Region Örebro län

Klarar svensk ortopedi kris och krig och hur påverkar AI modern forskning – högaktuella ämnen på årets ortopedivecka

Dela

Region Örebro län är värd när Ortopediveckan 2024 arrangeras i Örebro av Svensk ortopedisk förening i slutet av augusti. Omkring tusen personer från hela Sverige som arbetar med ortopedi väntas delta i kongressen. Under veckan blir det också öppna föreläsningar för allmänheten om intressanta ämnen.

Traumaövning med försvaret
Ett av ämnena som tas upp under ortopediveckan är det akuta traumaomhändertagandet ur militärt perspektiv. Maria Bergman/Region Örebro län

Ortopediveckan äger rum under vecka 35, och årets tema är ”Tillsammans för ortopedin”. Det handlar om såväl workshops, som föreläsningar och paneldebatter riktade till olika yrkeskategorier inom ortopedi.

Samarbete med försvaret

På tisdagen genomförs en workshop ihop med Försvarsmedicinskt centrum i Göteborg, ett högaktuellt inslag med tanke på rådande världsläge. Då får läkare och sjuksköterskor under ledning av specialofficerare Alexander Linde och Nils Lyckander samt Peter Wildeman, officer och ortopedkirurg, öva det akuta traumaomhändertagandet ur militärt perspektiv.

”Klarar svensk ortopedi kris och krig” är rubriken när Region Örebro läns chefläkare Andreas Wladis och Karin Hugelius, ambulanssjuksköterska och forskare inom katastrofmedicin, pratar om hur sjukvården tillsammans med försvarsmakten klarar sin verksamhet under ett krig. Medverkar i samtalet gör också representant från Försvarsmakten.

”När det handlar om trauma kommer dessutom symposiet om traumaortopedi att ha en internationell panel och vi hoppas även få möjlighet att lyssna till några av japans mest framstående ortopeder under veckan” berättar professor Per Wretenberg, som tillsammans med kollegor i hälso- och sjukvården i länet arbetat med planeringen av arrangemanget.

Paneldebatt om AI och dess påverkan

Men det är inte bara trauman i fokus, utan programmet spänner brett.

Hur ledprotesinfektioner förebyggs och behandlas och hur osteoporos, skelettskörhet, utreds och behandlas och mycket mer handlar det också om.

Dessutom tar man under en paneldebatt på torsdagen upp ortopedi och forskning och hur det kan fungera tillsammans med AI – och den artificiella intelligensens påverkan på sjukvården.

Föreläsningar för allmänheten på sjukhusen

Huvuddelen av programmet är riktat till sjukvårdspersonal, men det ges även öppna föreläsningar på Universitetssjukhuset Örebro, i Bohmanssonsalen, entré B. Föreläsningarna sänds även live i föreläsningssalarna på lasaretten i Karlskoga och Lindesberg:

Tisdag

16:30: Karpaltunnelsyndrom, triggerfinger, tumbasartros, Dupuytrens kontraktur (vikingasjukan) och handledsbrott. Daniel Reiser, överläkare handkirurgi, Madeleine Harryson, specialistläkare handkirurgi samt Peter Asklöf, fysioterapeut föreläser.

18:00: Diskbråck i halsryggen, bröstryggen och ländryggen, Fredrik Nerelius, specialistläkare, Karin Wretenberg, fysioterapeut och Simon Wahlström, fysioterapeut.

Onsdag

16: 30: Höftfrakturer och osteroporos: Tomas Borg, överläkare ortopedi, Erik Schwarcz, överläkare endokrinologi samt Jenny Forsberg, specialistfysioterapeut.

18:00: Höft- och knäledsartros: Gunnar Falk, överläkare ortopedi, Marie Ekelius Hamping, sjukgymnast

Föreläsning Kulturkvarteret Örebro

Fredag kl 12:

Även på Kulturkvarteret har allmänheten chans att lyssna på intressant föredrag. I samverkan med Örebrokompaniet föreläser Adolfo Lopez och Bahram Pazhman om idrottsmedicin och idrottsskador. Bland annat tar föreläsarna upp vanliga skador inom fotboll och hockey. Man berör även idrottens betydelse för äldre under rubriken ”Att bli äldre men inte gammal genom idrott och en aktiv livsstil”.

Läs mer om ortopediveckan här.

Nyckelord

Kontakter

För mer information, vänligen kontakta:
Per Wretenberg
professor och överläkare VO ortopedi och handkirurgi
Vxl: 019-620 10 00
E-post: per.wretenberg@regionorebrolan.se

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Axel Schylström inleder ”En månad för livet” i Hästhagen9.9.2024 09:07:36 CEST | Pressmeddelande

Axel Schylström på scenen, löpare längs Svartån och samtalsjour på infotorget. Den 10 september, på den internationella suicidpreventiva dagen, arrangeras Hoppets dag i Hästhagen, Örebro. Det är starten på initiativet “En månad för livet” som ska öka medvetenheten om psykisk hälsa och suicidprevention i hela Örebro län. Bakom månaden står Johanna Bernström Högblom, länssamordnare för suicidprevention på Region Örebro län tillsammans med länets kommuner, civilsamhället, statliga aktörer och näringslivet tillsammans med sin kollega Maria Belik som är utvecklingsledare för område psykisk hälsa.

Lyckat sommarprojekt i vården - "Kommer att göra mig till en bättre läkare"9.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sommaren 2024 är tredje året som olika avdelningar på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) anställt läkarstudenter från årskurs sex eller högre som medicinsk omvårdnadsresurs - MOR. Arbetsuppgifterna har varierat men haft fokus på omvårdnad och att avlasta undersköterskor och sjuksköterskor. Resultatet har visat sig lyckat och nu stannar fler av sommarjobbarna kvar i höst för att arbeta på timmar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye