Arla Jönköping satsar på energieffektivitet
Arla fortsätter att investera för att minska sin klimatpåverkan. För att effektivisera energianvändningen installerar det bondeägda kooperativet nu ett nytt värmeåtervinningssystem på mejeriet i Jönköping. Åtgärden innebär både minskade koldioxidutsläpp och sänkta energikostnader.
– För två år sedan invigde vi en ny bioenergianläggning på mejeriet och nu tar vi ytterligare ett steg på hållbarhetsresan. Det är viktigt att både mjölkbönderna och konsumenter kan känna sig trygga med att vi förvaltar mjölken på ett ansvarsfullt sätt, säger Martin Drobena, mejerichef på Arla Jönköping.
Det nya värmeåtervinningssystemet på mejeriet i Jönköping tas i drift inom de närmaste dagarna. Genom att återanvända överskottsvärme från anläggningens kyltorn kan mejeriet minska sina koldioxidutsläpp med cirka 214 ton per år.
– Arla har högt uppsatta hållbarhetsmål och för att vi ska nå dem är det oerhört viktigt att vi använder våra resurser på bästa sätt. Det här är en fiffig lösning som både gynnar miljön och sänker våra energikostnader, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla.
Sparar energi – och miljoner
Mjölk med längre hållbarhet steriliseras genom att först värmas upp till cirka 150 grader Celsius och sedan snabbts kylas ner igen. Förut blåstes överskottsvärmen från kylningsprocessen ut i omgivningen, vilket innebar att ungefär 9 300 megawattimmar energi gick till spillo. Nu kan det mesta av överskottsvärmen istället tas till vara i mejeriets värmecentral.
Enligt en studie från ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark AB kommer överskottsvärmen från kyltornet att kunna ersätta 63 procent av den energi som tidigare köpts in för att värma upp lokalerna. På så sätt innebär investeringen också en årlig besparing på nästan två miljoner kronor.
Fakta om Arlas mejeri i Jönköping
Arla Jönköping är ett av Europas modernaste färskvarumejerier. Anläggningen är helt fossilfri och drivs med förnybar el och energi. De 400 medarbetarna tar varje dag emot drygt 500 000 kilo mjölk från 280 Arlagårdar i Småland – runt 200 miljoner kilo om året. Av den näringsrika råvaran görs mjölk, fil och grädde som konsumeras lokalt, nationellt och även internationellt. Mejeriet är en strategiskt viktig anläggning för mjölk med lång hållbarhet (ESL).
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Länkar
Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Så ska Arla få fler att gilla eko2.9.2024 14:30:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att konsumenter efterfrågar hållbara produkter minskar försäljningen av ekologiska livsmedel, en utveckling som accelererade när inflationen började stiga för några år sedan. På onsdag samlar Arla företrädare från olika delar av samhället, för att gemensamt hitta innovativa lösningar och vända den negativa trenden.
Mjölkpriset till Arlabönderna höjs för femte månaden i rad30.8.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Mjölkpriset till Arlabönderna fortsätter att klättra. Ersättningen höjs på söndag med 11,3 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk.
Arlas första halvår 2024: Stabila resultat bäddar för fortsatt hållbarhetsarbete28.8.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arlas återhämtning från senare delen av 2023 har fortsatt under 2024. Det har gjort det möjligt för det europeiska mejerikooperativet att höja mjölkpriset till bönderna med 5 eurocent per kilo, jämfört med andra halvåret 2023, samt betala ut en efterlikvid (utdelning) på 1 eurocent per kilo mjölk för första halvårets mjölkvolymer.
Ny höjning av mjölkpriset till Arlabönderna31.7.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
I morgon får bönderna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Ersättningen höjs med 9,4 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk.
Så påverkar vädret vad vi dricker och äter9.7.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Rykande färsk besöksstatistik från receptsajten Arla.se bekräftar att svenskarna lägger grytorna på hyllan och plockar fram salladsskålar och saftbuteljer i takt med att värmen stiger. Störst effekt har det soliga vädret på suget efter flädersaft – för varje grad som temperaturen klättrar får receptet 39 procent fler besökare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum