Läkemedelsverket

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt

Dela

Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar vid okontrollerat intag och ska inte intas på eget bevåg. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt.

Förpackningar av produkten "Ginseng Kianpi Pil".
Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt. Foto: Tullverket

Kortison används vid många olika sjukdomstillstånd som inflammationsdämpande läkemedel. Läkemedel med kortison är receptbelagda.

– Kortison påverkar kroppen på många olika sätt och ska inte intas på eget bevåg. Ämnet påverkar blodtrycket, sockerhalten i blodet och kroppsvikten. Om du har behov av kortison gör en läkare den bedömningen och skriver ett recept. När läkaren gör bedömningen av det behovet avvägs nyttan med läkemedlet med dess risker, säger Eva-Lena Bergens, Läkemedelsverket.

Kortison kan ge allvarliga biverkningar, till exempel benskörhet. Läkemedlet kan också dölja tecken på infektion. Kroppens egen kortisolproduktion minskar om du använder kortison i lite högre doser under en längre tid. Därför är det viktigt att inte sluta plötsligt med intaget, eftersom en brist på kortisol kan vara mycket allvarligt.

Cyproheptadin fanns tidigare godkänt som läkemedel i Sverige för behandling av allergi. Numera används andra läkemedel med färre biverkningar.

– Cyproheptadin har bland annat en sövande effekt och det kan vara en farlig biverkning när man till exempel tänkt köra bil. Av flera skäl är det alltså viktigt att den som använder den här produkten omedelbart kontaktar sin läkare för att få hjälp med att sluta med produkten på ett säkert sätt, säger Eva-Lena Bergens, Läkemedelsverket.  

Det är olagligt att sälja ”Ginseng Kianpi Pil” eftersom den inte är godkänd som läkemedel. Läkemedelsverket tar gärna emot tips om var det förekommer försäljning av produkten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förpackningar av produkten "Ginseng Kianpi Pil".
Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt.
Ladda ned bild
Kvinna med blont hår och glasögon, klädd i orange tröja.
Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket
Ladda ned bild

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye