Installatörsföretagen

Nödvändigt att Skatteverket nu ändrar sin tolkning kring avdrag för batterier

Dela

Skatteverket ändrar återigen sin tolkning av skatteavdraget för grön teknik. Installationer av solceller och batterier som även används för stödtjänster kommer beviljas avdrag. Installatörsföretagen har drivit på för denna ändring och välkomnar beslutet. 

Installatörsföretagens näringspolitiske chef Andreas Åström. Fotograf: Peter Knutson
Installatörsföretagens näringspolitiske chef Andreas Åström. Fotograf: Peter Knutson

Vid årsskiftet ändrade Skatteverket sin tolkning av avdraget för grön teknik och menade att batterilager i stort sett uteslutande måste användas till att lagra egenproducerad el för att man ska ha rätt till skattereduktion. Om batterierna används för så kallade stödtjänster eller till att köpa och sälja el från nätet skulle myndigheten inte bevilja skattereduktion. 

Efter en granskning av Skatterättsnämnden väljer Skatteverket nu att ändra sin tolkning igen. Installationer av solceller och batterier som används för både lagring av egenproducerad el och stödtjänster kommer få avdrag.

– Det här är ett viktigt och nödvändigt besked som bekräftar att batterier som bidrar med dubbel hållbarhets- och samhällsnytta ingår i de lösningar som är berättigade till avdrag för grön teknik. Tydliggörandet är mycket välkommet och möjliggör en acceleration av energiomställningen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.  

Installatörsföretagen har drivit frågan om att även solceller och batterier som delvis även används för stödtjänster ska beviljas avdrag. Bland annat genom en skrivelse till energi- och näringsminister Ebba Busch och finansminister Elisabeth Svantesson.

– System där batterier både kan användas för att lagra egenproducerad el samtidigt som de levererar stödtjänster till elnätet är viktiga för att maximera nyttan av vad batterier kan åstadkomma för samhället och den gröna omställningen. Avdraget är även viktigt för att stimulera installationsbranschen som just nu påverkas mycket negativt av att bostadsbyggandet tvärnitat, avslutar Andreas Åström.

Nyckelord

Kontakter

Installatörsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen och en del av Svenskt Näringsliv. Vi representerar 4 000 medlemsföretag med närmare 60 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi finns i våra medlemsföretags vardag och jobbar för deras framtid. Hos oss samlas företag som steg för steg gör världen mer hållbar genom elektrifiering, energieffektivisering och smarta installationer. Det är vi som gör energi- och klimatomställningen möjlig.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Ny rapport: Byggkrisen kräver att regeringen renoverar AB Sverige27.6.2024 13:20:48 CEST | Pressmeddelande

Bygg- och installationssektorn lider av minskat bostadsbyggande, konkurser och uppsägningar. I höstens budget måste regeringen sjösätta ett kraftfullt renoveringspaket av AB Sverige för att säkra jobben och samtidigt ta ett stort steg mot att uppfylla klimatmålen. Främst handlar insatserna om att energieffektivisera det ålderstigna fastighetsbeståndet, det slår Installatörsföretagen fast i en ny rapport.

Narkotikadom möjliggör fortsatt arbete mot droger på arbetsplatser19.6.2024 13:56:48 CEST | Pressmeddelande

I dag kom domen i målet där fackförbundet Byggnads stämt Assemblin och Installatörsföretagen för att en medarbetare som testat positivt för cannabis fått gå hem utan lön i väntan på att han kunde visa upp ett negativt drogtest. Arbetsdomstolen ger Installatörsföretagen och Assemblin rätt, vilket bekräftar den vedertagna processen för att upptäcka droganvändning på arbetsplatser.

Installatörsföretagen inleder samarbete med fyra universitet29.5.2024 13:06:36 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt samarbete mellan installationsbranschen och akademin ska resultera i korta och behovsanpassade kurser inom hållbar utveckling och fastighetsautomation, med start i januari 2025. Samarbetet mellan Installatörsföretagen, Karlstad universitet, Chalmers tekniska högskola, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet ska stärka företags och individers förmåga att arbeta med den hållbara omställningen och optimera användningen av energi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye