Mäklarföretag upphör med samordning av publicering av bostadsannonser efter åtagande
Sex mäklarföretag har åtagit sig att inte längre samordna sig om hur deras anslutna mäklare ska agera när det gäller publicering av bostadsobjekt på söktjänster för bostäder. Det innebär att de konkurrensproblem som har identifierats till följd av företagens agerande har omhändertagits. Konkurrensverket godtar därför mäklarföretagens åtaganden och avslutar utredningen.
Konkurrensverket har utrett en misstanke om att sex företag, som är huvudkontor i olika mäklarkedjor, har samarbetat på ett sätt som är i strid med konkurrenslagen.
De företag som varit föremål för utredningen var Bjurfors Sverige AB, HusmanHagberg AB, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling AB, Mäklarhuset Real Estate Sweden AB, Mäklarringen Svenska AB och SkandiaMäklarna AB. Ytterligare tre mäklarföretag ingick inledningsvis i utredningen men kom sedan att avföras från utredningen.
Parterna är huvudkontor i sina respektive mäklarkedjor och konkurrenter till varandra. Samtliga är också engagerade i Boneo AB som driver bostadssöktjänsten Boneo.se där mäklare kan annonsera bostäder till försäljning. Den misstänkta samordningen mellan mäklarföretagen skedde till stor del inom ramen för samarbetet i Boneo.
Konkurrensverkets utredning visar bland annat att parterna gemensamt beslutade att verka för att mäklarna inom respektive mäklarkedja inte skulle publicera annonser för kommande bostäder till försäljning på söktjänsterna Booli och Hemnet. Konkurrensverkets preliminära bedömning är att mäklarföretagens förfarande utgör en överträdelse av förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete enligt bestämmelserna i konkurrenslagen.
Parterna har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med samordningen med de konkurrerande företagen inom fastighetsmäklarbranschen om hur deras anslutna mäklare ska agera i fråga om publicering av bostadsannonser, med undantag för de publiceringar som sker genom Boneo. Tre av parterna har även åtagit sig att återkalla internt kommunicerade riktlinjer som återspeglat den identifierade samordningen. Samtliga parter ska därtill informera sina anslutna mäklare om innehållet i åtagandena. Det konkurrensbegränsande samarbetet kommer därmed att upphöra. Konkurrensverket bedömer därför att utredningen i det aktuella ärendet kan avslutas.
– Ett gemensamt bolag utgör en kontaktyta mellan ägarbolagen och medför en risk för samordning av deras marknadsagerande. Åtagandena inskärper vikten av att företagens samarbete är i enlighet med konkurrensreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Åtagandena gäller i tre år och är förenade med vite för respektive part. Under denna period kommer Konkurrensverket att följa upp efterlevnaden av åtagandena.
För ytterligare information, kontakta:
Hanna Lekås, enhetschef, 08-700 15 71, hanna.lekas@kkv.se
Läs beslutetMäklarföretag upphör med samordning av publicering av bostadsannonser efter åtagande (konkurrensverket.se)
Nyckelord
Kontakter
Marie Strömberg LindvallPressansvarig
Tel:076-542 15 92marie.stromberglindvall@kkv.seFölj Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling10.12.2024 14:18:20 CET | Pressmeddelande
Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024
Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens2.12.2024 16:22:38 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverket har utrett en misstanke om den löpande och offentliga publiceringen av rekommenderade priser på bensin och diesel som Circle K, OKQ8 och Preem har gjort på sina webbplatser kan utgöra en samordning som strider mot konkurrenslagen. Drivmedelsbolagen har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med den offentliga publiceringen. Enligt Konkurrensverkets bedömning är farhågorna om konkurrensproblem till följd av publiceringen därmed avhjälpta och utredningen avslutas.
IVO gjorde otillåten upphandling av verksamhetssystem26.11.2024 15:02:40 CET | Pressmeddelande
Enligt IVO fanns det enbart en leverantör som kunde erbjuda ett verksamhetssystem som uppfyllde myndighetens krav. IVO upphandlade därför systemet utan att först konkurrensutsätta avtalet genom annonsering. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu på 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Konkurrensverkets beslut att förbjuda Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos står fast19.11.2024 14:59:10 CET | Pressmeddelande
Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos skulle påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på marknaden för dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Förvärvet får därför inte genomföras. Det meddelar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag, där domstolen avslår Apotekstjänsts överklagande. Det innebär att Konkurrensverkets beslut att förbjuda förvärvet står fast.
Region Skåne köpte sjukvårdsmaterial utan att upphandla17.10.2024 13:40:52 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har ingått avtal om sjukvårdsmaterial för ett uppskattat värde av 29 miljoner kronor utan att först annonsera upphandlingen enligt LOU. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att regionen ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum