Länsförsäkringar

Så sanerar du ekonomin efter en dyr semester

Dela

Drog semestern iväg och kostade mer än du räknat med? Det är lätt hänt att saker och ting blir dyrare än planerat. Glass, nöjesparker, resor och grillkvällar är trevliga men kostar en hel del pengar och nu till hösten kan många ha spräckt budgeten.  -Sätt dig ner i lugn och ro och gå igenom hur mycket pengar semestern gick på och om det är några eftersläpande fakturor som du måste ta höjd för. Ta därefter fram en plan för hur du ska lösa situationen, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg, som här tipsar om hur du får rätsida på ekonomin efter en dyr sommarsemester.

Höga priser för årets semesterresa har säkert gjort avtryck i många svenskars ekonomi.

Under 2024 har priserna för att resa utomlands stigit. Enligt statistik från SCB har priserna för att flyga utomlands ökat med nästan 12 procent jämfört med samma period 2023. Under de senaste två åren har priserna ökat med hela 43 procent.

Men det är inte bara priset på reguljärflyg som skjutit i höjden, samma utveckling går att se även på charterflyg. Under det första kvartalet 2024 var charterflygen mer än 16 procent dyrare än under det första kvartalet 2023, och nästan 40 procent dyrare jämfört med för två år sedan.

Själva resan till destinationen har alltså blivit mycket dyrare men även kostnader för mat och dryck har skjutit i höjden.

Tips för att sanera ekonomin efter en dyr sommarsemester:

  1. Börja med att i lugn och ro gå igenom hur mycket pengar semestern gick på och om det är några eftersläpande fakturor som du måste ta höjd för.
  1. Om du tagit utgifterna på ditt bankkort kan du logga in på din bank och räkna ihop kostnaderna. Då kan du se ”om” och ”hur mycket” du spräckte budgeten.
  1. Om du tagit privatlån eller någon form av kredit behöver du ta fram en plan för hur du ska betala tillbaka pengarna. Räntan är ofta hög på lån utan säkerhet så om du inte återbetalar beloppet snabbt ökar dina skulder.
  1. Om du har en befintlig sparbuffert kan du använda den för att betala av dina kostnader och eventuella skulder. Den är till för dessa tillfällen.
  1. I den mån du tar från sparbufferten är det viktigt att du fyller på den under året, och då även tar höjd för högre belopp till nästa semester.
  1. Om du inte har en buffert men har stora kostnader eller skulder, kan ett alternativ vara att ringa upp företagen och eventuella inkassobolag och se om det går att be om anstånd eller att få till en avbetalningsplan med fler delbetalningar under en längre period.
  1. För att få fram pengar för att betala av dina eventuella skulder kan du kolla med familj och vänner. De har kanske möjlighet att låna ut pengar under en begränsad period.
  1. I tillägg till att betala av eventuella privatlån så bör du prioritera de mest nödvändiga boendekostnaderna (hyra, räntor, amorteringar, el, mat).
  1. Gör tätare uppföljningar under hösten. Stäm av din ekonomi per vecka i stället för per månad, det gör att du snabbt kan göra ändringar så att du håller budgeten i balans.
  1. Det är viktigt att du betalar dina räkningar. Annars finns en risk att dina skulder hamnar hos Kronofogden. Får du en "prick i registret" påverkas din kreditvärdighet negativt i tre år. Det kan leda till att du får svårt att ta lån, köpa saker på avbetalning eller teckna hyreskontrakt. 

I den mån du behöver reducera dina kostnader så kan följande tips vara aktuella:

  • Sälj av saker du inte behöver.
  • Ta med matlåda till jobbet.
  • Titta efter rabatter och erbjudanden.
  • Se över dina bolåneräntor.
  • Se över dina försäkringar och elavtal.
  • Se över dina mediakostnader. Försök att per månad eller kvartal växla mellan olika digitala prenumerationstjänster istället för att ha alla samtidigt.

För ytterligare information kontakta:
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073 – 968 30 44 Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 418 50, press@lansforsakringar.se

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye