Så undviker du parkeringsböter
I Sverige finns det flera vanliga misstag som bilförare gör när de parkerar, vilket ofta leder till parkerings- eller kontrollavgifter. Olle Haglund, jurist vid Sveriges största konsumentorganisation för bilister, M Sverige, delar med sig av de fyra vanligaste misstagen som rapporteras till organisationens juridiska rådgivning.
– Min uppmaning till bilister är att vara noga med att förstå skyltar som reglerar parkering och att man ska betala parkeringen enligt instruktioner i appar, automater samt på parkeringsskyltar, säger Olle Haglund.
I många fall får dock bilister böter trots att de försökt följa instruktionerna. Riksförbundet M Sverige anser att en orimligt stor börda läggs på privatpersonen i jämförelse med vad som krävs av parkeringsbolagen.
– Lägg inte allt ansvar på bilisten som parkerar. Ta tag i behovet att förenkla de olika systemen för parkerings- och kontrollavgifter och gör processen lätt att förstå för bilisten. Nuvarande system med olika typer av parkeringsböter är onödigt invecklat, säger Olle Haglund.
De vanligaste misstagen vid parkering:
- Felparkering på markerade platser:
- Många bilister parkerar sina bilar på platser där det finns tydliga skyltar som förbjuder parkering. Detta kan vara i parkeringsförbudszoner, lastzoner eller på platser reserverade för specifika ändamål, såsom handikapparkeringar utan giltigt tillstånd. Det är dock också förekommande att skyltningen är otydlig samt ibland vilseledande och då ska man bestrida en eventuell parkerings- eller kontrollavgift.
- Överskridande av tillåten parkeringstid:
- Ett vanligt misstag är att bilförare inte följer tidsbegränsningarna på parkeringsplatser. De kan parkera för länge på en plats med tidsbegränsad parkering eller inte betala för tillräckligt med tid, så att tiden löper ut vid betalparkeringar. I det senare fallet är det bättre att boka parkering för längre tid än vad du planerat att stå. Betalar du med app eller kort går det ofta går att avbryta parkeringen i förtid och då betalar du bara för tiden du faktiskt parkerat.
- Felaktig hantering, utebliven betalning eller miss vid användande av parkeringsskiva eller parkeringsautomat:
- I många svenska kommuner krävs användning av parkeringsskiva för att markera när parkeringen började. Vanliga misstag inkluderar att förare inte placerar skivan på rätt sätt, glömmer att använda den, eller ställer in fel tid. Automatiska parkeringsskivor kan få slut på batteri, vilket leder till avgifter. Problem med parkeringsautomater, där föraren tror att avgiften är betald men automaten inte fungerar korrekt, förekommer också. Tekniskt strul med parkeringsautomater och appar blir allt vanligare och det är svårt för bilföraren att bevisa att man försökt göra rätt för sig. En hel del bilister har haft problem med att zonangivelse i appen inte stämmer med den zonkod som anges vid skyltning på parkeringen. Att inte betala för parkeringen för att bilisten tror att parkeringen är gratis eller att man glömmer ursäktar inte utan leder till böteslapp.
- Parkering i strid med lokal trafikföreskrift utfärdad av kommun eller länsstyrelse:
- Detta inkluderar att parkera på trottoarer, för nära övergångsställen eller på andra platser där det enligt lokal trafikföreskrift är förbjudet att parkera. Många förare missar dessa föreskrifter eller ignorerar dem.
För att undvika dessa avgifter är det viktigt att bilister alltid kontrollerar skyltningen noggrant, följer tidsbegränsningar, använder parkeringsskiva korrekt och ser till att betalning för parkeringen är gjord och synlig, både i parkeringsautomat och parkeringsapp.
Nyckelord
Kontakter
Olle HaglundJurist
Tel:0708405335olle.haglund@msverige.seTony Gunnarssonpressekreterare, sakkunnig trafiksäkerhet
Tel:072-076 23 09tony.gunnarsson@msverige.seRiksförbundet M Sverige är med cirka 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet och står bakom ambitionen om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Tillsammans med våra 28 lokalklubbar undersöker vi vägkvalitet och efterlevnad av trafikregler i hela landet. M Sverige driver ett intensivt och långsiktigt opinionsarbete till gagn för Sveriges bilister.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Bakslag för klimatet när vägtrafikens utsläpp ökar12.3.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag rapporterar bränsle- och drivmedelsbolagen organisation Drivkraft Sverige att utsläppen från bensin och diesel ökade med 22 procent 2024 jämfört med 2023. Alltså den bransch som omfattades av den tuffa reduktionsplikten men vars medlemmar samtidigt såg fördelarna med att tvingas sänka sina utsläpp och utveckla framtidens bensin och diesel.
Bättre skyltning ökar säkerheten kring A-traktorer27.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ett höjt bötesbelopp för felaktig skyltning är helt rätt när A-traktorerna blir fler.
Årets mätning: Fler län har tillräckligt många publika laddstolpar24.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För sjunde året granskar Riksförbundet M Sverige utbyggnaden av publika laddstolpar. Bristen på laddstolpar har varit omfattande varje år, men med de nya kraven enligt EUs AFIR-förordning hamnar många län plötsligt på en godkänd nivå.
Unga i trafiken – föräldrar måste ta större ansvar när utbildningen brister13.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor mängd 15-åringar rör sig i trafiken med moped, mopedbil eller A-traktor. Det ökar deras möjligheter och friheter men är förenat med risker. – Förarutbildningen är inte tillräcklig för att unga ska kunna färdas säkert i trafiken. Därför måste föräldrar ta en mer aktiv roll i deras utbildning, säger Heléne Lilja, Riksförbundet M Sverige.
Nya problem med skrotningspremien – mer än var tionde blir utan pengar12.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Krångel med mottagningsbeviset gör att ännu färre lyckas ta del av skrotningspremien trots att bilägaren gjort rätt. Nu behöver reglerna ses över, menar M Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum