Örebro universitet

Nu kommer antagningsbeskeden – tacka ja senast fredag 19 juli

Dela

Idag får de som sökt en utbildning till hösten sina antagningsbesked. Störst konkurrens är det om studieplatserna för den som vill läsa till läkare, jurist eller kriminolog.

Studenter på campus.

Runt 17 000 personer får idag besked via Antagning.se om att de antagits till en utbildning vid Örebro universitet. Av dem är ungefär 4 700 personer antagna till ett program som startar i höst.

– Glöm inte att du måste tacka ja senast den 19 juli för att behålla din plats. Håll gärna lite extra koll på e-posten och skräppostlådan den närmsta tiden, så att du inte missar viktig information från ditt lärosäte, säger David Haglind, controller vid Örebro universitet.

Örebro universitet ligger på sjunde plats när man jämför söktrycket till svenska universitet och högskolor.

Juristprogrammet populärt bland både kvinnor och män

En titt på statistiken över vilka som antas till programmen visar att kvinnor och män till stor del söker sig till olika utbildningar. Juristprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet och Socionomprogrammet har högst antal antagna kvinnor. Juristprogrammet, Filmprogrammet och Civilekonomprogrammet är de tre programmen med högst antal antagna män.

– Av de tio största programmen för kvinnor respektive män kan vi konstatera att det bara är en enda utbildning, Juristprogrammet, som finns med för båda könen, säger David Haglind.

Så många kommer in på betygen

Omkring 66 procent av de som nu antagits till ett program vid Örebro universitet genom sina betyg eller högskoleprovet kommer in via betyg. 34 procent har antagits genom högskoleprovet.

– Andelen kvinnor bland programantagna genom betyg är 71 procent. I gruppen som antagits till program via högskoleprov är andelen kvinnor 55 procent, säger David Haglind.

Hur svårt det är att komma in på en utbildning beror på hur många som söker och hur många studieplatser det finns.

Höstterminen startar den 2 september 2024.

Kontakter

Kontaktperson: David Haglind
E-post: david.haglind@oru.se
Tel: 019-30 12 96, 079-067 68 96

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Ny bok: ”Vi vill förklara varför det går så trögt”18.6.2024 09:01:02 CEST | Pressmeddelande

– Vi pratar om omställning och kris men många har inte bottnat i vad det innebär. Det finns motstånd på alla nivåer. Vi är paralyserade, säger Magnus Boström, professor i sociologi vid Örebro universitet. Han har skrivit boken Environmental Sociology and Social Transformation tillsammans med Rolf Lidskog för att ge läsare redskap för hur de kan tänka och handla när det gäller klimatkrisen och miljöproblem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye