Falk Richter ger Shakespears Kung Lear ett nutida metaperspektiv

Dela

Dramatens första höstpremiär blir med William Shakespeares Kung Lear i en fri bearbetning av Falk Richter, en av Europas mest uppmärksammade regissörer. Peter Andersson är tillbaka på Dramaten efter tolv år och gör rollen som kungen. Premiär på Stora scenen 7 september.

Kung Lear. Foto: Cato Lein.
Kung Lear. Foto: Cato Lein.

Kung Lear är en mångbottnad berättelse om makt, arv, generationskrockar och ett rike i kaos. I Falk Richters tappning har pjäsen även ett metaperspektiv där ett arbete med en konfliktfylld teateruppsättning pågår.

– Kung Lear är en av världens bästa pjäser med fascinerande karaktärer som jag nu utforskar på scen. Det är spännande att vara tillbaka på Dramaten och förverkliga min bearbetning av Shakespears tragedi. Jag är mycket imponerad av hur Dramaten-ensemblen tar sig an utmaningen, säger Falk Richter.

– Det är en tung och utmanande roll och nu dessutom i en intressant bearbetning av Falk Richter. Extra roligt är det såklart också att spela i Kung Lear på samma scen igen. Jag var ju med, och gjorde tre olika roller, i Bergmans uppsättning 1984, säger Peter Andersson.

Falk Richter är en av Europas mest uppmärksammade dramatiker och regissörer och arbetar för närvarande på Schaubühne i Berlin, Münchner Kammerspiele och Deutsches Schauspielhaus Hamburg. På Dramaten har han tidigare satt upp Safe under Bergmanfestivalen 2018 och I am Europe i ett europeiskt teatersamarbete som gästspelade 2019. 

Medverkande: Peter Andersson, Erik Ehn, Victoria Dyrstad, Electra Hallman, Karin Franz Körlof, Magnus Roosmann, Björn Elgerd, Alexander Salzberger, Ana Gil de Melo Nascimento och Rasmus Luthander.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kung Lear. Foto: Cato Lein.
Kung Lear. Foto: Cato Lein.
Ladda ned bild
Falk Richter. Pressbild.
Falk Richter. Pressbild.
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Milo Rau – en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer – i samtal om konst och motstånd.3.9.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

I samband med att Milo Raus föreställning Antigone in the Amazon gästspelar på Dramaten 13-14 september arrangeras ett exklusivt samtal mellan den schweiziske regissören och teaterchef Mattias Andersson tillsammans med andra scenkonstnärer om strategier, samarbeten och estetik i ett samtida konfliktfyllt Europa. Lördag 14 september klockan 15.00.

Dramatiserad dokumentär om kärlek29.8.2024 10:57:18 CEST | Pressmeddelande

I Kärlek på svenska möts några kvinnor och män som har olika erfarenheter av livet, men en gemensam uppgift: Att prata om kärlek. –Kärlek är något som bara finns där, men när man börjar prata om det öppnar sig en hel värld. Jag blev förvånad över hur lite jag själv reflekterat över vad kärlek kan vara och vad den gör med oss, säger Nadja Weiss som står för regi. Premiär på Lilla scenen den 14 september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye