Greenpeace

Kommentar ang utredningen om finansiering för ny kärnkraft: “Ett slukhål för skattebetalare och elkonsumenter"

Dela

Idag presenterade regeringen utredningen om finansieringsmodeller för ny kärnkraft. Bakgrunden är att de 400 miljarder som regeringen redan avsatt till ny kärnkraft i form av kreditgarantier inte räcker för att någon ska vilja bygga. Utredningen föreslår en modell för hur ytterligare direkta subventioner till eventuell ny kärnkraft i Sverige ska kunna tillföras. Här kommenterar Rolf Lindahl, talesperson för energi- och finansfrågor på Greenpeace, utredningen.

– Den borgerliga regeringen vill alltså införa en ny skatt som alla elkonsumenter tvingas betala för att kunna realisera sin märkliga fixering vid att bygga ny kärnkraft. Det saknar logik att subventionera fram en belagt dyrare energikälla, speciellt när den kommer med större risker för liv och hälsa, och tar längre tid att bygga än andra kraftslag. Det är fullt möjligt att bygga ett hållbart, modernt och 100 procent förnybart elsystem. Denna nya atomskatt borde därför omgående slutförvaras i Rosenbads bergrum för dåliga idéer.

– Om regeringen går vidare med utredningens förslag skulle det innebära ett historiskt avsteg från den tvärpolitiska samsyn som länge funnits i Sverige om att ny kärnkraft inte ska subventioneras. Vind- och solenergi är redan mycket billigare och snabbare att bygga än kärnkraft, dessa kan byggas utan subventioner och här finns redan en investeringsvilja

– Den föreslagna modellen betyder att staten tar en stor kostnad för att underlätta specifikt för kärnkraft vilket oundvikligen kommer att tränga ut investeringar i förnybar elproduktion som annars skulle ha gjorts. Eftersom kärnkraftsprojekt lider av kroniska kostnadsökningar är det stor risk att detta blir ett finansiellt slukhål för skattebetalarna och elkonsumenterna.

– Det viktigt att komma ihåg att alla jämförbara reaktorbyggen har dragits med enorma förseningar och kostnadsökningar. Tumregeln är att kostnaderna blir minst dubbelt så stora i jämförelse med de ursprungliga kalkylerna. Därför är utredningens exempel som presenterades på presskonferensen “där det går riktigt illa” och kostnaderna endast ökar med 50 procent inte realistiskt.

Nyckelord

Kontakter

Rolf LindahlTalesperson för energi- och finansfrågor

Tel:070-3975870

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Forskningsexpedition fann mängder av djupdykande valar i norskt gruvområde16.8.2024 12:23:57 CEST | Pressmeddelande

Norska havet - Greenpeace och ett team forskare har seglat genom det havsområde i Atlanten som Norge nyligen har öppnat för djuphavsgruvdrift för att bedriva forskning på marina däggdjur som kan påverkas av den kontroversiella gruvindustrin. De upptäckte en mångfald av val- och delfinarter i det föreslagna gruvområdet, inklusive flera grupper av kaskeloter, som kan dyka ner till fler tusen meters djup i jakten på föda.

Sveriges fulaste kalhygge är korat – ligger i Värmland3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace anordnat tävlingen ”Sveriges fulaste kalhygge”. Efter en jämn omröstning mellan tävlingens fem olika finalister står det nu klart att Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland. Bidraget, som Daniela Roth har fotat, fick 27 procent av allmänhetens röster – knappa tre procent mer än kalhygget i Västerbotten som kammar hem silvermedaljen.

Ny rapport: stora finansiella risker med ny kärnkraft19.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Ny kärnkraft är ett riskabelt spel med skattebetalarnas pengar konstateras i en rapport som publiceras idag. I rapporten sammanställs och utvärderas åtta olika finansieringsmodeller som använts för kärnkraft i Europa och svårigheten att få lönsamhet utan stora statliga subventioner genomsyrar projekten. Aktuella kärnkraftsprojekt inom EU under de senaste åren har blivit 2-4 gånger dyrare än beräknat och 11-12 år försenade. Rapporten har beställts av Greenpeace och tagits fram av Handelshögskolan i Köpenhamn och Berlins tekniska universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye