Örebro universitet

Stereotyper försvårar stödet till utsatta för hedersrelaterat våld

Dela

Stereotypa bilder av människor som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck kan hindra socialarbetare från att ge rätt stöd till utsatta individer.
– Dessa föreställningar minskar också de utsattas förtroende för samhället och dess institutioner, säger Rúna Baianstovu, lektor i socialt arbete vid Örebro universitet.

Rúna Baianstovu.
Rúna Baianstovu.

Studien, som Rúna Baianstovu har gjort tillsammans med forskarkollegan Sofia Strid, docent i genusvetenskap och lektor i sociologi vid Göteborgs universitet, baseras på material från en tidigare kartläggning om hedersrelaterat våld i Sveriges tre storstäder: Stockholm, Göteborg och Malmö. Då intervjuades 200 yrkesverksamma som möter individer utsatta för hedersrelaterat våld.
Forskarna har också intervjuat 36 personer med personliga erfarenheter av hedersrelaterat våld.

– Resultaten visar att stereotyper bidrar till att hålla kvar individer i våldsamma livssituationer. De utsattas rädsla för diskriminering ökar när det visar sig att de som är avsedda att hjälpa dem har fördomar, säger Rúna Baianstovu.

Inte missa utsatthet

Forskarna betonar vikten av att förstå hur hedersrelaterat våld inte bara är en verklighet utan också en stereotyp. Dessa två aspekter är sammanlänkade i vardagen och formar tillsammans ojämlikheter och olika former av hedersrelaterat våld.

– Exempelvis innebär inte religiös klädsel per automatik utsatthet för hedersvåld. Pojkar, liksom flickor, kan leva under hedersnormer och det finns också kvinnor som är förövare. Vi behöver lyfta blicken så att vi inte missar utsatthet, förklarar Rúna Baianstovu.

Stereotyperna innebär att de yrkesverksamma i socialtjänsten, elevhälsan, skyddat boende eller sjukhus förbiser de olika erfarenheter av hedersrelaterat våld. Detta i sin tur kan hindra vissa grupper från att söka hjälp.

Förståelse av komplexa livssituationer viktig

För socialarbetare är det viktigt att ta hänsyn till de komplexa livssituationer människor kan befinna sig i. Det krävs också en förståelse för hur olika maktordningar samverkar - hedersrelaterat våld kan uppstå inom familjen, när yrkesverksamma generaliserar om personer med invandrarbakgrund och missförstår eller ignorerar våld, och genom samhällsnormer och lagstiftning.

– Många socialarbetare och andra yrkesverksamma har en kritisk medvetenhet om stereotyper och betonar hur viktigt det är att vara medveten om sina egna värderingar i mötet med klienter. Men både stress och tidsbrist kan göra det svårt att ha djupare samtal med klienter, säger Rúna Baianstovu.

Studien lyfter även behovet av fortsatt forskning för att utveckla konkreta verktyg för socialpolitik, socialt arbete, rådgivning och skyddsinsatser.

– Det inkluderar att undersöka likheter och skillnader mellan hedersnormer och andra patriarkala normer, hur hedersvåld uppstår, består och förändras, och hur det kan förebyggas på olika nivåer, säger Rúna Baianstovu.

Nyckelord

Kontakter

Rúna Baianstovu, , lektor i socialt arbete vid Örebro universitet
E-post: runa.baianstovu@oru.se
Tel: 019 302214

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Ny bok: ”Vi vill förklara varför det går så trögt”18.6.2024 09:01:02 CEST | Pressmeddelande

– Vi pratar om omställning och kris men många har inte bottnat i vad det innebär. Det finns motstånd på alla nivåer. Vi är paralyserade, säger Magnus Boström, professor i sociologi vid Örebro universitet. Han har skrivit boken Environmental Sociology and Social Transformation tillsammans med Rolf Lidskog för att ge läsare redskap för hur de kan tänka och handla när det gäller klimatkrisen och miljöproblem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye