M Sverige

Sveriges bästa glasscaféer – landskap för landskap

Dela

Bilistorganisationen Riksförbundet M Sveriges har inför semestersäsongen utsett Sveriges bästa glasscaféer. I varje landskap har glasserveringar korats utifrån bedömningsgrunderna att det ska erbjuda den godaste glassen och trevligaste miljön.

– Vi uppmanar allmänheten att passa på att göra utflykter i sommar och uppleva glassparadis såväl hemmavid som under semesterresan. De senaste årens svemestertrend har fått fler att upptäcka de många fina besöksmålen inom landet. Detta har också stimulerat lokal glasstillverkning av hög kvalitet, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på M Sverige.

Listan innehåller såväl klassiska glasscaféer, som nya producenter och återförsäljare av hantverksglass.

– Att ta pauser längs vägen i sommarhettan är viktigt för trafiksäkerheten. Att stanna vid ett glasskafé är därför en utmärkt idé på långresan. Men flera av de platser vi har utsett är även värda en omväg eller utflykt för upplevelsen i sig, säger Katja Runestam Prinzell.

Sveriges bästa glasskaféer

Blekinge:

Glassiären, Karlskrona

Det finns många skäl att besöka Karlskrona, inte minst Marinmuseum. Väl där är ett stopp på Glassiären mitt i stan, bredvid Fredrikskyrkan, väl värt mödan. Där serveras glass från Otto Glass – en mindre tillverkare vid kusten utanför Kristianstad – i milt sagt stora lass. Det är kanske det Glassiären är mest känd för, sina generösa portioner. Blir man ändå inte mätt går det bra att komplettera med nygräddade våfflor.

Bohuslän:

Sommardröm Glasscafé, Skärhamn

I Skärhamns hamn på Tjörn finns Sommardröm Glasscafé som erbjuder en fantastisk upplevelse med många olika sorters glass, mycket båtliv och gångavstånd till Akvarellmuseet. Glass av olika fabrikat mixas här till vackra glassdesserter i form av både klassiker och egna skapelser. Här finns gott om sittplatser i en trevlig atmosfär.

Dalarna:

Hansjö lanthandel och kaffestuga, Orsa

I Dalarna äter man Rättviksglass, och under sommaren är det inga problem att hitta ett trevligt café eller en glassbar som serverar den lokalproducerade glassen. Men strax norr om Orsa finns en gammal lanthandel som återuppstått och går mot strömmen i sitt val av glass. Hansjö Lanthandel Anno 1895 ligger på Hansjövägen och förutom att sälja gamla, nya och återbrukade föremål i unik butiksmiljö från 1895 serveras glass från Kling i sörmländska Mariestad.

Dalsland:

Slusscaféet i Köpmannebro

I Köpmannebro, vid Dalslands kanals största sluss, kan man njuta av hisnande utsikt. Slusscaféet i Köpmannebro är ett av flera pittoreska caféer längs Dalslands kanal där det finns möjlighet att avnjuta den omtalade Kanalglassen samtidigt som man beundrar båtarna som slussar förbi. Längs kanalen finns också goda chanser till dagsutflykter för intresserade av kulturhistoria eller friluftsliv.

Gotland:

Den som är glassugen i Visby står inför ett angenämt val: Ska man gå till Glassvillan eller Glassmagasinet som bägge tillverkar egen glass i italiensk gelatotradition, eller besöka den lite större men lokala glasstillverkaren Gute Glass? Varför välja, gör ett jämförelsetest och leta upp alla tre! Glassvillan ligger bredvid Hotell Breda Blick på Tranhusgatan och lockar med trädgårdsservering, Glassmagasinet finns både på Skeppsbron i hamnen samt på Hästbacken och lockar med mängder av smaker. Gute Glass hittar man på flera ställen över Gotland, men deras egen glassbar ligger på Adelsgatan och lockar med fin utsikt och kvällsöppet – förutom god glass.

Gästrikland:

Mitt i går’n, Kungsgården

Glassrestaurangen Mitt i går´n är ett populärt utflyktsmål i Gästrikland där det återfinns smarriga glassar att åtnjuta på trevlig uteservering. De överdådiga glasskreationerna är en upplevelse både för ögat och smaksinnet.

Halland:

Sia Glass känner nog de flesta till då deras glass återfinns över hela landet. Men är man i Halland kan man passa på att besöka deras eget glasscafé på Stenlösvägen i Slöinge utanför Falkenberg. Förutom god glass på plats kan man fylla på hemmaförrådet av deras andrasortering.

Ett annat alternativ är någon av Riccardo Boggians glassbarer, tre i Halmstad (Möllegård, Fredsgatan respektive Östra Stranden) samt en på Valands Promenad i Kungsbacka och en i Torekovs hamn. Här erbjuds äkta italiensk gelato.

Hälsingland:

Dellenbadens kanalcafé

Vid Dellenbaden finns Hälsinglands härligaste glasscafé, vid kanalen som förbinder sjöarna Norra och Södra Dellen. De uppfinningsrika glasskreationer som här erbjuds anspelar alla på sjöfarten och kan avnjutas tillsammans med de vackra vyerna och de många sommarevenemang som äger rum på platsen.

Härjedalen:

Go Bua

Med blott runt 10 000 invånare i stora Härjedalen vore det inte så konstigt om det var svårt att hitta ett bra glasställe. Men på Rörosvägen i Funäsdalen hittar vi våffel- och glassbaren Go Bua. Förutom kvalitetsglass från göteborgska Lejonet & Björnen, serverar Go Bua också nygräddade våfflor – antingen enklare med sylt och grädde eller mer matiga våfflor med exempelvis räkor eller chevréost.

Jämtland:

Bräcke glassbar

Den egengjorda glassen i Bräcke har flera gånger utsetts till landets bästa. Därför lockar glassbaren många gäster från både när och fjärran. I den mysiga cafédelen kan man med fördel avnjuta gelato gjord på närproducerad mjölk, men i sortimentet finns även hembakat fikabröd och annan förtäring.

Lappland:

Tant Sveas Kafé

Även om Lappland faktiskt täcker ungefär en fjärdedel av Sveriges yta, så är det kanske inte glass man i första hand tänker på om vårt norra landskap. Men på Stationsgatan i Arvidsjaur finns Tant Sveas Kafé som förutom luncher och smaskiga bakverk också serverar glass – inte minst deras egentillverkade dajmglass!

Medelpad:

Berg & Hjort, Sundsvall

Berg & Hjort i Sundsvall ser till att du kan njuta av hemgjord glass där bara fantasin har satt gränserna för de smaker som erbjuds. Lokala råvaror och kvalitativt hantverk har skapat en stark produkt som blivit ett självklart inslag i många Sundsvallsbors sommar.

Norrbotten:

Elmers gårdsbutik

Ett par mil längs väg 99 norr om Haparanda, i Övre Kukkola, hittar man Elmers Gårdsbutik. Där säljs lokala delikatesser och vackra hantverk, men också den egentillverkade glassen som görs med mjölk från deras egna kossor. Norrbottniska smaker som kokkaffeglass med kaffesirap, vaniljglass med havtornssylt och krusbärsglass utlovas.

Närke:

Go’ Glass, Hjortkvarn

Go’ Glass i Hjortkvarn har Närkes kanske bästa glass och är ett populärt utflyktsmål. Här finns ett varierande utbud med många olika sorters egentillverkad gelato och sorbet. Caféet som är beläget mellan Örebro och Norrköping är ett vanligt stopp på vägen, men den ljuvliga glassen är värd en egen resa.

Glasstemplet, Örebro

En behaglig miljö för glassintag erbjuder Glasstemplet, beläget i kulturreservatet Sommarro i Örebro. Området har under decennier varit populärt för rekreation och kafébesök, eftersom gamla träd, en rik biologisk mångfald och den vackra 1800-talsbebyggelsen skapar en harmonisk inramning. Med Glasstemplets rika utbud av både Sia Glass och Götlunda Glass har dock lyft destinationen till en ny nivå.

Skåne:

Dolce Sicilia – Drottningtorget Malmö

Befinner man sig i Skåne och vill ha god glass kan man alltid åka till Malmö som har ett rikt utbud av caféer och glassbarer, som Dolce Sicilia på Drottningtorget 6. Där görs traditionell italiensk gelato med spännande smaker som basilika/lime eller blodapelsin.

Olaols Gelato

Vill man hellre se lite av landsbygden och i synnerhet Österlen kan ett besök hos Olaols Gelato på Baskevägen 30 utanför Gladsax, i närheten av Simrishamn, passa bra. Där serverar Ottilia och Stefan Åkesson egentillverkad gelato med mjölk från granngården. Smakerna kan variera beroende på säsong, men kommer oftast från närproducerade råvaror.

Småland:

Farmors trädgård, Grimslöv

På Farmors trädgård i Grimslöv är egenodlade bär och lokalproducerad mjölk basen i den utsökta glassen som återfinns i äldre miljö i trevlig trakt. Här finns även gårdsbod, handgjorda chokladpraliner och självplock av bär och blommor.

Blankaholms gästhamn, Västerviks kommun

I Blankaholm mellan Västervik och Oskarshamn finns en vacker gästhamn med glasscafé som gör landsbygden levande. Båtplatser, ställplatser och fritidsaktiviteter erbjuds i vacker natur. God glass, mat och besök i lanthandeln lockar många besökare.

Södermanland:

Grinda Glasscafés placering vid sidan av väg 55 strax utanför Malmköping på väg mot Flen har sina för- och nackdelar. Det är enkelt att hitta dit och många passerar dagligen förbi. Men trafiken gör sig också påmind på uteserveringen. Om det är god glass man är ute efter har man dock kommit rätt, där den egna gården och andra lokala producenter står för råvarorna.

Mitt inne i Strängnäs, på Storgatan 28, hittar man Strängnäs Glasshus med ett stort smakutbud från Rättviks Glass. God glass, men inte som riktig, italiensk gelato förstås. Styrkan med Strängnäs Glasshus ligger i sitt läge vid den lummiga Ugglans Park, eller om man vill en kort promenad till hamnen.

En alternativ väg till eller från Stockholm söderut går via Mörkö och färjan över Skanssundet. På Mörkösidan finns en camping med restaurang och glassbar, med ett enormt smakutbud. I glassbuffén skopar man själv upp sin glass och betalar efter vikt.

Strax norr om Eskilstuna, på Torshällavägen 125, ligger Slagsta Glasscafé sedan många år. Efter att Folke och Martha Johansson började tillverka glass 1948 är det nu den fjärde generationen Johansson som skopar upp den egentillverkade glassen. Lättillgängligt för bilister och klassisk glassmeny.

Uppland:

Glassvillan, Vindö

På detta moderna kombinerade glasscafé och exklusiva bilutställning finns ett stort utbud av supergoda stora glassar. Beläget cirka 4,5 mil utanför Stockholm är det en perfekt destination för en dagsutflykt. Utöver glassar från den egna glassfabriken finns en modern Bistromeny och diverse sommaraktiviteter.

Svelato Gelatolabb & Café

Detta mysiga café som ligger lite gömt är ett riktigt guldkorn med välsmakande gelato som görs på plats med närproducerade råvaror i närheten av Uppsala. Sittplatser finns både ute och inomhus., vilket gör att det är värt att ta sig dit oavsett väder.

Mel´s Glassbar & Café

Till Enköping åker många besökare för de vackra blomsterfyllda parkerna och de klassiska konditorierna, men lite undanskymt utanför stadskärnan ligger Mel´s Garage, som kombinerar försäljning av klassiska bilar med en populär glassbar i amerikansk stil. Väl tilltagna portioner glass serveras i retromiljö, men skulle man mot all förmodan inte bli mätt finns även den lyxiga räksmörgåsen Elvis som blivit en storsäljare.

Gelato Scarfò

Gelato Scarfò serverar äkta italiensk gelato, som flera gånger prisbelönats. Efteråt kan man passa på att vandra längs den idylliska Ålstensgatan med Per Albin-radhusen, "en symbol för det svenska folkhemmet", och fortsätta ner på Ålstensängen med sitt fina bad.

Värmland:

Mitt i centrala Karlstad på Järnvägsgatan 3, precis bredvid tågstationen, finns Carli Choklad. Förutom den egentillverkade chokladen och pralinerna görs här också italiensk gelato av traditionellt snitt med naturliga råvaror. Smakerna varierar med utbud och årstid.

Den som färdas på E18 väster om Karlstad bör inte missa ett besök på Esters Café, som ligger i direkt anslutning till vägen vid Långserud. Serveringen grundades av Ester Sundgren 1929 och på den charmiga gården erbjuds i dag loppis och hantverk, konserter i trädgården och de mest fantasifulla glassmenyer man kan tänka sig.

Västerbotten:

Glassbonden, Västra Selet

På Kobacka gård i Vännäs kommun kan man från Glassbonden köpa spännande och underbar glass att avnjuta tillsammans med gott kaffe. Glasscaféet är vackert beläget i lantlig miljö intill Vindelälven i byn Västra Selet. Glassen är gjord på naturliga råvaror med smaker från naturen som älgört och hjortron med twister i olika former.

Västergötland:

I hamnen i Hjo hittar man glassparadiset Moster Elins Glasscafé. Förutom den trevliga miljön vid Vättens västra kant serveras ekologiskt glass i fantasifulla kreationer och Moster Elins kaffe, gott nog för att serveras på nobelmiddagen.

Knappa två mil söder om Ulricehamn, längs väg 157, ligger Vegby där man finner Café Sjöparken vid kanten till Sämsjön. Där tillverkas och serveras glass på lokalproducerade och ekologiska råvaror med stor variation på smaker. Menyn ändras efter tillgång, årstid och experimentlusta.

Mitt i Göteborg, i Linnéstaden, finns Råda Gelato på Landsvägsgatan 38. Där serveras hantverksmässigt tillverkad glass enligt italiensk gelato-tradition. Serveringen är liten, men det finns gott om platser att slå sig ner i närområdet.

Västmanland:

Fiket i Färnebo, Västerfärnebo

En fantastiskt god gelato serveras på Fiket i Färnebo. Cafét må se anspråkslöst ut där det ligger vid korsningen i Västerfärnebo, men kvaliteten på såväl kaffe som annan förtäring är mycket hög. Inte minst den hemmagjorda italienska glassen är farligt god. Råvarorna är hämtade från gårdar i den vackra omgivande landsbygden som bara i sig är värd resan.

Noraglass, Nora

Nora är en fantastisk sommarstad och ett av skälen är den utsökta Noraglassen som tillverkats i över hundra år. Noraglass serverar alltid dagsfärsk glass med en variation av spännande smaker på flera platser runtom i den lilla staden. Glassugna turister köar inte sällan vid Glasstorget vid Stadshotellet, men soliga dagar rekommenderas Kafé Strandstugan vid Norasjön. Sätt dig i den lummiga trädgården och slappna av, eller ta med dig glassen och gå längs strandpromenaden.

Ångermanland:

Utanför Härnösand har Gånsviks Choklad en tid tillverkat praliner och choklad, men för ett par år sedan tog de även upp glassproduktion. Det gör de så bra att de tog hem såväl en guld- som en bronsmedalj i årets glass-SM. Under sommaren serverar Gånsviks Choklad sin glass på torget i Härnösand.

I Sollefteå rostar Adam Bozan kaffebönor och tillverkar italiensk gelato. Smak Mat & Glass Café ligger på Storgatan 55 och serverar klassisk glass med noga utvalda råvaror.

Öland:

Kaffestugan i Böda

Här serveras en krämig gelato som görs i caféet och kan avnjutas med egenrostat kaffe. Nya spännande smaker introduceras varje sommar och på plats finns också bageri, konditori och gourmetpizza.

Östergötland:

Rodga spis

Rodga Spis är en dold pärla i vacker omgivning på Rodga Säteri mitt i skogen två mil norr om Norrköping. Åker man väg 55 norrut svänger man vänster vid Katrineholmsvägen, skyltat mot Sörsjön. Även om det är svårt att hitta är det värt besväret. Vackra omgivningar och glass tillräckligt bra för fyra medaljer i glass-SM – bland annat ett silver för chokladsorbeten.

Smultronstället, Söderköping

Ett besök på Smultronstället i Söderköping hör sommaren till. Och vad kan vara bättre än att njuta av en glassbomb vid Göta kanal? Varning dock för trängsel, en fin sommardag flockas besökarna.

31:ans Glass och Kök, Hästholmen

I lilla Hästholmen vid foten av Omberg kan du njuta av egentillverkad italiensk glass som flera gånger prisbelönats. Förutom Sveriges kanske vackrast belägna glasscafé finns i hamnen goda möjligheter till bad och friluftsliv.

Nyckelord

Kontakter

Riksförbundet M Sverige är med cirka 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet och står bakom ambitionen om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Tillsammans med våra 28 lokalklubbar undersöker vi vägkvalitet och efterlevnad av trafikregler i hela landet. M Sverige driver ett intensivt och långsiktigt opinionsarbete till gagn för Sveriges bilister.

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye