Gran Turismo med den exklusiva virtuella konceptbilen Škoda Vision Gran Turismo24.4.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande

Škoda introducerar idag, den 24 april, det helelektriska designkonceptet Škoda Vision Gran Turismo. En spektakulär digital konceptbil i racingspelet Gran Turismo 7 på PlayStation, vilket ökar den tjeckiska biltillverkarens närvaro i den digitala racingvärlden. Något som både visar på Škodas dedikation till innovation och digitalisering inom motorbranschen liksom firar märkets långa historia inom motorsport. Škoda Vision Gran Turismo har totalt fyra elektriska motorer och erbjuder en total effekt om 800 kW* på alla fyra hjul.

Nya generationen Škoda Kodiaq äntligen beställningsbar – svenska priser officiella5.4.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Familjefavoriten Škoda Kodiaq täcktes av i Berlin så sent som i höstas förra året. Idag, 5 april, är den nya generationen av populära Škoda-SUV:en äntligen beställningsbar. Den största förändringen för modellen, utöver ny interiör och exteriör design, är den nya drivlinan som innebär att Kodiaq för första gången erbjuds som laddhybrid, och det med en räckvidd på upp till 100 kilometer (WLTP).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye