Civil Rights Defenders

Ödesval i Venezuela – har demokratin en chans?

Dela

Venezuela har på 25 år gått från att vara relativt stabilt till att bli en av världens mest auktoritära och repressiva stater. Söndagen den 28 juli är det presidentval, och för första gången på länge står oppositionen enad bakom en kandidat, Edmundo Gonzalez, som dessutom har lyckats registrera sin kandidatur. Men hur ser möjligheterna för demokrati ut, och vad kan vi förvänta oss av valet? Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders finns tillgängliga för intervju.

– Den sociala, politiska och ekonomiska krisen i landet är allvarlig och missnöjet mot regimen stort. I ett fritt och demokratiskt val skulle oppositionen vinna med bred marginal, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

– Nicolas Maduro, som styrt landet sedan Chavez dog 2013, kommer dock inte att släppa ifrån sig makten frivilligt. Och han kontrollerar valkommissionen, polisen, militären och resten av den statliga byråkratin så förutsättningarna för ett fredligt maktskifte är dåliga, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Oppositionen sökte skydd på ambassad 

Människorättssituationen i Venezuela är nu värre än på mycket länge. Inför valet har attackerna mot såväl den politiska oppositionen som mot civilsamhället förvärrats. Fler av oppositionens viktigaste personer har flytt till Argentinas ambassad, och flera framstående människorättsförsvarare har fängslats och utsatts för tortyr. Den Internationella Brottsmålsdomstolen, ICC, utreder sedan ett par år om Nicolas Maduros regerings förtryck är att jämställa med brott mot mänskligheten.

– Regeringen är orolig och vet inte hur den ska hantera situationen. Trots att det bara är tre veckor kvar till valet är det inte osannolikt att regeringen försöker hitta ett sätt att skjuta upp valet, förbjuda oppositionen från att bedriva kampanj, förhindra Edmundo Gonzalez att ställa upp eller fuska med rösträkningen.

Kontakt

Civil Rights Defenders har arbetat i Latinamerika i många år och har lokalt kontor i Bogotá i Colombia. Vår Latinamerikaexpert, Erik Jennische, kan kommentera på valet. 

Se Erik Jennische i SVT här: Fyra risker med det venezuelanska valet.

E-post: press@crd.org   
Tfn: +46 (0)76 576 27 62  

Bilder

Erik Jennische
Erik Jennische
Ladda ned bild

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande

Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.

De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande

Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.

Ödesval i Georgien – demokrati och mänskliga rättigheter på spel24.10.2024 08:55:51 CEST | Pressmeddelande

På söndag 26 oktober hålls ett av de mest avgörande parlamentsvalen i Georgien sedan självständigheten för mer än 30 år sedan. Valet kommer att avgöra om landet närmar sig västvärlden eller faller tillbaka under ryskt inflytande. Civil Rights Defenders har länge arbetat nära civilsamhället i landet och kan kommentera läget utifrån ett människorättsperspektiv. – De människor i Georgien som vi möter i vårt arbete med demokrati och mänskliga rättigheter är oroliga. Läget för mänskliga rättigheter riskerar att förvärras ytterligare efter valet, säger Helen Rask, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye