Jobbland

Yrkena med flest jobb och högst lön för nyexaminerade studenter i Stockholm

Dela

Genväg till en trygg karriär: Här är de yrken som erbjuder flest jobb, ger bäst betalt och har högst etableringsgrad för nyutexaminerade i Stockholm.

Ta reda på vilka yrken som har de tryggaste förutsättningarna för nyutexaminerade i Stockholm: många jobb och hög lön.
Ta reda på vilka yrken som har de tryggaste förutsättningarna för nyutexaminerade i Stockholm: många jobb och hög lön. Foto: Jobbland

Under våren har det rapporterats om rekordhöga nivåer av konkurser bland svenska företag, och antalet varsel har ökat. I en tid då allmän osäkerhet präglar arbetsmarknaden är det därför upplyftande att läsa om en minskande trend av sysslolösa unga runt om i Europa.

Eurostats statistik från 2023 visar att arbetslösa unga har minskat från 16,1 till 11,2 procent de senaste tio åren. Sverige ligger dessutom långt mycket bättre än snittet och har endast Nederländerna före sig vad gäller sysselsättningsgrad bland personer upp till 29 års ålder. Men även om vi ligger bra till jämfört med Europa visar ny statistik från SCB att antalet arbetslösa unga i Sverige ökar. 

För unga personer i Stockholm som vill säkra sin framtid på arbetsmarknaden är det viktigt att hålla koll på sina möjligheter. Här är en sammanställning som visar vilka jobb som det finns gott om för nyutbildade runt om i Stockholm.

Topplistan: Yrkena som ger bäst lön och flest jobb för nyexaminerade i Stockholm

Allra flest jobb hittills under 2024, och därtill klart högst lön bland yrkesexamensprogrammen i toppen, finns för utbildade ingenjörer i Stockholm. Etableringsgraden uppmätt av Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är även den hög – 92 procent av nyexaminerade civilingenjörer över hela landet får jobb kort tid efter studierna.

null

– Av storstäderna har Stockholm och Göteborg haft störst utbud av annonserade ingenjörsjobb för nyutexaminerade, medan Malmö inte riktigt erbjuder samma möjligheter. Detta beror exempelvis på att Stockholm, med sin starka tech-sektor, och Göteborg, med sitt fokus på industri, har en större efterfrågan på ingenjörskompetens. Malmö, å andra sidan, har en annan näringslivsstruktur och påverkas av sin närhet till Köpenhamn, säger Anita Rae, vd Jobbland Sverige.

Bäst etableringsgrad – skillnader mellan Sveriges största städer

Bäst etableringsgrad har speciallärare och specialpedagoger på 98 respektive 97 procent. Enligt Lärarnas riksförbund saknas det cirka 5 000 sådana tjänster i Sverige. Trots detta är antalet jobbannonser för yrkena låga i både Stockholm och Göteborg.

Vid övriga jämförelser mellan Sveriges storstäder ser vi att det bara funnits marginellt fler jobb som sjuksköterska och specialistsjuksköterska i huvudstaden jämfört med i Göteborg. Dessa yrken har också haft en betydligt större ökning på Västkusten.

Däremot är chanserna att få ett arbete som fysioterapeut i Stockholm större än i Göteborg och Malmö sett till antalet annonserade jobb. Lönen är dock en av de lägsta bland examensyrkena, med ett snitt på 35 700 kr i månaden.

Statistik för Göteborg 
Statistik för Malmö 

Vilka jobb för nyexaminerade har minskat och ökat kraftigt i Stockholm?

Generellt sett har de flesta yrken minskat, men fysioterapeut sticker ut som ett av få som har haft en rejäl ökning. I Stockholm har det funniits dubbelt så många jobbannonser i år för fysioterapeuter och sjukgymnaster jämfört med motsvarande period förra året.

Samtidigt gör sjuksköterska, läkare, förskollärare, psykolog och specialistsjuksköterska mindre ökningar, vilket befäster deras positioner i topp 10 sett till antalet jobbannonser. För förskollärare ligger detta i linje med Skolverkets prognos från 2021, där de fastställer att det är just förskollärare som väntas ha störst behov av personal bland läraryrken fram till 2035.

Bland de jobb som minskat allra mest i Stockholm märks jurist- (-77 %) och civilekonomyrken (-51 %). Intressant är att även de två i toppen – ingenjör och lärare – har tappat nästan en tredjedel. Tidigare i våras kom också rapporter om att kraftiga nedskärningar väntar för lärare i Stockholms kommun, där närmare 50 lärare räknas som överflödiga.

Lista: Topp 10 yrkesexamen med flest jobbannonser i Stockholm

Gäller perioden 1 januari till 31 maj 2024 på Jobbland.

 1. Civilingenjörsexamen/motsv
 2. Lärarexamen
 3. Sjuksköterskeexamen/motsv
 4. Civilekonomexamen
 5. Läkarexamen/motsv
 6. Förskollärarexamen
 7. Psykologexamen/motsv
 8. Specialistsjuksköterskeexamen
 9. Socionomexamen/motsv
 10. Fysioterapeutexamen/motsv

Lista: Yrkesexamen med störst förändring i jobbannonser i Stockholm

Skillnad i antal jobbannonser 1 januari till 31 maj 2024 och motsvarande period 2023 på Jobbland. Yrkesexamen med färre än 10 jobbannonser under någon av perioderna har uteslutits.

 1. Fysioterapeutexamen/motsv (+106 %)
 2. Juristexamen/motsv (-77 %)
 3. Speciallärarexamen (-66 %)
 4. Civilekonomexamen (-51 %)
 5. Specialpedagogexamen/motsv (-51 %)
 6. Grundlärarexamen (-34 %)
 7. Civilingenjörsexamen/motsv (-30 %)
 8. Lärarexamen (-26 %)
 9. Socionomexamen/motsv (-25 %)
 10. Röntgensjuksköterskeexamen (+18 %)

Metodik 

Undersökningen baseras på den senast tillgängliga informationen – läsåret 2019/20 – gällande etableringsgrad för yrkesexamina från UKÄ (Universitetskanslersämbetet).

Utifrån datan skapade vi en urvalslista på totalt 82 yrken som examenskategorierna ska kunna leda till jobb inom, och korsgranskade med antalet lediga jobbannnonser på Jobbland i Stockholm under perioden 1 januari till 31 maj 2024 för respektive yrke. Notera att listan med de 82 yrkena är framtagen efter att de yrken som inte hade några lediga jobb i Stockholm under perioden hade strukits.

Genom att kombinera all data med genomsnittslönen på riksnivå för yrkena i varje examenskategori skapas en tydlig visualisering för kommande universitetsstudenter om vilka utbildningar som mest sannolikt leder till ett tryggt arbetsliv samt hur mycket de betalar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

Jobbland.se är Sveriges moderna jobbsökarsajt och arbetslivsmedia. Vi erbjuder nyheter och tips om arbetsliv, jobbsökning och rekrytering. Jobbland är dessutom en ledande partner i Norden inom rekryteringsmarknadsföring. Genom vår drivkraft att utmana status quo i rekrytering har vi kunnat matcha över en miljon talanger med tusentals arbetsgivare.

Följ Jobbland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jobbland

Svenskar vill inte fuska med CV:t – fler ratar AI när de söker jobb27.6.2024 09:50:39 CEST | Pressmeddelande

Åtta av tio svenskar har aldrig använt AI när de sökt jobb, det visar statistik från Jobbsökarstudien 2024 gjord av Jobbland. Den nya tekniken anses vara fusk och att ansökan blir för opersonlig. ”AI kommer att förändra rekryteringsmarknaden. Hur fort det kommer att gå beror på oss människor och hur vi lär oss använda verktyget”, säger Anita Rae, vd på Jobbland Sverige.

Så kan Sverige tolka direktivet om lönetransparens10.6.2024 09:23:59 CEST | Pressmeddelande

Lön är en känslig fråga på arbetsmarknaden, samtidigt är det en av de viktigaste faktorerna när vi vill byta jobb. Nu har utredningen om genomförande av lönetransparensdirektivet publicerats, vilken föreslår att jobbsökare ska få information om lönen i tid för att en informerad löneförhandling ska kunna ske. Direktivet ska minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner. “Lönetransparens bidrar till lika lön för likvärdigt arbete.” säger Anita Rae, vd på Jobbland Sverige.

Storsatsning i miljardbransch ska lösa den brinnande kompetenskrisen: ”Enorma problem väntar runt hörnet för näringslivet”23.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bristen på kompetens på arbetsmarknaden växer och företagsledare oroar sig för verksamheternas framtid. För att möta krisen går svenska Keeparo och finska Duunitori Group nu ihop och ska hjälpa fler företag med employer branding och kompetensförsörjning. “Vi ser en enorm potential. Den växande kompetenskrisen kommer att kräva stora investeringar för arbetsgivare framåt”, säger Lisa Hasselström, vd på Keeparo.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye