Vårdföretagarna

Månadens vårdkörapport: Drygt 4 av 10 av samtliga individer som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals har väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.

Dela

I två regioner; Region Skåne och Region Norrbotten var andelen över 50 procent. I Region Skåne var andelen till och med över 60 procent. I ytterligare sex regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 40 procent. I två regioner; Region Jönköping och Region Kronoberg var andelen under 10 procent.

Näringspolitisk chef
Näringspolitisk chef

Antalet personer som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom öron, näsa, hals uppgick i juni 2024 till cirka 6 300 personer. Drygt 4 av 10 av samtliga individer som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals har väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar. 

Antalet som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals längre än 90 dagar var något högre i juni 2024 än i juni 2023 och klart högre än i juni 2022. Jämfört med 2021 var dock nivån något lägre. Andelen av de som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals låg i juni 2024 i det närmaste på samma nivå som motsvarande månader 2022 och 2023. Andelen är dock lägre än i juni 2021.

Det är mycket stora skillnader mellan regionerna i andelen som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom öron, näsa, hals. I två regioner; Region Skåne och Region Norrbotten var andelen över 50 procent. I Region Skåne var andelen till och med över 60 procent. 

I ytterligare sex regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 40 procent. I två regioner; Region Jönköping och Region Kronoberg var andelen under 10 procent.

 - Att en stor region som Skåne misslyckas i hela sex av tio fall är anmärkningsvärt. Skåningarna förtjänar en vårdgaranti som går att lita på. Det finns inga ursäkter för att sex av tio skåningar ska behöva vänta i mer än 90 dagar, när ett stort antal privata vårdgivare skulle kunna ge mer vård för varje skattekrona, säger Ida Ingerö, näringspolitisk chef. 

 - Det är fortsatt många som tvingas vänta längre än vårdgarantin för ett första möte med en specialist men nivån är lägre än förra året. Antalet som tvingas vänta längre än 90 dagar på en åtgärd eller operation är dock kvar på samma höga nivån som 2023, säger Björn Arnek, branschekonom. 

Se listan region för region i bifogad rapport.

Kontakter

Bilder

Näringspolitisk chef
Näringspolitisk chef
Ladda ned bild
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Inga restriktioner
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Allt färre vuxna med stora funktionsnedsättningar får rätt till personlig assistans - men något fler barn18.6.2025 13:02:14 CEST | Pressmeddelande

Vårdföretagarnas Assistansbarometer för juni har specialgranskat utvecklingen för barnfamiljers rätt till personlig assistans. Antalet barnfamiljer med rätt till assistansersättning har ökat något sedan lagstiftningen ”Stärkt rätt till assistans” infördes 2023. Men antalet vuxna som har rätt till assistansersättning fortsätter att minska. – Tänk om riksdag och regering tagit funktionsrättsfrågorna på större allvar de senaste tio åren. Lagstiftningen ”Stärkt rätt till assistans” är fortsatt ett stort misslyckande jämfört med hur man beskrev dess förväntade effekter när man införde den 2023. Att antalet vuxna med personlig assistans fortsätter att minska är en skandal. Behoven har inte minskat, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert personlig assistans, Vårdföretagarna. – Antalet barn med statlig assistansersättning sjönk varje år under perioden 2016–2023. Därefter han en viss återhämtning skett och antalet barn med assistansersättning var 2025 tillbaka på samma nivå som 2020. Sa

Vård- och omsorgskonflikt avblåst – ja till medlarnas bud15.6.2025 14:02:22 CEST | Pressmeddelande

Vårdföretagarna och Kommunal har accepterat medlarnas bud på avtalsområde E och F, äldreomsorg samt vård och behandling. Det innebär att konflikthotet inom vård och omsorg är avvärjt. –Det är en stor lättnad att vi nu är överens. Hundratals verksamheter har tvingats lägga mycket kraft på att förbereda sig för en svår situation. Våra medlemsföretag har i det arbetet visat vilken enorm kompetens de besitter. Jag är glad att vi nu tecknat nya avtal och därmed avvärjt hotet om konflikt, säger Antje Dedering, förbundsdirektör, Vårdföretagarna. De nya kollektivavtalen gäller fram till 1 juni 2027. – Löneavtalet fortsätter att möjliggöra individuell lönesättning utan generella löneökningar och mertidsfrågan löstes på ett liknande sätt som i andra avtal, säger Per Östlund, förhandlingschef, Vårdföretagarna. Kommunal har i denna avtalsrörelse valt att i hårda ordalag angripa Vårdföretagarna och privata vård- och omsorgsgivare. – Det har varit ett exceptionellt upptrissat tonläge från Kommunal u

Det utökade vårdvarslet – ”en del av fackets kommunikationsstrategi”11.6.2025 17:33:41 CEST | Pressmeddelande

Idag utökade fackförbundet Kommunal konfliktåtgärderna i form av ytterligare blockader för anställda inom vård och omsorg samt äldreomsorg. Beklagligt, oansvarigt men tyvärr inte helt förvånande enligt Vårdföretagarna. – Det är beklagligt. Vi har erbjudit Kommunal samma villkor som gäller på övriga arbetsmarknaden, men de vill ha mer, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering. Enligt Kommunal är anledningen till det utökade varslet maktmissbruk från arbetsgivarhåll och pekar på att vissa vård- och omsorgsaktörer, genom en enkät, försökt skapa sig en bild över effekterna av en utbruten konflikt. – Att våra medlemsföretag frågar vilka som avser delta i konflikten handlar främst om att trygga säkerheten för patienter och äldre, i andra hand om praktikaliteter som löneutbetalningar. Det har ingenting med någon kartläggning att göra, säger Antje Dedering. Enkäten fungerar även som information till de som inte är fackligt anslutna om att de kan ställa sig neutrala, och då välja

Assistansbarometern: Var du bor kan avgöra om du får rätt till hjälp när du har stora funktionsnedsättningar4.6.2025 11:16:27 CEST | Pressmeddelande

Månadens Assistansbarometer från Vårdföretagarna specialgranskar skillnader mellan landets kommuner när det gäller rätten till statlig eller kommunal assistans och gruppbostad enligt LSS. Assistansbarometern konstaterar att skillnaderna är mycket stora. I tio procent av kommunerna har färre än tre individer per tusen invånarna rätt till någon av insatserna. I de kommuner där det ser ut att vara störst chans att få sin rätt till insatser är det dubbelt så många per tusen invånare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye