Ny statistik: Tonvis med narkotika och miljontals tabletter i beslag
Under första halvåret i år tog Tullverket fem ton narkotika i beslag. Utöver det har närmare 4,1 miljoner narkotiska tabletter beslagtagits, nästan dubbelt så många som under hela 2023. Det visar ny statistik för årets första sex månader. Även beslagen av kokain och marijuana ökar medan cannabisharts minskar jämfört med första halvåret 2023. Statistiken finns även på lokal och regional nivå i Tullverkets nya statistiktjänst.

- Det stora inflödet av narkotika och inte minst av narkotiska tabletter är oroväckande. Narkotikan är en central inkomstkälla för gängkriminaliteten och så länge efterfrågan finns kommer smugglingen fortsätta. De som köper några gram kokain till helgen ska veta att man bidrar till de gängkonflikter och skjutningar som plågar samhället idag, säger Bodil Taylor, ställföreträdande generaltulldirektör.
Fortsatt stora mängder
Sett i ett historiskt perspektiv fortsätter narkotikabeslagen att vara mycket stora. Under det första halvåret i år beslagtog Tullverket fem ton narkotika. Det är nästan i nivå med samma period förra året då 5,3 ton beslagtogs, vilket då var beslagsmängder som vida överträffade tidigare resultat. Nedan jämförs statistiken för de mest kända preparaten för årets sex första månader med motsvarande period 2023. Statistiken för helåret 2023 anges inom parentes:
• Marijuana ökar från 555 kilo till 1 215 kilo (1 299 kilo).
• Cannabisharts (hasch) minskar från 2 547 kilo till 1 215 kilo (5 832 kilo)
• Kokain ökar från 887 kilo till 1 389 kilo. (1 227 kilo)
• Amfetamin minskar från 515 kilo till 438 kilo. (1 146 kilo)
• Narkotiska tabletter ökar från 1 011 000 till 4 079 000 stycken (2 126 000)
• Heroin minskar från 5,4 kilo till 0,1 kilo (12 kilo)
Kokainbeslag i Norvik påverkar statistiken
En avgörande förklaring till den kraftiga ökningen av mängden beslagtaget kokain är det rekordstora beslag på 1 342 kilo som gjordes i Norviks hamn utanför Nynäshamn i april.
- Det är det enskilt största kokainbeslaget vi har gjort någonsin. I missbrukarled skulle kokainet ha varit värt omkring ett par miljarder kronor. Vi är glada över att ha fått bort det från samhället och att vi minskat inkomsterna för de kriminella grupperingar som livnär sig på smuggling och försäljning av narkotika, säger Bodil Taylor.
Beslag av råvara till amfetamin ökar
Under det första halvåret i år har också beslagen av amfetaminolja ökat kraftigt, totalt 75 liter jämfört med 0,3 liter samma period förra året. Amfetaminolja är råvara vid tillverkningen av amfetamin och en liter amfetaminolja kan ge flera kilo färdigt amfetamin.
- Att vi stoppat så mycket amfetaminolja tyder på att det finns inhemsk tillverkning av amfetamin i Sverige, säger Bodil Taylor.
Flera beslag över 100 kilo
En tydlig trend de senaste åren är att Tullverket gör fler enskilt riktigt stora beslag av narkotika, oftast i den tunga godstrafiken och det första halvåret i år är inget undantag. Totalt gjordes nio narkotikabeslag på över 100 kilo, flera av dessa på över 200 kilo. Motsvarande period förra året gjordes tolv beslag i den storleken.
- Ett viktigt mål för oss är att bekämpa den storskaliga organiserade narkotikasmugglingen. Att stoppa narkotikan är en vinst för samhället men vi nöjer oss inte med det. Målet är att gripa och lagföra individer så högt upp som möjligt i de kriminella pyramiderna. Vi vill komma åt dem som organiserar och styr smugglingen. På så sätt får vårt arbete ännu större effekt, säger Bodil Taylor.
Andra beslag i statistiken
Beslagen av alkohol fortsätter att minska. En förklaring är att det inte är lika vanligt med storsmugglare som åker i skytteltrafik till Tyskland. Tendensen är att alkohol istället letar sig in i landet på annat sätt, inte minst köps alkohol på internet. Beslagen av cigaretter minskar. En delförklaring kan vara att efterfrågan minskat eftersom allt färre röker. Beslagen av skarpa skjutvapen är i nivå med förra året medan beslagen av start- och tårgasvapen, som kan byggas om till skarpa vapen, ökar.
Samhällsnyttan ökar
Tullverkets beslag av narkotika och dopningsmedel räknas om till samhällsnytta. Det görs enligt en modell som beräknar hur mycket samhällets kostnader minskar tack vare att Tullverkets beslag hindrar narkotika och dopningsmedel från att komma ut i samhället. Bland annat handlar det om uteblivna kostnader för vård och sociala insatser. Första halvåret i år var samhällsnyttan 5,8 miljarder. Det är mer än samma period förra året då samhällsnyttan var 5,1 miljarder.
- Beräkningen av samhällsnyttan ger oss ett kvitto på att vårt arbete gör skillnad, att vi bidrar till ett säkrare och tryggare samhälle, säger Bodil Taylor.
Ny statistiktjänst
Statistiken kan sökas fram nationellt, regionalt och lokalt i Tullverkets nya statistiktjänst på tullverket.se. Här kan man själv filtrera fram statistik utifrån tidsperiod, plats, varutyper och varor.
För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590
Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.
Bilder






Länkar
Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Största beslaget av amfetamin någonsin13.6.2025 10:36:10 CEST | Pressmeddelande
Tullverket har avslöjat en lastbilschaufför som misstänks ha smugglat cirka 363 kilo narkotika, varav 351 kilo amfetamin i en dragbil med trailer från Tyskland till Norra hamnen i Malmö. Tulltjänstemannen tog ut lastbilen för en noggrannare kontroll och upptäckte 339 paket med narkotika. Värdet på narkotikan uppskattas till cirka 80 miljoner kronor i missbrukarled. På fredagen åtalades en 46-årig man för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Malmö tingsrätt.
Programmerare byggde narkotikasajter åt kriminella nätverk2.6.2025 12:58:14 CEST | Pressmeddelande
Utåt sett var 34-åringen en person som bodde hemma hos sin mamma och tillbringade den mesta tiden framför sin dator. Men istället misstänks han ha varit en av de ledande personerna bakom ett stort narkotikasyndikat som gått under namnet Drugify. På måndagen åtalades han vid Södertörns tingsrätt misstänkt för att ha skapat och hanterat driften av flera av de största sajterna för försäljning av dopningspreparat och narkotika.
Falska skidturister smugglade narkotika – rekordstort amfetaminbeslag i norra Sverige14.5.2025 10:49:11 CEST | Pressmeddelande
Dagarna före jul slog tulltjänstemän och polis till mot en tysk campingbil i Hörnefors som var fullpackad med amfetamin. Beslaget på hela 130 kilo är rekord för norra Sverige. I bilen fanns ett par som hävdade att de skulle resa till Finland på skidsemester. På onsdagen åtalades paret misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En svensk man som övervakade smugglingsresan åtalas misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum