Strandade näbbvalar undersökta hos SVA
I slutet av juli rapporterades tre strandade näbbvalar vid Bjärehalvön. En lyckades ta sig loss medan de två andra dog. Båda valarna, en hona och en hane av arten Sowerbys näbbval, har undersökts hos SVA i Uppsala men orsaken till strandningen är ännu oklar.

Ett team av veterinärer och marinbiologer från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Naturhistoriska riksmuseet (NRM) hjälptes åt att undersöka näbbvalarna. De visade sig vara en ung hane på 522 kg och en ung hona på 409 kg, bägge var ca 3,5 m långa.
– Båda näbbvalarna var i fint skick, med bra hull och inga sjukliga förändringar. Eftersom så få näbbvalar har obducerats i världen så är varje individ värdefull och bidrar med viktig information om arten. Deras huvuden har genomgått CT-skanning och prover har tagits för vidare mikroskopiska och mikrobiologiska undersökningar, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA.
Det var i slutet av juli som privatpersoner kontaktade NRM om att tre näbbvalar strandat vid Bjärehalvön. En av valarna lyckades ta sig loss medan de två andra dog. Näbbvalarna bogserades till hamnen i Båstad och bärgades med hjälp av Länsstyrelsen Skåne, Kullabergsguiderna, privatpersoner och Båstad kommun för att sedan transporteras till SVA.
Sowerbys näbbval blir drygt fem meter lång som vuxen och kan väga över ett ton. Den lever oftast i små grupper om uppemot tio individer på stora djup i Nordatlanten. Det är väldigt ovanligt att Sowerbys näbbval påträffas i svenska vatten. Trots att strandningar sker väldigt sällan verkar strandningsfrekvensen ha ökat de senaste tio åren.
– Det är mycket ovanligt med strandningar av Sowerbys näbbvalar, de håller annars till på stora djup i Atlanten. Under mer än hundra år har vi bara fått in fem individer tidigare, säger Anna Roos på NRM.
En Sowerbys näbbval strandade i Joggesö, Blekinge år 2015, tre strandade i Åbyfjorden, Bohuslän 2019 och ytterligare en individ hittades traumatiskt skadad och avlivades i Öckerö utanför Göteborg 2020. Dödsorsakerna på de strandade djuren, inklusive de som undersöktes nyligen är oklar, men alla var unga ej könsmogna individer.
SVA och NRM driver gemensamt ett hälso-och sjukdomsövervakningsprogram för marina däggdjur på uppdrag av Havs-och vattenmyndigheten. Årligen undersöks flera tumlare och sälar och ibland påträffas mer sällsynta arter döda i Sverige, som nu Sowerbys näbbval. Skallarna från bägge valar sparas i NRM:s skelettsamling. En stor mängd prover har också sparats till NRM:s miljöprovbank och SVA:s biobank för framtida studier om t.ex. miljögifter, genetik, sjukdomsalstrande bakterier och virus.
Nyckelord
Kontakter
Moa Naalisvaara EngmanMarinbiolog
Tel:018-67 40 08moa.engman@sva.seAnna RoosForskare
Naturhistoriska riksmuseet
Bilder


Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Rapportera sjuka laxar i våra älvar11.6.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Våra vilda laxar mår inte bra. Mängden återvändande laxar i våra älvar har varit lägre än förväntat. Under många år har det i olika älvar förekommit sjukdom sommartid och svampangrepp under hösten. På SVA pågår arbete med kartläggning för att nå en hållbar förvaltning av vår vilda lax.
Rävens dvärgbandmask etablerad i Uppsala26.5.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Det första fallet av rävens dvärgbandmask i Uppsala län påvisades i Gränbyområdet i Uppsala 2024. En utökad provtagning de senaste månaderna för att bedöma utbredningen av denna parasit visar i nuläget på en förekomst inom ett begränsat område. Då parasiten påvisats vid upprepade provtagningar anses dvärgbandmasken nu vara etablerad i området.
Kunskapsluckor om blåtunga täpps till med nya forskningsprojekt22.5.2025 06:55:38 CEST | Pressmeddelande
Nu ska några av alla de frågetecken som finns angående sjukdomsspridning och effekter av sjukdomen blåtunga serotyp 3 (BTV3) i Sverige rätas ut. Forskare vid SVA och SLU, tillsammans med Gård och Djurhälsan och Växa Sverige, har fått forskningsmedel till flera projekt.
Stickmyggorna ska kartläggas21.5.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Med hjälp av allmänheten ska forskningsprojektet Myggkartan ge en bättre uppfattning om var olika stickmyggor finns i Sverige. Kartläggningen kan användas för att göra bättre analyser av risker för spridning av myggburna sjukdomar.
Vaccination av hästar i fokus under kampanjen Stoppa kvarkan5.5.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Med vittnesmål från ett allvarligt kvarkautbrott i ett stall i Dalarna vill årets kampanj Stoppa kvarkan få hästägare att förstå hur farligt kvarka är. Om fler vaccinerar sina hästar kan sjukdom och spridning förhindras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum