Utredning om kärnkraftsfinansiering: Naturskyddsföreningens kommentar
Igår presenterade regeringens tillsatta utredare Mats Dillén sina slutsatser om finansiering av nya kärnkraftreaktorer.
– Utredningen visar tydligt att kärnkraft inte är lönsamt och att det råder stora osäkerheter kring vad notan blir i slutändan, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Finansieringsmodellen som presenterades under en pressträff med finansmarknadsminister Niklas Wykman igår består av förmånliga statliga lån, ett prissäkringsavtal och en risk- och vinstdelningsmekanism. Kort sammanfattat innebär detta att både staten och elanvändare kommer att stå för stora delar av kostnaderna för ny kärnkraft.
– Oavsett vilken finansieringsmodell regeringen väljer står det klart att det kommer bli dyrt. Och det är skattebetalarna och elkunderna som kommer få stå för kostnaderna. Samtidigt kan industrin, som idag inte betalar någon energiskatt, även komma att befrias från eventuella nya kärnkraftsavgifter. Trots att kostnaderna göms i en komplex finansieringsmodell blir det allt tydligare att nya kärnkraftreaktorer blir en förlustaffär för svenskarna, säger Karin Lexén.
– Regeringen säger sig vilja trygga hushållens ekonomiska förutsättningar men i praktiken leder förslagen i utredningen till direkta ökningar av elpriset. Förslagen i utredningen skapar en inlåsning i teknik som är osäker, dyr och tar väldigt lång tid att bygga ut, till en kostnad på hundratals miljarder för staten och enorma belopp för enskilda hushåll. Det är oacceptabelt, säger Karin Lexén.
Kontakter
Elin WilliamsPressekreterare
Tel:0705 95 78 09elin.williams@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Fast fashion är ett monster i garderoben6.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Idag köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år, strumpor och underkläder undantaget. Det är tjugo plagg för mycket. I en klimatanpassad garderob kan bara fem nya plagg per år hängas in, och plagget måste även klara 270 användningar. Det visar Naturskyddsföreningens nya rapport Monstret i garderoben. Idag används en t-shirt enbart runt 30 gånger.
Beslut om bottentrålning i Bratten överklagas till miljödomstolen4.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bratten är ett av de mest trålade områdena i hela Europa, trots att det ska vara skyddat. Naturskyddsföreningen har krävt tillståndsprövning och förbud av bottentrålning i Bratten, vilket Länsstyrelsen i Västra Götaland avslog. Nu överklagar Naturskyddsföreningen beslutet till miljödomstolen.
Nu startar Sveriges första fröbank för vilda växter3.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
En fröbank är ett effektivt sätt att gynna den biologiska mångfalden och bevara svenska vilda arter. Endast en procent av Sveriges blomsterängar finns kvar jämfört med för hundra år sedan. Nu startar Naturskyddsföreningen tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne projektet SwedeSeed, där fröer från vilda ängsblommor samlas in för att bevaras långsiktigt och sås i naturen.
Här firas Ängens dag för att rädda Sveriges hotade ängsmarker11.7.2024 10:44:45 CEST | Pressmeddelande
Den första helgen i augusti firas Ängens dag. Men redan från mitten av juli anordnar Naturskyddsföreningen en mängd aktiviteter runt om i landet för att skydda den alltmer sällsynta ängsmarken.
Rekordmånga häckningar för vitryggig hackspett2.7.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den akut hotade vitryggiga hackspetten har haft rekordmånga häckningar i år. Under året har tolv lyckade häckningar ägt rum bland runt 18 par, och totalt har omkring 50 fåglar observerats i landet. Förra året var det elva lyckade häckningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum