Brännskadecentrum rustar för bättre beredskap
Patienter med svåra brännskador vårdas ofta längre tid inneliggande än andra traumapatienter, ibland ett halvår till ett år. Det går åt mycket materiel, läkemedel och apparatur av olika slag, men även andra resurser. Frågan är hur stora lager och annan kapacitet som behövs? Ett forsknings- och utvecklingsprojekt vid Akademiska sjukhuset ska förbättra planeringen och beredskapen inför masskadehändelser och andra händelser med många skadade såsom trafikolyckor eller explosioner.

– Vid masskadehändelser, men även trafikolyckor eller explosioner, har svårt brännskadade patienter oftast en avsevärt mycket längre vårdtid än vid andra trauman. Vid en 60-procentig brännskada behövs cirka två månaders slutenvård, men det förekommer att vårdtiden överstiger ett år, säger Fredrik Huss, överläkare på Brännskadecentrum, Akademiska sjukhuset.
Han berättar att tidigare studier främst fokuserat på den aktuella händelsen i det korta perspektivet. Det har saknats saknat kunskap om hur mycket materiel och läkemedel som går åt samt hur mycket personal och operationsresurser som behövs. Det handlar om stora volymer av till exempel förband och sprutor.
Med diskoteksbranden i Göteborg i minne, blev han och kollegorna påminda om behovet av en inventering under materialkrisen i Region Uppsala häromåret. Även coronapandemin, menar han visade på behovet av mer kunskap. Eftersom alltmer hanteras ”on-demand-delivery” har man sett hur sårbart det kan vara.
– Frågan är inte om det kommer att ske en ny masskadehändelse med brännskadade i vår närhet utan när, så vi måste ju vara optimalt förberedda för det. Ett sätt att förbereda sig är att skaffa sig en uppfattning om vad och hur mycket material, läkemedel etc som kan tänkas gå åt och utifrån detta underlag rikta resurserna rätt, framhåller Fredrik Huss.
I projektet, som startade 2022, har man granskat patientjournaler och ett elektroniskt patientövervakningssystem utifrån tidigare patienter matchade mot fingerade patienter i ett simuleringssystem. Dag för dag, timme för timme har forskargruppen gått igenom vilka produkter som använts, från lakan till minsta lilla propp och spruta.
– Med ökad kunskap kan vi enklare och effektivare räkna ut medelvärden för hur mycket vi använder per patient och dag av t ex lakan, förband och sprutor. Utifrån detta kan vi kontrollera förråden och ha koll på hur mycket av de olika artiklarna vi behöver ha på lager. Studiens resultat har stor och direkt påverkan på vårt arbete när det gäller förberedelser för masskadehändelser med brännskadade både lokalt på sjukhuset, i regionen och nationellt, säger Fredrik Huss.
Just katastrofhändelser med många skadade är något sjukhuset måste ta höjd för. Sedan 2010 har Akademiska sjukhuset tillsammans med Universitetssjukhuset i Linköping nationellt ansvar för svåra brännskador, så kallad Nationell högspecialiserad vård. I uppdraget ingår även hantering av patienter efter masskadesituationer.
Vid Sveriges två Brännskadecentrum vårdas cirka 500 svårt brännskadade patienter inneliggande årligen inom ramen för Nationell högspecialiserad vård. Sannolikt vårdas minst lika många icke-NHV och polikliniska skador vid enheterna men där är dataunderlaget, enligt Huss, mindre exakt. Vid en masskadehändelse kan dessa båda centra hantera åtta svårt brännskadade vardera.
Hos barn upp till fem år är skållningsskador den vanligaste orsaken till brännskada. I takt med stigande ålder blir det alltmer vanligt med flambrännskador. Hos äldre är personer med psykisk/fysisk funktionsnedsättning, drog/alkohol(missbruk) överrepresenterade.
FAKTA om studiens resultat
Resultaten visar att vid vård av åtta måttligt till svårt brännskadade patienter går det bland annat åt följande (material och personaltimmar) de två första veckorna efter en masskadehändelse:
- 17 000 par undersökningshandskar
- 597 liter Ringer-acetat (intravenös vätska)
- 37,2 liter blod och 27,3 liter plasma
- 206 liter ytsprit (för rengöring och desinfektion)
- 575 örngott, 624 lakan, 2097 engångsmuggar och1300 stoppers till iv, bland annat proppar, slangar och infarter.
- Arbetstimmar (intensivvårds)Sjuksköterska 5546, plastikkirurg 410, intensivvårdsläkare 116.
Fotnot: Resultaten av forsknings- och utvecklingsprojektet publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften European Burn Journal
Nyckelord
Kontakter
Fredrik Huss, överläkare och ämnesområdesansvarig på brännskadecentrum, Akademiska sjukhuset; 018-611 37 57 eller 070-794 15 74 fredrik.huss@akademiska.se
Bilder

Länkar
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Njurbiopsier i öppenvård spar tid för patienter och vårdplatser på sjukhuset23.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan årsskiftet kan vissa patienter i behov av njurbiopsi få vård polikliniskt på Akademiska sjukhuset. Det innebär att man kommer in på morgonen och kan gå hem på eftermiddagen i stället för att vårdas två dygn på sjukhuset. Förutom att frigöra vårdplatser ökar tillgängligheten till biopsi.
Gränbyprojektet tilldelas Vitalisstipendiet21.5.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Akademiska sjukhusets Gränbyprojekt har tilldelats Vitalisstipendiet, som delas ut årligen för att uppmärksamma initiativ inom digitalisering och nytänkande. Projektet innebär att sjukhuset tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag skapat en behandlingsavdelning i Gränbystadens köpcentrum för patienter med olika former av cancer.
Kost som tilläggsbehandling kan hjälpa barn med reumatism21.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Barnreumatism, Juvenil idiopatisk artrit (JIA), är den vanligaste reumatiska sjukdomen som drabbar barn. Trots läkemedelsbehandling fortsätter många att ha smärta och trötthet även när ledinflammationen tycks vara under kontroll. En studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att tilläggsbehandling med antiinflammatorisk kost kan ge bestående effekter på bland annat sjukdomsaktivitet och behov av läkemedel.
Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.
Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum