BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris lanserar ny hemsida – skapad av barn, för barn

Dela

Bris lanserar ny hemsida för barn. Med hjälp av närmare hundra barn har Bris tagit fram en hemsida som bättre möter barns behov och användarmönster. Målet är att fler barn ska hitta stöd som passar dem.

Bris nya hemsida.
Bris nya hemsida.

Varje dag besöker barn Bris hemsida för att få hjälp med olika problem. Allt från att prata med en kurator eller att läsa tips och råd kring saker som känns svårt. Hemsidan kan vara det första mötet med ett barn som söker hjälp och är en del av Bris arbete för att tillgodose barns rätt till stöd. Den är en viktig ingång till den nationella stödlinjen för barn och vägleder barn till kontakt med Bris kuratorer. Sedan 2023 har Bris arbetat med att utveckla hemsidan för att bättre möta barns behov och göra det enklare för barn att hitta det stöd som passar dem.

– Nyckeln i arbetet är att vi utgått från barns rättigheter till delaktighet och involverat barn i flera delar av arbetet. Genom deras experthjälp har vi fått helt andra insikter om hur sidan ska se ut och vilka funktioner som behövs. Det har helt vänt upp och ner på praxis, säger Malin Tano, webbansvarig på Bris.

För att kunna ta in barns perspektiv i utvecklingen av hemsidan användes Bris metod ”Expertgrupp barn”. Nästan 100 barn har involverats i arbetet. Genom digitala enkäter och fysiska workshops har Bris med barns hjälp kunnat bygga en hemsida som bättre passar deras behov och användarmönster. Precis som många hemsidor är nya bris.se i första hand byggd för att användas på mobiltelefon och många funktioner har fått anpassats utifrån det som expertgrupperna kom fram till.

– Det bästa exemplet är ju helt klart tummen. Många barn sitter med stora mobilskärmar och då når de helt enkelt inte upp att klicka på menyn i övre hörnen. Så ser det ju ut på många andra hemsidor, men vi vill att det ska gå så smidigt som möjligt för barn att hitta på vår hemsida – så vi satte den längst ner, säger Nathalie Rudbeck, webbredaktör på Bris.

Nu lanseras den nya hemsidan och en stor skillnad är en tydligare uppdelning mellan barn- och vuxeninnehåll. Barn kommer in direkt till de sidor som riktar sig till dem för att göra det lättare för barn att hitta stöd och hjälp. Förutom att vara byggd utifrån mobilvy är den nya hemsidan även mer anpassad för ett skrollbeteende som skiljer sig från vuxnas – innehållet ska inte ta slut. För att ytterligare underlätta för barn att hitta stödet har en fast knapp införts med rubriken ”Prata med oss” som gör det lättare för barn att hitta till stödet från kuratorerna, oavsett var de är på hemsidan. Förutom flera nya funktioner så har den nya hemsidan mer färgglad och lekfull design. Ett tydligt önskemål från barnen som medverkat i expertgrupperna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bris nya hemsida.
Bris nya hemsida.
Ladda ned bild

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Ny undersökning: Hit vänder sig barn för att prata om det som känns svår30.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Föräldrar är förstahandsvalet när yngre barn vill prata om sånt som känns svårt. Äldre barn vänder sig helst till kompisar, men när de vill prata med en vuxen står även kuratorer högt i kurs. Det visar en ny undersökning från Bris (Barnens Rätt i Samhället). – Barn har rätt att bli lyssnade på. Och det är viktigt att det finns flera vuxna att vända sig till, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk23.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”. – Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye