Civil Rights Defenders

Ödesval i Venezuela – har demokratin en chans?

Dela

Venezuela har på 25 år gått från att vara relativt stabilt till att bli en av världens mest auktoritära och repressiva stater. Söndagen den 28 juli är det presidentval, och för första gången på länge står oppositionen enad bakom en kandidat, Edmundo Gonzalez, som dessutom har lyckats registrera sin kandidatur. Men hur ser möjligheterna för demokrati ut, och vad kan vi förvänta oss av valet? Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders finns tillgängliga för intervju.

– Den sociala, politiska och ekonomiska krisen i landet är allvarlig och missnöjet mot regimen stort. I ett fritt och demokratiskt val skulle oppositionen vinna med bred marginal, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

– Nicolas Maduro, som styrt landet sedan Chavez dog 2013, kommer dock inte att släppa ifrån sig makten frivilligt. Och han kontrollerar valkommissionen, polisen, militären och resten av den statliga byråkratin så förutsättningarna för ett fredligt maktskifte är dåliga, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Oppositionen sökte skydd på ambassad 

Människorättssituationen i Venezuela är nu värre än på mycket länge. Inför valet har attackerna mot såväl den politiska oppositionen som mot civilsamhället förvärrats. Fler av oppositionens viktigaste personer har flytt till Argentinas ambassad, och flera framstående människorättsförsvarare har fängslats och utsatts för tortyr. Den Internationella Brottsmålsdomstolen, ICC, utreder sedan ett par år om Nicolas Maduros regerings förtryck är att jämställa med brott mot mänskligheten.

– Regeringen är orolig och vet inte hur den ska hantera situationen. Trots att det bara är tre veckor kvar till valet är det inte osannolikt att regeringen försöker hitta ett sätt att skjuta upp valet, förbjuda oppositionen från att bedriva kampanj, förhindra Edmundo Gonzalez att ställa upp eller fuska med rösträkningen.

Kontakt

Civil Rights Defenders har arbetat i Latinamerika i många år och har lokalt kontor i Bogotá i Colombia. Vår Latinamerikaexpert, Erik Jennische, kan kommentera på valet. 

Se Erik Jennische i SVT här: Fyra risker med det venezuelanska valet.

E-post: press@crd.org   
Tfn: +46 (0)76 576 27 62  

Bilder

Erik Jennische
Erik Jennische
Ladda ned bild

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Nu faller domen – Syrisk brigadgeneral åtalad i Sverige för medhjälp till folkrättsbrott19.6.2024 10:35:34 CEST | Pressmeddelande

I morgon klockan 11.00 faller domen i Stockholms tingsrätt mot den syriske brigadgeneral som står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor internationell uppmärksamhet. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när domen fallit.

I dag avslutar första vittnet i Lundinrättegången – finns tillgänglig för intervju4.6.2024 06:58:00 CEST | Pressmeddelande

Förra veckan började utfrågningen av de målsägande i Lundinrättegången. Först ut var pastor James Ninrew Dong som förlorade 14 av sina familjemedlemmar när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Kontakta oss för en intervju om hans upplevelser av att efter 20 år få berätta sin historia inför en oberoende domstol.

Lundin Trial: South Sudanese Plaintiffs Take the Stand27.5.2024 17:37:24 CEST | Pressmeddelande

Tomorrow marks the beginning of a new phase in the Lundin trial as plaintiffs from South Sudan will be heard in court for the first time. Civil Rights Defenders is present at the Stockholm District Court every day, providing continuous reporting. We are available to comment on the trial. There is also an opportunity to interview the first witness, James Ninrew Dong, after his testimony concludes on 4 June. "We will finally hear from some of the people in South Sudan who have been affected. Their perspectives have been completely absent in the courtroom, and we must not forget that this trial is about them and their chance to seek justice," says Ebony Wade, Legal Adviser at Civil Rights Defenders.

Lundinrättegången: Nu tar målsägande från Sydsudan plats i rättssalen27.5.2024 14:27:11 CEST | Pressmeddelande

I morgon inleds en ny fas i Lundinrättegången. För första gången kommer målsägande från Sydsudan att höras i rätten. Civil Rights Defenders är på plats i Stockholms tingsrätt varje dag och har sedan start rapporterat från rättegången och kan kommentera. Det finns också möjlighet att intervjua första vittnet, James Ninrew Dong, efter hans vittnesmål som avslutas 4 juni. - Äntligen ska vi få höra från några av de människor i Sydsudan som har drabbats. Deras perspektiv har saknats helt i rättssalen och vi får inte glömma att den här rättegången handlar om dem och deras möjlighet att få upprättelse, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Svensk rättegång mot syrisk brigadgeneral avslutas i dag23.5.2024 15:59:46 CEST | Pressmeddelande

I dag avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt mot en syrisk brigadgeneral åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor uppmärksamhet världen över. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när dom väntas falla den 20 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye