PR Direkt

Soundbar Bäst i Test 2024 - bästa ljudet har denna

Dela

Bäst i Testen har utsett den bästa soundbaren efter att ha testat olika modeller. Bang & Olufsen Beosound Stage har korats som testvinnare. Den har enastående ljud med djup bas och ett detaljerat mellanregister, som gör den till det självklara valet för de som söker högsta kvalitet.

Soundbar Bäst i Test
Soundbar Bäst i Test

Soundbar Bäst i Test 2024 – Bäst i Testens lista

Bang & Olufsen Beosound Stage imponerar med sin enastående ljudkvalitet och eleganta design. Sony HT-A7000 utsågs till bästa utmanare på grund av dess fantastiska ljudprestanda och omfattande funktionalitet. JBL Bar 5.0 Multibeam, med sin kompakta design och prisvärdhet, valdes till bästa uppstickare. 

Bang & Olufsen Beosound Stage

Bang & Olufsen Beosound Stage har imponerat med sin eleganta design och enastående ljudkvalitet. Med 11 högtalarelement inbyggda, levereras ett rikt och fylligt ljud utan behov av en extra subwoofer. Basen är djup och kraftfull, medan mellanregistret återger tal tydligt och klart. Elegant design och utmärkt funktion. 

Fördelar:

 • Fantastiskt ljud
 • Elegant design
 • Djup bas

Nackdelar:

 • Dyr
 • Stor storlek
 • Saknar DTS:X-stöd

Design och användarvänlighet

Beosound Stage är utformad för att imponera inte bara med sitt ljud utan även med sitt utseende. Det gråa tyget och med hölje i trä  gör att den passar in i alla moderna hem. Trots sin storlek, kan den installeras enkelt. Fjärrstyrningen sker via en tillhörande app, som ger flexibilitet men kan kräva komplettering med en fysisk fjärrkontroll för vissa funktioner.

Tekniska specifikationer:

 • Produkttyp: Soundbar (3.0)
 • Mått: 11 x 17 x 8 cm
 • Anslutningar: Bluetooth, Chromecast, Airplay 2, HDMI, 2 x Ethernet, RCA, Spdif, HDMI eARC
 • Vikt: 8 kg

Läs mer om produkten

Sony HT-A7000

Sony HT-A7000 har utsetts till bästa premiumval av Bäst i Testen. Soundbaren har ett imponerande ljud som är både dynamiskt och detaljrikt. Med en medföljande stor subwoofer och två bakhögtalare, skapas en omslutande ljudupplevelse som nästan kan mäta sig med en fullfjädrad hemmabioanläggning. Ljudet är fylligt och rikt, med enastående klarhet vid tal och musik. HT-A7000 har en omfattande anslutningsmöjlighet, inklusive HDMI 2.1 och stöd för 4K/120P och 8K/60P.

Fördelar:

 • Fantastiskt ljud
 • Många anslutningar
 • Omfattande formatstöd

Nackdelar:

 • Stor storlek
 • Dyr
 • Kräver montering

Funktionalitet och anslutningsmöjligheter

Sony HT-A7000 är utrustad med ett brett utbud av anslutningsmöjligheter, inklusive Bluetooth, Wi-Fi, och HDMI 2.1. Den stöder även Airplay 2 och Chromecast, aom gör den flexibel och lättanvänd i olika tekniska miljöer. Den breda ljudbilden gör den till ett utmärkt val för både film och musik. Trots sin storlek, som kan kräva väggmontering för optimal placering, är HT-A7000 användarvänlig och enkel att installera.

Tekniska specifikationer:

 • Produkttyp: Soundbar (7.1.2)
 • Anslutningar: Bluetooth, Wi-Fi, 2 x HDMI 2.1, USB, optisk ljudingång, HDMI eARC, Airplay 2, Chromecast
 • Mått: Bredd 130 cm
 • Vikt: 8,7 kg

Läs mer om produkten

JBL Bar 5.0 Multibeam

JBL Bar 5.0 Multibeam har utsetts till bästa budgetval av Bäst i Testen. En kompakt och smidig lösning för den som vill förbättra ljudet från TV:n utan att ta upp mycket plats. JBL Bar 5.0 Multibeam har ett klart och tydligt ljud, trots avsaknaden av en separat subwoofer. Basen är överraskande kraftfull för en soundbar i denna prisklass.

Fördelar:

 • Kompakt design
 • Bra bas
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Ingen subwoofer
 • Begränsad ljudvolym
 • Mindre lämplig för stora rum

Design och funktionalitet

JBL Bar 5.0 Multibeam har en stilren och kompakt design som passar bra under mindre tv-apparater. Den har flera anslutningsmöjligheter, inklusive Wi-Fi, Bluetooth och HDMI. Trots sin storlek, levererar den ett imponerande ljud som kan förbättra tv-upplevelsen avsevärt. Den är särskilt lämpad för rum där platsen är begränsad och där en kraftfull ljudförbättring behövs.

Tekniska specifikationer:

 • Produkttyp: Soundbar
 • Mått: 71 x 10 x 6,5 cm
 • Anslutningar: Wi-Fi, Bluetooth, USB, optisk ingång, Ethernet, 2 x HDMI
 • Effekt: 250 W
 • Vikt: 2,8 kg

Läs mer om produkten

Köpguide – så väljer man soundbar

Det finns flera bedömningsgrunder att ta hänsyn till vid val av soundbar som kvalitet, prisvärdhet och användningsområde.

Kvalitet

En högkvalitativ soundbar kommer att förbättra ljudupplevelsen avsevärt, oavsett om det handlar om att titta på film, lyssna på musik eller följa tv-program. Det är viktigt att tänka på frekvensomfång, antal högtalarelement och om det finns separat subwoofer. För de som vill ha en kraftfull bas kan en separat subwoofer vara en nödvändighet. Testvinnare som Bang & Olufsen Beosound Stage har visat sig leverera enastående ljudkvalitet och kan vara ett utmärkt val för dem som söker det bästa ljudet.

Prisvärdhet

Ljudkvalitet och funktioner bör motsvara priset. Det finns många budgetvänliga alternativ som ändå ger hög kvalitet, som till exempel JBL Bar 5.0 Multibeam. Det är viktigt att jämföra olika modeller och läsa recensioner för att se till att man får den bästa möjliga produkten för pengarna. En soundbar till budgetpris kan ge en betydande förbättring av ljudupplevelsen utan att tömma plånboken.

Användningsområde

Vilken typ av rum soundbaren ska användas i, och vilka behov den ska uppfylla, spelar en stor roll. För stora vardagsrum kan en kraftfull soundbar med omfattande surround kan vara nödvändig, medan en mindre och mer kompakt modell kan vara tillräcklig för ett sovrum eller kök. Modeller som Sony HT-A7000 är utmärkta för större rum och ger omfattande surroundljud. JBL Bar 5.0 Multibeam är perfekt för mindre utrymmen. Anslutningsmöjligheter och kompatibilitet med andra enheter, såsom tv-apparater och mobiltelefoner är viktiga.

Ljudkvalitet och ljudteknologi i soundbars

Ljudkvalitet är en avgörande faktor när man väljer en soundbar, och flera tekniska innovationer har utvecklats för att förbättra användarupplevelsen.

Ljudkvalitet

För att uppnå bra ljudkvalitet, bör soundbaren ha ett brett frekvensomfång som täcker både höga och låga toner. En högkvalitativ soundbar kan återge subtila nyanser i ljudet, som är viktigt för att uppleva alla detaljer i musik, tal och ljudeffekter. Dessutom bör det finnas en balans mellan bas, mellanregister och diskant. 

Surroundljud

En viktig aspekt av moderna soundbars är deras möjlighet att simulera surroundljud. Detta uppnås ofta bland annat genom Dolby Atmos och DTS, som skapar en tredimensionell ljudbild genom att använda uppåtriktade högtalare och avancerad signalbearbetning. Denna teknik gör att ljudet verkar komma från olika riktningar. Det är särskilt fördelaktigt för filmer och spel där ljudets riktning och placering spelar en stor roll.

Anslutningsmöjligheter

En bra soundbar bör ha flera anslutningsalternativ, inklusive HDMI ARC/EARC, optisk ingång, Bluetooth och Wi-Fi, där HDMI ARC/EARC möjliggör högkvalitativ ljudöverföring och enkel kontroll med tv-fjärrkontrollen. Bluetooth och Wi-Fi ger trådlösa anslutningar, vilket är praktiskt för streaming av musik från mobiltelefoner och andra enheter. 

Användarvänlighet

En användarvänlig soundbar bör vara enkel att installera och använda. Många moderna soundbars levereras med appar för att justera inställningar och styra enheten från en smartphone. Dessutom bör soundbaren ha en fjärrkontroll och tydliga manualer för att underlätta installation och användning.

Design och storlek

En kompakt och stilren design gör att soundbaren kan placeras diskret framför tv eller monteras på väggen. Det är också viktigt att tänka på storlek i förhållande till tv och rummet där soundbaren ska användas. En för stor eller för liten soundbar kan påverka både stil och ljudfunktion negativt.

Frågor och svar om soundbars

För att hjälpa till att göra ett bra val, har Bäst i Testen sammanställt några av de vanligaste frågorna om soundbars. Här ges insikter i allt från tekniska specifikationer till installationsråd, för att underlätta beslutet om vilken soundbar som passar bäst för olika behov.

Vad är en soundbar och hur fungerar den?

En soundbar är en avlång högtalare som är utformad för att förbättra ljudet från en tv. Den fungerar genom att kombinera flera högtalarelement i en enda enhet, vilket skapar en rikare och mer dynamisk ljudupplevelse. Vissa soundbars inkluderar även teknik som Dolby Atmos för att simulera surroundljud.

Behövs en subwoofer till en soundbar?

En subwoofer är inte alltid nödvändig, men den kan förbättra ljudupplevelsen genom att tillföra djup och kraftfull bas. För de som vill ha en mer fyllig ljudbild, särskilt för att lyssna på musik eller titta på actionfilmer, kan en separat subwoofer vara en värdefull tillsats.

Hur installeras en soundbar?

En soundbar installeras vanligtvis genom att ansluta den till tv via HDMI, optisk kabel eller till Bluetooth. Vissa modeller kräver väggmontering, medan andra kan placeras direkt framför tv:n. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för optimal ljudkvalitet och enkel installation.

Kan en soundbar användas för att spela musik?

Ja, en soundbar kan användas för att spela musik. Många modeller har Bluetooth- eller Wi-Fi-anslutning. En soundbar kan leverera en imponerande ljudupplevelse för musiklyssning.

Vilka anslutningsmöjligheter bör en soundbar ha?

En soundbar bör ha flera anslutningsalternativ, inklusive HDMI ARC/EARC, optisk ingång, Bluetooth och Wi-Fi. Soundbaren kopplas till olika enheter, såsom tv-apparater, spelkonsoler och mobiltelefoner, vilket ger flexibilitet och bekvämlighet.

Hur påverkar storlek ljudkvaliteten?

Storleken kan påverka ljudkvaliteten genom att bestämma antalet och storleken på högtalarelementen. En större soundbar kan ofta rymma fler och större högtalarelement, vilket kan leda till en bättre och mer kraftfull ljudupplevelse. Det är viktigt att välja en soundbar som passar rummet där den ska användas.

Kontakter

Följ PR Direkt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PR Direkt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye