Håll Sverige Rent

Skräpboten efter 13 år – fler böter än någonsin delas ut

Dela

Den 10 juli fyller skräpboten 13 år. De senaste två åren har antalet utdelade böter för nedskräpning ökat kraftigt, med hela 233 böter utfärdade bara mellan januari och juni i år. Malmö, Västerås och Uppsala toppar listan över flest skräpböter.

Allt fler får böter för nedskräpning. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Allt fler får böter för nedskräpning. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann

Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Sedan juli 2011 kan man få 800 kronor i böter för mindre nedskräpning, som att slänga snabbmatsförpackningar, flaskor eller andra engångsartiklar. Från och med 2022 omfattar boten även småskräp som cigarettfimpar och tuggummin. 

–Boten är ett viktigt verktyg för att minska nedskräpningen och en tydlig signal om att nedskräpning inte är okej. Samtidigt måste vi arbeta förebyggande med lagstiftning, informationsspridning och beteendeförändring. Det är så vi stoppar skräpet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

De senaste två åren har antalet böter för nedskräpning slagit rekord. Enligt Polismyndigheten utfärdades 233 böter mellan januari och juni i år, jämfört med 165 under samma period förra året. Trenden visar en ökning i bötfällningar sedan lagändringen för två år sedan – nu kan även den som fimpar fel få böter.  

Här är kommunerna med flest utdelade böter januari till juni 2024

  1. Malmö 37 
  2. Västerås 21 
  3. Uppsala 20  
  4. Stockholm 13 
  5. Göteborg 11 

Så många böter delades ut i varje kommun januari till juni 2024 – klicka här 

Under 2023 fick 339 personer i Sverige böter för nedskräpning. Det är en ökning med 17 % mot året innan och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011.  

Så många böter delades ut i varje kommun 2023 – klicka här 

Källa: Polismyndigheten, statistik över utdelade ordningsböter för nedskräpningsförseelser

Skräpboten minskar antalet fimpar på gatorna 

Håll Sverige Rent ser en minskande trend i skräpmätningar när det kommer till fimpar. Det kan ha flera förklaringar, bland annat att andelen rökare i Sverige har minskat de senaste 20 åren eller att fler rökare går över till snus och vape. 

Men det verkar också som att medvetenheten om att det är förbjudet att slänga sin fimp på allmän plats har ökat. Enligt en återkommande Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit genomföra var det 58 % som trodde eller visste att det är förbjudet att slänga sin fimp på allmän plats 2020, mot 82 % 2023. 

–Fimpar är det överlägset vanligaste skräpet i stadsmiljö. Att fimpen numera ingår i boten, att fler böter delas ut och att medvetenheten ökar kan vara orsaken till den positiva minskningen av fimpar, menar Johanna Ragnartz.  

Läs mer om trender kring fimpar, snus och vape i Håll Sverige Rents Skräprapport 2024 

null
Diagrammet visar hur utvecklingen för antal fimpar respektive för övrigt skräp per 10 kvadratmeter har sett ut 2018–2023 i tätorterna. Foto: Håll Sverige Rent / Jonas Holmqvist

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Diagrammet visar hur utvecklingen för antal fimpar respektive för övrigt skräp per 10 kvadratmeter har sett ut 2018–2023 i tätorterna. Foto: Håll Sverige Rent / Jonas Holmqvist
Diagrammet visar hur utvecklingen för antal fimpar respektive för övrigt skräp per 10 kvadratmeter har sett ut 2018–2023 i tätorterna. Foto: Håll Sverige Rent / Jonas Holmqvist
Ladda ned bild
Allt fler får böter för nedskräpning. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Allt fler får böter för nedskräpning. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Uppmaning till sommarens skärgårdsbesökare – ta med era tomglas tillbaka till fastlandet3.7.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska skräpet på skärgårdsöarna kring Bohuskusten minska. I sommar satsar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner på bättre källsortering av framför allt tomglas i gästhamnar längs västkusten. –Det handlar om att få fler skärgårdsbesökare att stuva undan tomma glasflaskor och annat skräp i båten och återvinna det i närmaste gästhamn, inte lämna kvar på öarna, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.

Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland i sommar25.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in och återvinnas. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta metspön, drag, håvar och smånät. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket.

Vita snuset på topplistan över vanligaste skräpet i fjällorter17.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det som glöms i snö kommer fram i tö. Det har SkiStars medarbetare än en gång fått erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige. Totalt plockades över 26 000 skräpföremål och över hälften av skräpet som hittades innehöll plast. Några av de vanligaste skräpen var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare, visar en undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye