Semesterkassan gapar tomt – det här gör svenskarna sig av med för ett tillskott i ekonomin

Dela

Semestern är här för många – och lediga dagar betyder ofta högre utgifter. Enligt en undersökning från Halebop toppar telefonen listan över vad svenskarna kan tänka sig göra sig av med för att få ett extra tillskott till privatekonomin. Trots det har endast fem procent har tagit tillvara på möjligheten att byta in sin gamla mobil det senaste året.

Många svenskar har avlagda telefoner i gömmorna, som snabbt och enkelt kan ge ett extra tillskott till kassan, då många bolag erbjuder ekonomisk ersättning eller rabatter när en gammal telefon lämnas in. Trots det har bara fem procent av svenskarna nyttjat möjligheten att byta in sin gamla mobil i utbyte mot ersättning eller ett bättre erbjudande det senaste året. Det visar en undersökning från Verian Group på uppdrag av Halebop.

– Vi vet att det ligger miljoner oanvända mobiltelefoner hemma hos svenskarna. De flesta hushåll har flera hundralappar att spara på att byta in sina gamla mobiler. Det är en klockren win-win-situation både för den egna plånboken nu inför sommaren och klimatet, säger Emma Craig, Head of Halebop. 

När svenskarna får frågan om vad de skulle prioritera att göra sig av med, i en ekonomiskt ansträngd situation eller för att få ett extra tillskott i plånboken, toppas listan ändå av just avlagda mobiltelefoner. 17 procent av svenskarna skulle prioritera att göra sig av med en gammal mobil.

– Att svenskarna ändå säger sig vilja göra den prioriteringen är lovande. Här behöver vi i branschen jobba ännu mer med att påminna konsumenterna om att det både är busenkelt och faktiskt finns pengar att spara på att dumpa luren, fortsätter Emma Craig.

Regionalt syns också skillnader. De som är mest benägna att vilja göra sig av med sina gamla telefoner är smålänningarna och personer boende på Öland och Gotland. Bland dem uppger drygt var fjärde att den gamla telefonen är det man först skulle göra sig av med för ett tillskott i privatekonomin.

– Smålänningar har rykte om sig att vara ekonomiskt smarta och det ser vi ett tydligt bevis på här. Nu vill vi se att övriga Sverige inspireras av detta spartips och lämnar in sina gamla mobiler för inbyte, avslutar Emma Craig.

Det här gör vi oss helst av med när kontot gapar tomt

  • Gamla mobiltelefoner 17 %
  • Fordon 17 %
  • Kläder 14 %
  • Smycken 9 %
  • Bostad 3%
  • Arvegods 3 %

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Halebop. Den bygger på 1 063 intervjuer med den svenska allmänheten i åldrarna 18 till 79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 1 – 4 mars 2024.

Kontakter

Halebop är ett varumärke inom TeliaCompany. Vi är en av de största mobiloperatörerna på Svenska marknaden och använder Telias nät för våra tjänster.

Följ Halebop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Halebop

Halebop och Samsung Nordics bjuder in till kryptisk tävling – knäck koden och vinn mobil18.1.2024 15:02:48 CET | Pressmeddelande

There is a new Samsung in town. Den 17 januari släpptes den nya Samsung Galaxy S24-trion för världen att se första gången. I helgen lanserar Halebop, tillsammans med Samsung Nordics, en tävling där svenskarna kan vinna nya Samsung Galaxy S24 Ultra genom att knäcka koden. Tävlingen går live fredag den 19 januari kl. 12.00 på halebop.se/unlock och i Mall of Scandinavia.

Varannan person stör sig på telefonsamtalen i det offentliga rummet19.10.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande

Trängsel, förseningar och inte minst högljudda telefonsamtal i kollektivtrafiken är vardag för många. Samtalsrapporten, framtagen av Halebop, har tittat närmre på svenskarnas mobilvanor och hittat att drygt varannan person stör sig på telefonsamtal i det offentliga rummet. Detta samtidigt som samma rapport visar att telefonsamtalet har positiva effekter på människans välmående.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye