Stockholms läns sjukvårdsområde

Filmer på arabiska om att ha autism och adhd

Dela

Habilitering & Hälsa har tillsammans med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Region Stockholm tagit fram ett flertal korta filmer på arabiska om adhd och autism. Syftet med filmerna är att sprida kunskap om autism och adhd och att berätta om vilket stöd man kan få. Filmerna tar också upp myter och missuppfattningar om diagnoserna.

Nermin Sourial Bassilious, överläkare och specialist i barn- och ungdomspsykiatri
Nermin Sourial Bassilious, överläkare och specialist i barn- och ungdomspsykiatri Foto: Habilitering & Hälsa

Diagnoserna adhd och autism ökar och arabiska är det språk som talas av flest personer i Sverige efter svenska. Därför har verksamheterna tagit fram filmad information som riktar sig till den arabisktalande befolkningen i Sverige.

- Med filmerna vill vi öka kunskapen och förståelsen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi tror att filmerna kan vara ett stöd vid kontakten med vården och hoppas att filmerna får spridning hos både vårdgivare och allmänheten, säger Joakim Lavesson, Verksamhetschef Habilitering & Hälsa

Det är sammanlagt tio korta filmer, sex filmer om adhd och fyra filmer om autism. I filmerna berättar en arabisktalande överläkare vad autism och adhd är, varför det är viktigt med en diagnos och vilket stöd som finns att få.

Alla filmerna finns med svensk och engelsk undertext.

Om BUP Stockholm

Stockholms barn- och ungdomspsykiatri, BUP, är en specialistverksamhet inom den offentligt drivna sjukvården i Stockholms län. Vi erbjuder stöd och behandling till barn och ungdomar från 0 till 17 år som behöver specialiserad psykiatrisk vård.
Other languages (bup.se)

Om Habilitering & Hälsa
Habilitering & Hälsa är en del av Region Stockholm. Våra 30 mottagningar ger stöd och behandling till barn och vuxna med funktionsnedsättning. Vi ger också stöd till anhöriga.

Arabiska - اللغةالعربية (habilitering.se)

Nyckelord

Kontakter

Länkar

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

KBT mot sömnlöshet hjälper även mot depression18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Forskare verksamma vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm har visat att psykologisk behandling för insomni, sömnlöshet, ofta hjälper även vid depressiva symtom. En färsk studie ger stöd för att man bör överväga att i första hand ge kognitiv beteendeterapi (KBT) för insomni när en patient har både insomni och depression, istället för KBT för depression. KBT för insomni är nämligen hjälpsamt mot både depression och insomni samtidigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye