Röda korset

Cyberattack mot Italienska Röda Korset

Dela

Den 18 januari 2024 utsattes Italienska Röda Korsets datasystem för en cyberattack som resulterade i stöld av persondata tillhörande över 16 500 personer världen över, inklusive människor som saknas och deras familjer. Denna attack äventyrar redan sårbara individer och hotar Röda Korsets arbete med att återförena familjer som splittrats av krig och konflikter.

Den data som berörts genom attacken ingår i Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens verksamhet inom efterforskning och familjeåterförening (Restoring Family Links). Denna data inkluderar namn, vistelseort, familjedetaljer och annan personlig information om personer som har vänt sig till Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen för hjälp. 

Italienska Röda Korset har säkrat all data och arbetar tillsammans med polisen för att identifiera de ansvariga. Ingen har ännu tagit på sig attacken. 

Den 28 juni fick Svenska Röda Korset information om att personuppgifter kopplade till ärenden registrerade av Svenska Röda Korset fanns bland den stulna persondatan. Det rör sig om ett femtiotal personer vars uppgifter delats med Italienska Röda Korset. Vi har den 1 juli skickat in ett ärende till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). 

Rödakors- och rödahalvmånerörelsen arbetar för att informera alla individer och deras familjer vars data kan ha påverkats. Svenska Röda Korset har kontaktat samtliga berörda personer i Sverige. 

Vi beklagar djupt det inträffade och fördömer detta olagliga intrång i humanitära data. Röda Korset är alltid noga med att skydda de uppgifter vi hanterar genom att investera i informationssäkerhet och samarbeta med pålitliga partners som säkerställer hög skyddsstandard för våra system, säger Anki Carlsson, tillförordnad nationell chef på Svenska Röda Korset. 

Varje dag återförenas 12 personer runt om i världen med sina familjer tack vare Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens arbete. Cyberattacken påverkar vårt arbete med att återförena familjer som splittrats av krig och konflikter. Humanitära organisationer som nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar ansvarar för att skydda information om saknade personer. Denna attack har allvarligt kränkt det humanitära arbetet för personer i utsatta situationer. Vi uppmanar de som utfört dataintrånget att inte dela, sälja eller läcka informationen vidare. 

Vi har investerat avsevärt i cybersäkerhet och arbetat tillsammans med våra partners för att upprätthålla hög standard i vårt skydd och i våra system. Vi har även investerat i system som hjälper oss att upptäcka misstänkt aktivitet vilket nu ledde oss till denna cyberattack, säger Anki Carlsson.  

Datasystem i Sverige hos Svenska Röda Korset är inte drabbade. Personer i Sverige som har varit kontakt med oss och som godkänt registrering av personuppgifter i ärenden gällande asyl, efterforskning, familjeåterförening, resestöd eller intyg om fångenskap är välkomna att ta kontakt med organisationen för ytterligare information på följande mejladress: data@redcross.se.

Kontakter

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Ny intensivbehandling ger stor effekt för flyktingar med PTSD20.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En person som tvingats fly krig och förföljelse har en tio gånger högre risk att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) än svenskfödda – ungefär 30 procent av nyanlända och flyktingar lider av PTSD. En studie från Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering visar att en ny typ av intensivvårdsbehandling ger stor effekt – och därmed ett nytt hopp för krigsflyktingar.

Ny rapport om stöd efter skjutningar: ”Insatser bör koordineras”1.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Röda Korset lanserar idag rapporten ”Ensamma i krisen?” om vad samhället bör göra för att stötta de som drabbas av det dödliga våldet vid till exempel skjutningar. – Lokalt förankrade och förberedda insatser minskar risken att stödet inte når fram och att samhället drar den felaktiga slutsatsen att det inte finns något behov, säger Johann Knigge, chef för nationell verksamhet på Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye