Astara Sweden

FIAT firar 125 år och välkomnar nya modeller

Dela
  • FIAT firade sitt 125-års jubileum "Smiling to the future” på “La Pista 500” i Turin.
  • Grundat den 11 juli år 1899, är FIAT ett av de äldsta verksamma bilmärkena i världen och är nu redo för en ännu ljusare framtid. 
  • Världspremiärer för Fiat 500e Giorgio Armani - det yttersta uttrycket för italiensk excellens - och Fiat Grande Panda, den nya globala modellen som markerar FIAT:s återkomst till den globala marknaden.
  • Premiär för nya Casa FIAT-utställningen på Pinacoteca Agnelli som skildrar varumärkets historia och dess koppling till Lingotto-byggnaden.
  • Eventet finns tillgängligt på begäran via följande länk.
Nya Fiat 500e Giorgio Armani & Fiat Grande Panda
Nya Fiat 500e Giorgio Armani & Fiat Grande Panda

FIAT:s 125-årsjubileum "Smiling to the future” har just avslutats vid Lingotto-byggnaden i Turin. Ceremonin var både en hyllning till en milstolpe som få biltillverkare når och början på ett nytt kapitel i varumärkets långa historia av framgång, social relevans och ledarskap. Det speciella evenemanget (se via följande länk) hölls för internationell press, representanter från offentliga institutioner - inklusive näringsministern Adolfo Urso, och Stellantis högsta ledning: John Elkann, styrelseordförande för Stellantis, Carlos Tavares, Stellantis VD, och Olivier Francois, FIAT VD och Stellantis marknadschef.

John Elkann, Stellantis ordförande, uttalade:

"FIAT föddes 1899 ur en passion för framsteg. Det var en av de få företag som lyckades övergå från hantverksstadiet till den industriella eran. Det representerade friheten att röra sig var som helst för miljontals människor, och att göra det med stil. I 125 år har vi aldrig slutat arbeta, söka lösningar, tro på vår framtid och försvara det vi har byggt med envishet. Vi vill tacka alla människor som gjorde det möjligt för den där startupen från Turin att bli Stellantis idag, en av de största biltillverkarna i världen.”

Carlos Tavares, Stellantis VD, uttalade:

"Jag är glad att vara i FIAT:s hem i Turin för att fira 125 år och dela känslan av ett sådant ögonblick med alla intressenter. Som ett av de mest ikoniska varumärkena i vår Stellantis-konstellation, för FIAT med sig äkta italiensk smak till hjärtat av våra kunder världen över. För tredje året i rad är FIAT nummer ett inom volym i Stellantis-koncernen. FIAT leder på fyra inhemska marknader runt om i världen: Italien, Brasilien, Turkiet och Algeriet. Det driver utvecklingen för att erbjuda hållbar, säker och prisvärd mobilitet till medborgare världen över. Jag vill tacka alla de som håller FIAT så kärt i generationer och arbetar hårt varje dag för att säkerställa ytterligare 125 år av rik historia. FIAT-teamet delar samma passion och samma önskan att alltid få våra kunder att le.”

Olivier Francois, FIAT VD och Stellantis globala marknadschef, uttalade:

"FIAT har varit synonymt med social relevans under de senaste 125 åren, och erbjudit våra kunder det de verkligen behöver baserat på den tid de lever i. Och våra kunder vill ha ikoniska och prisvärda stadsbilar; sparsamma och inkluderande kompakta bilar; familjemobilitet; kommersiella fordon och, sist men inte minst, Abarth för vardagskul, vilket är exakt vad FIAT erbjuder. För närvarande har vi lanserat FIAT:s återkomst till den globala marknaden baserat på 3 pelare: italiensk design och utveckling, global plattform och lokal relevans – och Grande Panda är den första medlemmen i vår nya globala familj. Därför kommer vi under nästa decennium ha det rätta erbjudandet för varje kund. För kunden är i centrum för allt vi gör.”

Den 11 juli 1899 i Turin undertecknades stadgarna för "Società Anonima Fabbrica Italiana di Automobili - Torino". Idag, efter att ha producerat miljontals bilar, kopplar en röd tråd varumärkets förflutna till dess nutid och framtid: nämligen ett specifikt sätt att förstå bilar som särskiljer varumärket på global nivå än idag och har lett till produkter som förenklar vardagen och sprider glädje på världens gator. Jubileets speciella gäst är 500e Giorgio Armani, den raffinerade begränsade upplagan som kommer att distribueras globalt och koppla italiensk excellens med hållbarhet. Evenemanget presenterade också Fiat Grande Panda, den nya globala modellen som kommer att kickstarta det italienska varumärkets nya era och den första av en ny generation FIAT-fordon. Dessutom premiärvisades de första verkliga bilderna av två andra nya modeller i den nya globala familjen – en SUV och en fastback – som introducerades i februari som koncept och nu är i ett avancerat utvecklingsstadium och planeras att lanseras de kommande åren.

Firandet i Turin avslutades med en fantastisk parad av klassiska och moderna FIAT-modeller som delades in i grupper – ikoner, stadsbilar, kompakta bilar, familjebilar och lätta kommersiella fordon – som visades på Lingotto-byggnadens legendariska bana för att visa det italienska varumärkets teknologiska och historiska arv. 

Fiat 500e Giorgio Armani

Ett viktigt partnerskap mellan Giorgio Armani och FIAT tillkännagavs för att markera FIAT:s jubileum, vilket symboliskt sammanfaller med Maestro Giorgio Armanis födelsedag. Dessa två globalt erkända italienska varumärken, som tidigare samarbetat år 2020 med lanseringen av en exklusiv, enstaka 500e, har återigen förenats för att skapa vad som kan vara det ultimata uttrycket för Made in Italy på fyra hjul: 500e Giorgio Armani. Aldrig tidigare har två globala ikoner inom italiensk design, stil, hantverk, uppfinningsrikedom och framgång kommit samman för att skapa en sådan "instant classic". Som antyds av reklamen som sändes under evenemanget är detta en bil att bäras, inte köras – en hyllning till Giorgio Armanis mästerskap och Centro Stile FIAT i Turin. Designern samarbetade nära med FIAT-teamet under månader för att framställa essensen av de två varumärkena i en enda skapelse. Samma noggranna uppmärksamhet på detaljer, omsorg om material, färger och stil som går in i en ny bil eller en modekollektion tillämpades här. Nu har FIAT och Giorgio Armani gått catwalken tillsammans med nya 500e Giorgio Armani på "La Pista 500".
Denna nivå av hantverk är sällan funnen i detta segment, men är ett kännetecken för 500, som framhäver Made in Italy och italiensk excellens. Stolt producerad vid FIAT Mirafiori-anläggningen i Turin, är nya 500e Giorgio Armani en exklusiv utgåva som representerar den oöverträffade elegansen hos Giorgio Armani och den djärva personligheten hos Fiat 500e.
Två unika och exklusiva färger har skapats för 500e Giorgio Armani: Dark Green Micinalised, en modern och teknisk färg som tydligt återspeglar Giorgio Armanis stil och smak, och Ceramic Greige, en sofistikerad och raffinerad nyans uppfunnen av Armani som blandar grått och beige för att skapa både färg och namn.
För exteriörerna strävade de italienska designerna efter att minska kontraster och dekoration för att uppnå en mer monokromatisk effekt: ren, minimal och i linje med Armanis stil. Den utmärkande exteriöra designelementet är hjulen, exklusivt designade för att representera GA-logotypen i stor skala. De blir bilens stjärndetalj, vilket säkerställer att den sticker ut på avstånd. Den specifika designen understryker inte bara partnerskapet utan förbättrar också den aerodynamiska prestandan med en 3D-ytan. Den varma bruna bi-ton effekten ger en extremt raffinerad touch.
Interiören visar noggrant hantverk, med chevron-sömmar och 3D-mönster på de centrala sätesinsatserna som påminner om klassiska skrädderitekniker. Elegant och av bästa kvalitet, materialen som används i fordonets interiör kan kombineras med innovativa och tekniska processer, såsom laserutskuren trä för instrumentpanelinsatsen, som är lika mjuk och omslutande som lyxigt tyg, eller med högst hantverksmässiga lösningar som den intrikata brodyren. Nya 500e Giorgio Armani har den milanesiske Maestrons logotyp på hjulen och sätena, medan hans signatur syns på instrumentpanelen, insidan av dörren och bakrutan.

Bilen har Full LED Infinity Design-strålkastare och ett glastak. Teknologiskt är den utrustad med ett premium JBL-ljudsystem, en 7" TFT-display, en 10,25" pekskärmsnavigering och trådlös CarPlay/Android Auto.

500e Giorgio Armani drivs av en elmotor med en effekt på 87 kW och 118 hk, vilket ger en räckvidd på upp till 320 km i WLTP-blandad körning. Den har också de mest avancerade ADAS- och nivå 2-assisterade körsystemen. I linje med varumärkets målsättning att främja Made in Italy på global nivå, kommer denna begränsade upplaga att säljas i Europa, Nordamerika, Mellanöstern och Afrika, Japan och Australien från och med nästa år.

Grande Panda: FIAT:s nya globala modell

Grande Panda markerar FIAT:s återkomst till den globala marknaden. Den har utvecklats baserat på tre pelare: italiensk design, global plattform och lokal relevans. Hållbarhet, inkludering, enkelhet och skönhet är de värden som gav liv åt projektet, medan designen tog inspiration från den ikoniska Panda från 80-talet—bilindustrins "jeans", något perfekt för varje tillfälle och för varje kund. Därför är det en socialt relevant bil, bilen för alla.

Grande Panda är en bokstavlig klon av den första Panda, vilket gör den till ett nytt B-segmentsfordon som både är prisvärt och familjevänligt. Grande Pandas pris kommer att börja från mindre än 25 000 € för den helt elektriska versionen (svenska priser ej klara).

Designad i Italien vid FIAT Centro Stile i Turin, använder Grande Panda en enkel idé: en unik multi-energiplattform som kan produceras var som helst i världen, en strikt italiensk design och med möjligheten att välja den bästa drivlinan baserat på kundernas behov, var de än befinner sig. Kort sagt markerar den nya modellen FIAT:s övergång från lokal produktion till ett globalt utbud.

Tack vare sina smarta lösningar, kommer denna modell att bli den första Panda i historien som tillhör segment B och kommer att göra FIAT-kunders körupplevelse enklare över hela världen. Den spiralformade laddkabeln sticker ut som en av de mest innovativa lösningarna, vilket gör laddupplevelsen enklare och "prydligare" än någonsin. Grande Panda är den första fordonet på marknaden som inkluderar en integrerad laddkabel, som fungerar med växelström upp till 7 kW. Spiralformade kabeln har ett speciellt fack under huven, vilket sparar utrymme i bagageutrymmet och uppmuntrar till praktisk vardagsanvändning eftersom den är lätt att hantera och undviker smuts från traditionella kablar. Denna lösning skiljer sig genom sin enkla process: efter att ha öppnat locket, är andra steget att ta ut kabeln och ansluta den till laddstationen. När laddningen är klar, är det möjligt att enkelt återföra den till sitt fack tack vare kabelns spiralform.

Precis som sin föregångare, har Grande Panda en cool personlighet och oväntade funktioner, samt en innovativ och intelligent användning av utrymme. Specifikt, den nya bilen skiljer sig från andra bilar i B-segmentet med sin unika kompakthet tack vare sin lilla storlek (3,99 meter i längd—under segmentets genomsnitt—1,57 meter i höjd och 1,76 meter i bredd) och välorganiserade kapacitet tack vare sitt kompakta volym: exempelvis är bagageutrymmet 361 liter och den totala kapaciteten av förvaringsfacken framför passagerarsätet 13 liter.

Sammanfattningsvis är Grande Panda den perfekta följeslagaren för familjer och dagens urbana mobilitet eftersom den kan bekvämt transportera 5 personer. Dessutom visas den italienska andan i den nya bilen genom dess ikoniska och ironiska design, som är synonymt med skönhet, och exteriören har en speciell kombination av strukturerade linjer och mjuka men djärva ytor som framhäver de robusta hjulhusen. Allt görs ännu mer distinkt och coolt genom närvaron av bakre- och främre skyddsplåtar i silver, blanksvarta ytor, tonade rutor och 17-tums diamantfrästa lättmetallfälgar med FIAT-logotypens navkapslar och en iögonfallande X-design.Som en hyllning till den klassiska Panda är Grande Panda utrustad med 3D-märkta, lågreliefsbokstäver på dörrarna som speglar den omgivande miljön och förbättrar den nedre delen av sidan.

Sju färger finns tillgängliga på Grande Panda - röd, vit, svart, grön, brun, blå och gul, i linje med initiativet "No Grey". Invändigt har en särskild hyllning gjorts till Lingotto-byggnadens bana, som inspirerade några av interiörelementen. Faktum är att både instrumentpanelen och polykarbonatramen, inklusive 10''-klustret och 10,25” digitalradio, har en unik stil som påminner om formen på Lingotto-banan och skapar ett distinkt utseende.Särskild uppmärksamhet har ägnats åt att optimera utrymmet, vilket har använts på ett smart sätt: till exempel finns det 13 liter förvaring i instrumentpanelen, varav 3 liter finns i ett enda fack, vilket ger ett överflöd av valmöjligheter när det gäller att stuva undan föremål—en enkel och genial FIAT-lösning som påminner om 1980-talets Pandas tidlösa "ficka" på instrumentpanelen.

Den första av den nya FIAT-familjen kommer att finnas tillgänglig både i elektriska och hybrida versioner. Med ett 44 kWh-batteri och en 83 kW elmotor erbjuder den elektriska Grande Panda över 320 km* räckvidd i WLTP-blandad körning, vilket gör den till det perfekta fordonet både för daglig användning i staden och för helgresor.

* Provisoriska värden.

Casa FIAT: En unik plats för att fördjupa sig i FIAT-världen

125-årsjubileet är det perfekta tillfället att inviga den nya Casa FIAT-museumutställningen, ett projekt skapat av Pinacoteca Agnelli i samarbete med FIAT. Utställningen följer varumärkets historia och dess relation till Lingotto-byggnaden, den legendariska fabriken och ikonen för varumärkets industriella produktion i Turin, designad av Giacomo Matté Trucco på 1920-talet och restaurerad av Renzo Piano på 1990-talet.

Tack vare interaktiva utställningar, delas visningen upp i olika tematiska områden - Bildesign, Arkitektur, Samhälle och Barn - vilket ger besökarna möjlighet att helt fördjupa sig i FIAT-världen. Inne i museet berättas FIAT:s historia, från dess tidiga dagar till dess senaste utvecklingar. Casa FIAT kretsar symboliskt kring den trämästar-modellen Fiat 500, med en rutt som börjar med företagets grundår 1899, då grundarna samlades för att underteckna stadgarna för Società Anonima Fabbrica Italiana – Torino, vilket gav upphov till namnet FIAT.

Historien fortsätter decennium för decennium och presenterar olika nyckelhändelser i dess historia, som produktionen av varumärkets mest ikoniska bilar, inklusive Fiat Nuova 500, den kompakta tvåsitsiga sedanen som lanserades 1957, och Fiat Panda, den mångsidiga och innovativa bilen som 1980 skapades av designern Giorgetto Giugiaro. Genom hela utställning lyfter FIAT fram vikten av sitt förflutna och sina rötter, utan att tappa sikte på framtiden, som demonstreras av nya Grande Panda. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

FIAT_125th_anniversary_11_July_2024_(6)[1]
FIAT_125th_anniversary_11_July_2024_(6)[1]
Ladda ned bild
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (1)
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (1)
Ladda ned bild
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (3)
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (3)
Ladda ned bild
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (23)
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (23)
Ladda ned bild
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (47)
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (47)
Ladda ned bild
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (24)
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (24)
Ladda ned bild
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (25)
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (25)
Ladda ned bild
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (46)
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (46)
Ladda ned bild
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (49)
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (49)
Ladda ned bild
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (48)
FIAT_125th_anniversary_11 July 2024 (48)
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (1)
Fiat 500e Giorgio Armani (1)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (2)
Fiat 500e Giorgio Armani (2)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (6)
Fiat 500e Giorgio Armani (6)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (8)
Fiat 500e Giorgio Armani (8)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (9)
Fiat 500e Giorgio Armani (9)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (1)
Fiat 500e Giorgio Armani (1)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (2)
Fiat 500e Giorgio Armani (2)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (3)
Fiat 500e Giorgio Armani (3)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (9)
Fiat 500e Giorgio Armani (9)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (4)
Fiat 500e Giorgio Armani (4)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (5)
Fiat 500e Giorgio Armani (5)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (8)
Fiat 500e Giorgio Armani (8)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (6)
Fiat 500e Giorgio Armani (6)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (11)
Fiat 500e Giorgio Armani (11)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (10)
Fiat 500e Giorgio Armani (10)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (7)
Fiat 500e Giorgio Armani (7)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (12)
Fiat 500e Giorgio Armani (12)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (14)
Fiat 500e Giorgio Armani (14)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (15)
Fiat 500e Giorgio Armani (15)
Ladda ned bild
Fiat 500e Giorgio Armani (13)
Fiat 500e Giorgio Armani (13)
Ladda ned bild

Länkar

Om Astara: The Open Mobility Company 

Vi är ett av världens ledande mobilitetsföretag (Företaget för öppen mobilitet) med ett förhållningssätt från människa till människa och ett engagemang för hållbarhet. Med en omsättning på över 5 miljarder euro 2022, erbjuder astara lösningar för personlig mobilitet, med alternativ för varje användares olika behov beroende på mognadsgraden på varje marknad, inklusive ägande, abonnemang och bildelning. Ett ekosystem för mobilitet, med stöd av data intelligens och Astara-plattformen. Allt detta är tack vare astaras mångsidiga team, med mer än 50 nationaliteter, i 19 länder och 3 kontinenter: Europa, LATAM och Sydostasien. För mer information om astara, besök: www.astara.com

Om Astara Northern Europe: 

Astara Northern Europe är en del av den globala Astara-gruppen. Vi är verksamma i Norden och Baltikum i tre olika länder: Finland, Sverige och Estland. I Finland representerar Astara varumärkena Kia och Mitsubishi. I Sverige arbetar Astara som importör av märkena Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional och Jeep. I Estland är det Astara som ansvarar för Mitsubishis eftermarknadsförsäljning.

Följ Astara Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Astara Sweden

Save The Date  - FIATs 125-årsjubileum – Presskonferens med livestreaming10.7.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 11 juli 2024 kl 16.45 kommer Olivier Francois, FIAT VD , att hålla i “Smiling to the Future”, ett medieevent som organiserats för att fira FIATs 125-årsjubileum vid den historiska Lingotto-byggnaden i Turin. John Elkann, Stellantis ordförande, och Carlos Tavares, Stellantis VD, kommer att hålla huvudanföranden som en del av eventet. Följ livestreamingen och upptäck FIATs framtid samt invigningen av nya "Casa FIAT" (museum) vid Pinacoteca Agnelli. Klicka på denna LÄNK för att följa livestreamingen den 11 juli kl. 16.45.

Grattis Fiat 500 på 67 års dagen!4.7.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 4 juli 1957 visades Fiat 500 för första gången, idag firar ikonen sin 67:e födelsedag. Med sin typiska design har Fiat 500 varit erkänd globalt i mer än 67 år. En bil med en så ikonisk design som alltid symboliserat livsglädje kan bara vara italiensk och endast en FIAT. I videon “Buon Compleanno 500!” hyllar FIAT sin ikoniska modell som även utan logotyp och namn skulle kännas igen tack vare sin ikoniska design och den livsglädje som den representerar.

Nya Junior VELOCE debuterar som 100% elektrisk och med 280 hk.19.6.2024 14:59:10 CEST | Pressmeddelande

Några dagar före den internationella presskörningen avslutas utvecklingen av Junior VELOCE – en version utrustad med specifika "tillverkade av och för" Alfa Romeo-lösningar. Den dynamiska utvecklingsfasen har letts av samma italienska team av Alfa Romeo-ingenjörer som skapat unika projekt som 4C, 8C, Giulia & Stelvio Quadrifoglio, Giulia GTA och den pågående utvecklingen av 33 Stradale. Alfa Romeo Junior VELOCE debuterar med en 100% elektrisk drivlina som levererar 280 hk / 207 kW effekt och 345 Nm vridmoment.

Grande Panda: den nya globala spelaren från FIAT14.6.2024 14:23:36 CEST | Pressmeddelande

FIAT avslöjar de första bilderna av nya Grande Panda, den förstfödda i den nya modellfamiljen inspirerad av 1980-talets Panda, en kompakt familjebil som svarar på kundernas behov världen över. Nya Fiat Grande Panda är den första modellen i den nya globala line-up baserad på en multi-energiplattform Grande Panda kommer först att lanseras i Europa, Mellanöstern och Afrika, och kommer att finnas tillgänglig både som 100% elektrisk och hybrid. Med en totallängd under 4 meter, distinkta linjer och rymligt utrymme är nya Grande Panda perfekt både för att möta familjens komfortbehov och dagens urbana mobilitet.

Helt nya Jeep Wagoneer S – den första globala helelektriska suven från Jeep®31.5.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Helt nya Jeep® Wagoneer S, den första globala helelektriska modellen (BEV), som initialt lanseras i USA och Kanada, levererar 4xe-kapacitet, imponerande prestanda, elegant aerodynamisk design och toppmodern teknik. Jeep Wagoneer S levererar nervkittlande prestanda med 600 hästkrafter, mer än 800 Nm vridmoment, blixtsnabb acceleration från 0 till 60 mph på 3,4 sekunder och en målräckvidd på mer än 300 miles (dessa data avser endast USA-specifikation- och cykel). Exklusiva Selec-Terrain-körprogramsväljaren erbjuder fem distinkta körlägen: Auto, Sport, Eco, Snow, Sand, för alla väder- och vägförhållanden. Jeep Wagoneer S Launch Edition, som debuterar först, har eleganta svarta detaljer, nydesignad och upplyst sju-spårig frontgrill, 20-tums hjul och dubbelt panoramasoltak (Launch Edition kommer endast att finnas i USA). Teknikfylld interiör med totalt 45-tums skärmutrymme –klassledande bland elfordon – med exklusiv interaktiv skärm för framsätespassageraren, uppvärmda och ventilerade fram-

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye