Region Kronoberg

Framgångsrikt införande av AI inom patologin i Kronoberg

Dela

Genom att låta AI känna igen och räkna tumörceller minskar arbetsbördan för regionens patologer. Tack vare tidiga satsningar ligger patologavdelningen nu i framkant inom AI-användning.

Kitti Brinyiczki är överläkare på patologavdelningen.
Kitti Brinyiczki är överläkare på patologavdelningen.

AI frigör tid och minskar ledtider för patologer som därmed kan fokusera på andra mer kvalificerade arbetsuppgifter.

– Istället för att använda mikroskop, bara se små delar av provet åt gången och räkna manuellt, kan vi få en högkvalitativ överblick genom att datorn räknar de positiva cellerna, säger Kitti Brinyiczki, överläkare på patologavdelningen.

För ett par år sedan kom Svensk Patologiförening ut med en rekommendation i bröstpatologi. I praktiken innebär den att istället för att räkna 200–1000 celler skulle läkarna ha varit tvungna att räkna mellan 10 000–500 000 celler, vilket är en omöjligt uppgift. Nu räknar AI de positiva cellerna. Den speciella färgningen av proverna ger positiva celler en annan färg än negativa.

AI känner igen tumörceller

Nu har patologavdelningen hunnit testa tekniken ett tag och också utvecklat den. Den app de först använde har bytts ut till en ny som gör arbetet ännu smidigare. Sanda Beglerbegovic, verksamhetschef på patologavdelningen, förklarar hur det går till:

– I den första versionen var det patologerna som markerade ut områdena eftersom programmet inte kunde göra skillnad mellan tumörceller och ej tumörceller, bara mellan brun eller inte brun färgning. Nu i den senaste versionen av appen görs även detta automatiskt, baserat på de mönster som programmet lärt sig.

AI är ett stort hjälpmedel, men det slutgiltiga beslutet att acceptera eller förkasta AI-teknikens resultat ligger fortfarande i läkarens händer.

Fördelar för patienterna

Att AI kommit in som en naturlig del i arbetet har inte bara effektiviserat arbetet utan också minskad sårbarheten ur ett kompetensförsörjningsperspektiv.

– Det här är ett utmärkt exempel på hur vi i Region Kronoberg arbetar för att ligga i framkant med modern teknik. Genom att införa AI inom patologin förbättrar vi inte bara arbetsmiljön för våra medarbetare, utan säkerställer också att patienterna får en snabbare och mer exakt diagnos, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Framtidens sjukvård med AI

Sanda Beglerbegovic tror att sjukhusvården bara är i början av användningen av AI och att det kommer att behövas mer resurser för att införa nya användningsområden. 

– Vi tror att sjukhusvården inklusive klinisk patologi och cytologi kommer att använda fler funktioner i framtiden. Nästa steg blir att skapa välfungerande flöden, se över vad det finns för utbud på marknaden samt följa utvecklingen. Kliniken strävar efter att ligga i framkant inom området samt att utvärdera hur vi kan använda våra resurser på bästa sätt för att skapa största nyttan för våra kronobergare, säger Sanda Beglerbegovic. 

Bakom den nya tekniska lösningen ligger mycket arbete där samarbete mellan olika professioner har varit en viktig del. Dessutom har patologen sökt och fått finansiering från både Region Kronoberg och Regionalt Cancercentrum Syd.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye