Stockholms stad

Nya appar för vårdnadshavare med barn i Stockholms stads skolor

Dela

Nu i augusti kan vårdnadshavare till cirka 110 000 barn och unga i Stockholms stads kommunala grundskolor och gymnasieskolor börja använda två nya appar som ersätter skolplattformen. 

Den 8 augusti kan vårdnadshavare till ungdomar under 18 år i gymnasieskolan börja använda apparna Infomentor och Edlevo. Vårdnadshavare med barn i grundskolan kan från och med den 12 augusti börja använda Infomentor.

I Infomentor kan vårdnadshavarna bland annat frånvaroanmäla, ta del av information från skolan och se en kalender med datum och händelser.

I Edlevo kan vårdnadshavare med barn i gymnasieskolan se betyg och planerade kurser.

För den som inte kan eller vill använda appar går det också bra att logga in i Infomentor och Edlevo via en webbläsare.

Förutom vårdnadshavare kommer även medarbetare och elever att använda Infomentor. I Infomentor finns till exempel funktioner för att planera undervisning, dokumentera, göra bedömningar och kommunicera med elever och vårdnadshavare. Gymnasieskolan kommer även att använda Edlevo för betygssättning och individuella studieplaner.

Tidplan

Avtalen för de olika moduler som tillsammans bildar skolplattformen löper ut och ersätts under 2024–2025 av appar som redan används av många förskolor och skolor i andra delar av Sverige.

  • Stockholms kommunala förskolor började i april att använda Tempus för att planera och rapportera barnens närvaro och frånvaro. Förskolorna kommer nästa år att använda Infomentor för dokumentation och planering.

  • Grundskolornas medarbetare, elever och vårdnadshavare börjar använda Infomentor i augusti i år. Vårdnadshavare kan logga in från och med den 12 augusti.

  • Gymnasieskolornas medarbetare, elever och vårdnadshavare börjar använda Infomentor och Edlevo i augusti i år. Vårdnadshavare kan logga in från och med den 8 augusti.

  • Vuxenutbildningen börjar använda lärportalen Ping Pong under hösten. Eleverna börjar använda Ping Pong vid kursstarter under hösten 2024.

Appar och digitala stöd som ersätter skolplattformen

  • Under 2024 och 2025 kommer skolplattformen att ersättas av flera etablerade digitala stöd som redan används av många förskolor och skolor runt om i Sverige. Vårdnadshavare kommer att använda olika appar beroende på om de har barn i förskola, grundskola eller gymnasieskola. Det finns också möjlighet att logga in via webbläsare.

  • De nya digitala stöden kommer att omfatta i stort sett samma funktioner som skolplattformen gör idag. Skolplattformen har funktioner för att stötta förskolor och skolor i exempelvis administrativa, pedagogiska och myndighetsutövande uppgifter och processer.

  • Referensgrupper med bland annat elever, lärare och vårdnadshavare har varit delaktiga i arbetet med att införa de nya digitala stöden och apparna.

Siffror

  • Information till vårdnadshavare om bytet till Infomentor och Edlevo kommer att finnas översatt till elva olika språk.

  • Stockholms stad har 148 grundskolor, 39 anpassade grundskolor, 25 gymnasieskolor och sju anpassade gymnasieskolor.

  • Det finns cirka 9 100 lärare och cirka 110 000 elever i Stockholms stads skolor.  

    • Stockholms stad betalar 2,8 miljoner kronor till Infomentor i år i samband med införandet av de nya digitala tjänsterna i grundskolan och gymnasieskolan. Efter införandet betalar staden cirka 4 916 000 kronor per år för licenser, drift och förvaltning, från 2024 och som längst till år 2035.

    • Stockholms stad betalar 1 100 000 kronor till Tieto Evry i samband med införandet av Edlevo. Efter införandet betalar staden cirka 1 021 000 kronor per år för licenser, drift och förvaltning, från 2024 och som längst till år 2035.

    • Ytterligare kostnader kan tillkomma till exempel för utbildningsinsatser, översättning och annat i samband med införande och förvaltning. Löpande kostnader för stadens egen personal, externa konsulttjänster samt kostnader för befintliga och kringliggande system ingår inte i dessa siffror.

    • Det pågående arbetet med att ersätta skolplattformen med nya digitala stöd och appar har en budget på cirka 140 miljoner kronor för åren 2022–2025. Skolplattformen hade en budget på 695 miljoner kronor för åren 2012–2019 och den summan avser investeringskostnad för planering, upphandling, införande och utveckling av hela skolplattformen.

    • Flera hundra medarbetare i grundskolor och gymnasieskolor har utbildats för att i sin tur kunna utbilda kollegor i övergången till nya appar och digitala stöd.

    Mer information om Infomentor och Edlevo i Stockholms stads skolor

    E-tjänster och appar i grundskola, Stockholms stads webbplats

    E-tjänster och appar i gymnasieskola, Stockholms stads webbplats

    Tidigare pressmeddelanden

    Ny app för vårdnadshavare med förskolebarn 

    Avtal för systemstöd klart för vuxenutbildningen 

    Avtal för systemstöd klara för gymnasieskolan 

    Avtal klart för för digitalt stöd i förskolan 

    Avtal klart om systemstöd för schema 

    Avtal om lärplattform klart för grundskolor 

    Nyckelord

    Kontakter

    UtbildningsförvaltningenPresskontakt: Matilda Asp

    Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

    Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

    Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad är Sveriges största kommunala förvaltning. Vi arbetar för att ge alla barn i Stockholm en bra utbildning. Elevernas förutsättningar, motivation och lärande är vårt fokus.Utbildningsförvaltningen

    Följ Stockholms stad

    Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

    Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

    I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

    Besök vårt pressrum
    HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye