Världens mest protestantiska land: Sverige – det extrema landet lagom
Religionen försvinner inte bara för att människorna slutar tro på Gud. I sekulära Sverige har den letat sig in i politiken, kulturen, arbetsmoralen och till och med vårt sätt att klä oss – det mesta går i grått och beige. Världens mest protestantiska land – är ett försök att förstå paradoxen Sverige, som både är väldigt sekulärt och extremt protestantiskt på samma gång.
Statsvetaren Katarina Barrling har gett sig ut på en tankeväckande resa genom historien för att undersöka varför Sverige blivit som det blivit och varför det är så svårt att avvika i ett land som ser sig som öppet och tolerant. Hon hittar många förklaringar i vårt komplicerade förhållande till kristendomen och vår tolkning av protestantismen.
− Ju mer sekulariserade vi blir, desto mer verkar det kristna protestantiska tänkandet ta sig in på andra områden, som politik, kultur och samhällsdebatt, säger Katarina Barrling.
Världens mest protestantiska land: Sverige – det extrema landet lagom är en läsning som får oss att förstå mer om oss själva, svenskarna, Sverige och vårt sätt att vara. Titeln lämpar sig utmärkt för bokcirklar och samtal.
Katarina Barrling är docent i statskunskap vid Uppsala universitet och har bland annat studerat hur människor påverkas av kultur i organisationer, i politik och i samhället i stort. Hon har tidigare skrivit Saknad – På spaning efter landet inom oss (2022) tillsammans med Cecilia Garme.
Nyckelord
Kontakter
Marie BirdeBokförlaget Stolpe/PR-ansvarig
Tel:+46 (0)702 20 23 08marie@stolpepublishing.seBilder
Dokument
Länkar
Bokförlaget Stolpe ger ut fackböcker av hög kvalitet inom humaniora och samhällsvetenskap. Vi lägger stor vikt vid innehåll, design, repro, tryck och bindning. Flera av våra böcker finns även utgivna på engelska.
Följ Bokförlaget Stolpe
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Bokförlaget Stolpe
Äventyraren som kartlade den vandrande sjön.17.1.2025 14:32:59 CET | Pressmeddelande
Upptäckaren Sven Hedin avtäckte världen för Sverige och svenskarna. Han hyllades av sin samtid som äventyrare, kulturprofil och inte minst storsäljande författare – både i Sverige och internationellt. Men vänskapen med Adolf Hitler förändrade bilden av honom, och hans historiska eftermäle har reviderats.
En religionshistorisk gigants mest ambitiösa projekt för första gången översatt till svenska.8.1.2025 08:43:26 CET | Pressmeddelande
Mircea Eliade var en av 1900-talets mest tongivande religionsforskare och betraktas som en av världens främsta uttolkare av religiös symbolik och mytbildning. De religiösa idéernas historia är ett av hans centrala verk som nu för första gången presenteras på svenska. I tre volymer får vi följa religionens utveckling, från de första kända civilisationerna till modern tid. I denna första volym beskriver Eliade jägar- och samlarmänniskornas syn på ”det numinösa”, det vill säga icke-rationella erfarenheter som fyller oss med andakt, och vår strävan efter att fånga religionens väsen. Han skildrar gudavärldar och religiösa praktiker knutna till tidiga civilisationer såsom de i Mesopotamien, Egypten och Mindre Asien. Judendomens historia och tidiga utformning diskuteras, såväl som tidiga indiska religioner, hinduism och buddhism, samt grekisk och persisk religion (zoroastrism). Utgåvan ingår i serien Engelsbergsklassiker och har ett nyskrivet förord av Paul Linjamaa, religionshistoriker vid L
Bokförlaget Stolpe presenterar vårens utgivning 202519.12.2024 11:07:49 CET | Pressmeddelande
Den inflytelserika Arts & Crafts-rörelsen, alkemins spännande historia och en bok om döden. Vårens titlar från Bokförlaget Stolpe bjuder på både omväxlande och fullmatad läsning.
Ledarskap och statskonst: studier i makt12.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Hur ser ett gott ledarskap ut? Den italienske författaren Nic-colò Machiavelli var tidigt ute med att analysera maktens mekanismer och hävdade att en regent bör ha egenskaper som ”skicklig på manipulation” och ”förmåga att inhysa fruktan hos sina motståndare”. Mycket har hänt sedan 1500-talets Florens och ledare har genom tiderna har utvecklat egna strategier för att vinna folkets kärlek. Den brittiska premiärministern Margaret Thatcher omvandlade till exempel sitt öknamn och sin rättframhet till en positiv kraft, och Rysslands kejsarinna Katarina den stora använde sig av mytbildning. I den konfliktfyllda värld vi lever i är frågan om kompetent ledarskap ständigt aktuellt. Dagens ledare ska, utöver en förståelse för samhällsutvecklingen, ha färdigheter på många olika områden. Kraven har ökat i takt med framväxten av AI, allt mer avancerad teknik och inte minst en polariserad politisk situation i många länder. I antologin Ledarskap och statskonst: studier i makt undersöker internationel
Tora Wall nominerad till årets Augustpris i kategorin facklitteratur21.10.2024 18:01:00 CEST | Pressmeddelande
Författaren och folkloristen Tora Wall och hennes bok Skogen: I folktro, sägner och sagor är nominerad till Augustpris i kategorin Årets svenska fackbok. Vinnaren avslöjas på Dramaten måndagen 25 november.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum