Flera fall av förgiftning med vit flugsvamp
Giftinformationscentralen har fått in flera bekräftade fall av potentiellt livshotande förgiftningar av vit flugsvamp. Det rör sig om ovanligt många fall av förgiftning på kort tid. De flesta allvarliga svampförgiftningar brukar komma något senare under perioden augusti till och med oktober.
Giftinformationscentralen har även konsulterats om ett par misstänkta fall med njurskador efter intag av små bruna svampar. Toppig giftspindling, som kan ge permanenta njurskador, verkar också vara vanligt förekommande i år.
– Det är frågorna från sjukvården som ökar och som vi är bekymrade över, alltså patienter som sökt vård för sina symtom, säger Peter Hultén apotekare vid Giftinformationscentralen.
Under maj, juni och juli mottog centralen mer än 1 500 frågor om växter och bär, drygt 600 frågor om huggormsbett och nästan 300 frågor om svamprelaterade förgiftningstillstånd.
– Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna och vi ser att de förväxlas med många olika svampar, bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar. För att undvika de allra giftigaste svamparna – plocka och ät aldrig svampar med vita skivor eller bruna svampar med bruna skivor, fortsätter Peter Hultén.
Vanligaste symtomen på förgiftning av vit och lömsk flugsvamp är kraftiga, frekventa diarréer och magsmärtor samt ibland även kräkningar. Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare. Därefter finns det risk för en leverskada som kan vara livshotande.
Fem råd vid svampplockning
- Ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp.
- Plocka svamparna en och en. Om du plockar slarvigt finns risk att få med giftiga svampar.
- Provsmaka inte, och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.
- Kontakta Giftinformationscentralen om du misstänker att du eller någon annan ätit en giftig svamp.
- Kontakta veterinären om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp.
Så här kontakter du Giftinformationscentralen
- Om du som vuxen har ätit misstänkt giftig svamp eller ett barn har smakat på en giftig eller okänd svamp, ring Giftinformationscentralen via 112 för att få råd så fort som möjligt. Kom ihåg att spara svampen, eftersom den kan behövas för identifiering.
- I mindre brådskande fall ring Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 6700 för rådgivning dygnet runt.
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om Giftinformationscentralen
Giftinformationscentralen är en nationell expertenhet inom akuta förgiftningar. Uppdraget är att sprida kunskap till allmänhet och sjukvård om förebyggande åtgärder, risker, diagnos och behandling av förgiftningar. En av kanalerna är den dygnet-runt öppna telefonrådgivning som varje år tar emot över 110 000 samtal från sjukvård och privatpersoner. Där svarar apotekare och läkare på akuta frågor om förgiftningar dygnet runt, året om. Du når Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00. Sedan 2009 är Giftinformationscentralen en del av Läkemedelsverkets verksamhet.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Fortsatt risk för global brist på infusionsvätskor8.11.2024 07:05:00 CET | Pressmeddelande
Risken för global brist på infusionsvätskor är fortsatt aktuell. Det innebär att Sverige kommer att få lägre volymer av så kallat Ringer-Acetat än vad behovet kräver, framför allt under november månad som läget ser ut nu.
Handla alltid djurläkemedel på apotek6.11.2024 11:21:23 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har vid kontroll av marknadsplatser på nätet hittat utbredd olaglig försäljning av djurläkemedel med utländsk märkning. Handlarna har inte haft tillstånd och i flera fall har läkemedlen visat sig vara förfalskningar. Läkemedelsverket råder djurägare att alltid handla djurläkemedel från apotek, som har tillstånd att sälja läkemedel för djur i Sverige.
Nya distanshandelsregler stärker patientsäkerheten6.11.2024 10:34:48 CET | Pressmeddelande
Med de nya reglerna om distanshandel kommer patienter och konsumenter att få en säkrare hemleverans av läkemedel. Det innebär även att motsvarande krav ska gälla för leverans och distribution av läkemedel, oavsett om de skickas från öppenvårdsapotek eller andra försäljningsställen. De nya föreskrifterna börjar gälla den 1 november 2025.
Patientsäkerheten måste sättas först29.10.2024 09:12:05 CET | Pressmeddelande
I en debattreplik i Svenska Dagbladet argumenterar Läkemedelsverket för behovet av en modern och patientsäker näthandel av läkemedel.
Risk för global brist på infusionsvätskor25.10.2024 12:09:49 CEST | Pressmeddelande
Baxter, en av de största tillverkarna av infusionsvätskor och blodersättningar, har tvingats stänga en fabrik i USA på grund av översvämning i spåren av orkanen Helene.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum