MHF

Ta Paus - kampanj för resenärer om trafiksäkerhet på rastplatser i hela Sverige

Dela

Under sommaren och i anslutning till fjällsemestrar sker fler trafikolyckor än under någon annan period på året. I över 25 år har MHF varje år stått på platser längs svenska vägar, bjudit på kaffe och informerat om vikten av att ta en paus och köra säkert i trafiken, i kampanjen Ta Paus. I år är temat på Ta Paus - rattfylleritips och droger i trafiken.

Ta Paus på rastplatser runtom i Sverige
Ta Paus på rastplatser runtom i Sverige

MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Med trafiksäkerhetskampanjen Ta Paus uppmuntrar MHF alla trafikanter att ta regelbundna pauser under resan och informerar om faror och distraktioner i trafiken. MHF:s funktionärer står på rastplatser runtom i Sverige under juni, juli och augusti.

Årets teman är rattfylleritips och droger i trafiken. Andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten har minskat med 90 procent under de senaste 20 åren. Samtidigt berättas starka historier för MHF om familjer som blir drabbade av att oskyldiga familjemedlemmar omkommer på grund av att en person har kört rattfull!

– Genom årets Ta Paus-kampanj vill MHF uppmana människor att visa ett större civilkurage och tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister, säger Anna Welleman, MHF:s projektledare för Ta Paus. 

Dagen-efter-fylla ger en stark effekt på körförmågan. Det innebär att din körförmåga kan vara nedsatt med ca 20% dagen efter, trots att alkoholen borde ha lämnat kroppen och man inte känner sig bakfull.

Alkohol och droger är ett stort problem i trafiken. Andelen omkomna i rattfylleriolyckor var under 2023 hela 23 procent, av totalt 232 döda i trafiken. Antalet svårt skadade av rattfylleriolyckor är långt mycket större. 

– Grundkunskapen hos svenskarna om riskerna med alkohol i trafiken är högre än om narkotika. Det finns fortfarande en hel del okunskap och aningslöshet kring cannabis och andra droger, säger Tomas Jonsson, som är sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF. 

Målet med Ta Paus-kampanjen 2024 är att få fler förare att reflektera över riskerna med droger i trafiken, visa civilkurage, tipsa polisen om rattfylleri samt att tänka på körförmågan dagen-efter. 

Varmt välkommen att ta paus hos MHF i sommar som journalist eller trafikant.

 

Kontakter för pressfrågor

Anna Welleman

MHF:s projektledare för Ta Paus 

anna.welleman@mhf.se

070-642 65 22

 

Tomas Jonsson 

sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF

Tomas.jonsson@mhf.se

070-564 37 36

MHF:s regionala projektledare Ta Paus 

MHF Skåne

Län: Skåne.

projektledare Aksel Kops

aksel.kops@skane.mhf.se

070-892 98 37

MHF Väst

Län: Bohuslän, Halland, Västra Götaland. 

projektledare Tommy Janerstål

tommy.janerstal@mhf.se

070-621 27 20

MHF Öst

Län: Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Östergötland. 

projektledare Sven-Olof Petersson

sven-olof.petersson@mhfost.se

072-212 21 09

MHF Bergslagen 

Län: Dalarna, Värmland och Örebro. 

projektledare Michael Helmersson

gunnar.warmedal@bergslagen.mhf.se

070-689 21 81

MHF Mälardalen 

Län: Gotland, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland. 

projektledare Marie Gardesjö 
marie.gardesjo@mhf.se
076-416 55 75

MHF Mitt

Län: Gävleborg, Härjedalen, Jämtland, Västernorrland. 

projektledare Annika Nilsson

annika.nilsson@kubmarine.se

070-713 50 64

MHF Norr

Län: Lappland, Västerbotten, Norrbotten. 

projektledare Nils-Åke Engman. 

mhf.pitea@norr.mhf.se

070-526 69 87. 

Med vänliga hälsningar

Anna Welleman

Nyckelord

Kontakter

MHF - http://mhf.se/ Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 10 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 150 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

MHF: Fler kommuner borde erbjuda hjälp genom SMADIT för rattfyllerister9.11.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande

MHF vill att fler kommuner ska erbjuda vård och rehabilitering genom metoden SMADIT till personer som stoppas för rattfylleri. Idag används SMADIT i 119 av landets kommuner. Om ett riskbruk av alkohol eller narkotika upptäcks tidigt minskar risken för återfall i rattfylleri. Ett tidigt ingripande kan förhindra att människor skadas allvarligt och i värsta fall dödas i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye