Höjda fjärrvärmepriser riskerar ökad belastning på elnätet
Efter semestern har prisdialogen mellan Göteborg Energi och fastighetsägare i och kring Göteborg återupptagits. Trots starka invändningar har energibolaget meddelat att man kommer föreslå höjningar av fjärrvärmepriserna på uppemot 7 procent.
- Det är varken hållbart eller skäligt, menar Anders G Johansson från Fastighetsägarna GFR och lyfter risken att fler fastighetsägare kommer att överväga att gå över till elbaserade värmelösningar istället.
När prisdialogen på måndagen återupptogs stod det klart att Göteborg Energi kommer att föreslå sin styrelse att höja fjärrvärmepriserna med 6,9 procent nästa år.
-Fjärrvärmepriserna i Göteborg är tillräckligt höga för att fastighetsägare kan motivera att gå över till elbaserade värmelösningar. Priserna behöver vara lägre. Annars riskerar fastighetssektorns belastning på elnätet i Göteborg att öka när den i stället behöver minska för att ge utrymme för en storskalig elektrifiering av industri och transportsektor, menar Anders G Johansson, näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna GFR.
Fastighetsägarna menar att det är ägarens, Göteborgs Stad, avkastningskrav som är grundproblemet. Staden förväntar sig nu 8-10 % av det investerade kapitalet. Det är avsevärt högre än de knappa 5 % som är den genomsnittliga avkastningsnivån i landet.
-Det är en oskäligt hög nivå för en monopolmarknad präglad av få och små risker. Politikerna i Göteborg behöver bestämma sig för vad som ska prioriteras; klirr i kommunkassan eller omställningen till det fossilfria samhället, menar Anders G Johansson.
Prisdialogen är en metod för att genom dialog meddela och förankra kommande års justering av priset på fjärrvärme. Dialogen ska följa en form som överenskommits i samförstånd mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, HSB och Energiföretagen. Dialogen innebär inte någon förhandling. Fjärrvärmeleverantören bestämmer självständigt vilka priser den vill sätta.
Kontakter
Anders G JohanssonNäringspolitisk chef Fastighetsägarna GFR
Tel:031-755 33 46Tel:076-854 88 57anders.g.johansson@fastighetsagarna.seOm oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Hyresförhandlingarna i Malmö avgörs av skiljeman18.9.2024 12:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag vände sig Fastighetsägarna Syd till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som kan avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Malmö. Hyresförhandlingarna inleddes rekordtidigt i juni, men efter tre månader vid förhandlingsbordet har parterna inte lyckats komma överens. Nu blir det upp till en skiljeman att avgöra hyran i Malmö.
Chockhöjda fjärrvärmepriser i flertalet kommuner i Kalmar län18.9.2024 09:45:57 CEST | Pressmeddelande
Priserna på fjärrvärme fortsätter att rusa i Kalmar län. Jämfört med förra årets höjningar – som också var historiskt höga - har exempelvis fjärrvärmetaxan höjts med 38,6 procent i Vimmerby och 33,1 i Hultsfred. – Fjärrvärmepriset har fortsatt höjts kraftigt under året. I Kalmar län är höjningarna större än för landet i genomsnitt. Som kund och fastighetsägare står man maktlös. Fastighetsägarna kräver därför ett ökat konsumentskydd och att fjärrvärmebolagen sansar sig inför nästa år, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Kalmar län.
Nils Holgersson synar fjärrvärmebolagen18.9.2024 09:24:14 CEST | Pressmeddelande
Idag publicerades den s k Nils Holgerssons årsrapport för fjärrvärme. Rapporten jämför prisnivåer och -ökningar för de olika fjärrvärmenäten i landet. Av rapporten kan utläsas att Göteborg Energis fjärrvärmepriser har ökat med 9,1 % under 2024 jämfört med 2023. 79 av de 276 fjärrvärmenät som redovisas i rapporten hade en lägre prisuppräkning än Göteborg. 47 av bolagen håller ett lägre pris än vad Göteborg Energi tillhandahåller sina kunder.
Chockhöjda fjärrvärmepriser i flertalet kommuner i Jönköpings län18.9.2024 09:24:00 CEST | Pressmeddelande
Priserna på fjärrvärme fortsätter att rusa i Jönköpings län. Jämfört med förra årets höjningar – som också var historiskt höga - har exempelvis fjärrvärmetaxan höjts med 36 procent i Aneby, 27,4 i Mullsjö och 26,5 i Eksjö. – Fjärrvärmepriset har fortsatt höjts kraftigt under året. I Jönköpings län är höjningarna större än för landet i genomsnitt. Som kund och fastighetsägare står man maktlös. Fastighetsägarna kräver därför ett ökat konsumentskydd och att fjärrvärmebolagen sansar sig inför nästa år, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Jönköpings län.
Årets fjärrvärmehöjningar: ”Rekord i prischock”18.9.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 78 kommuner ökat med över 20 procent. Priset i 23 kommuner har ökat med över 30 procent. Dessutom ökar de redan orimligt stora skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum