Nu kommer antagningsbeskeden – tacka ja senast fredag 19 juli
Idag får de som sökt en utbildning till hösten sina antagningsbesked. Störst konkurrens är det om studieplatserna för den som vill läsa till läkare, jurist eller kriminolog.
Runt 17 000 personer får idag besked via Antagning.se om att de antagits till en utbildning vid Örebro universitet. Av dem är ungefär 4 700 personer antagna till ett program som startar i höst.
– Glöm inte att du måste tacka ja senast den 19 juli för att behålla din plats. Håll gärna lite extra koll på e-posten och skräppostlådan den närmsta tiden, så att du inte missar viktig information från ditt lärosäte, säger David Haglind, controller vid Örebro universitet.
Örebro universitet ligger på sjunde plats när man jämför söktrycket till svenska universitet och högskolor.
Juristprogrammet populärt bland både kvinnor och män
En titt på statistiken över vilka som antas till programmen visar att kvinnor och män till stor del söker sig till olika utbildningar. Juristprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet och Socionomprogrammet har högst antal antagna kvinnor. Juristprogrammet, Filmprogrammet och Civilekonomprogrammet är de tre programmen med högst antal antagna män.
– Av de tio största programmen för kvinnor respektive män kan vi konstatera att det bara är en enda utbildning, Juristprogrammet, som finns med för båda könen, säger David Haglind.
Så många kommer in på betygen
Omkring 66 procent av de som nu antagits till ett program vid Örebro universitet genom sina betyg eller högskoleprovet kommer in via betyg. 34 procent har antagits genom högskoleprovet.
– Andelen kvinnor bland programantagna genom betyg är 71 procent. I gruppen som antagits till program via högskoleprov är andelen kvinnor 55 procent, säger David Haglind.
Hur svårt det är att komma in på en utbildning beror på hur många som söker och hur många studieplatser det finns.
Höstterminen startar den 2 september 2024.
Kontakter
Kontaktperson: David Haglind
E-post: david.haglind@oru.se
Tel: 019-30 12 96, 079-067 68 96
Jasenka DobricForskningskommunikatör
Tel:019 303035Tel:0735 930995jasenka.dobric@oru.seLänkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Risk för hjärtinfarkt hälften så stor efter kirurgi jämfört med medicin vid obesitas och typ 2-diabetes23.1.2025 07:52:17 CET | Pressmeddelande
Kirurgi är mycket mer effektivt än läkemedel för patienter med obesitas och typ 2-diabetes. Men även läkemedel är en viktig behandlingsmetod. – Den viktigaste siffran vi fick fram när vi jämförde läkemedel mot kirurgi var att risken för hjärtinfarkt var hälften så stor efter kirurgi som vid behandling med medicin, säger Erik Stenberg, forskare vid Örebro universitet.
Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom22.1.2025 10:03:03 CET | Pressmeddelande
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer. – Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och stoppa sjukdomen innan den bryter ut, säger Jonas Halfvarson, professor i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Forskarföretaget bidrar till en mer kemikaliesäker miljö22.1.2025 07:27:32 CET | Pressmeddelande
Örebroforskarna Magnus Engwall och Maria Larsson har utvecklat innovativa analysmetoder för att undersöka förekomsten av miljö- och hälsofarliga kemikalier. Nu startar de tillsammans med Pia Engwall, entreprenör och affärsutvecklare, biotech- och analysföretaget Ambiotox för att bidra till en mer kemikaliesäker miljö.
Från forskning till techföretag21.1.2025 08:02:19 CET | Pressmeddelande
Det har varit tufft i början och tagit tid. Men i dag kan Henrik Andreasson och Rafael Mosberger konstatera att de lyckats ta sina idéer hela vägen från forskningslabbet på Örebro universitet till ett stabilt företag. – Det var en stor omställning att gå från att vara forskare till att vara entreprenör, säger Rafael Mosberger, medgrundare av Retenua.
Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation20.1.2025 07:53:05 CET | Pressmeddelande
Kriminologiprofessor Amir Rostami vid Södertörns högskola, Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och Matilda Wurm, forskare i hälsopsykologi vid Örebro universitet, får The Hamrin Foundations och Örebro universitets priser för framstående forskningskommunikation 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum