Nu startar en älgjakt präglad av försiktighet
Sedan några år tillbaka startar älgjakten i norra Sverige med fast datum 1 september. I år infaller jaktstarten därmed nu på söndag. Många jägare verkar vilja ta ännu mer ansvar och vara extra försiktiga med att skjuta stora produktiva älgar med anledning av en minskad älgstam.
I gryningen på söndagsmorgon 1 september tar ett stort antal älgjägare plats i jakttornen i hopp om att komma till skott på en av de cirka 60 600 älgar som får fällas i årets älgjakt. Förra året fälldes cirka 50 000 av de tilldelade 71 000 älgarna i landet vilket är en drastisk minskning sedan 2012 då jägarna fällde drygt 95 000 av tilldelade nära 110 000 älgar.
Älgstammens minskning beror på att markägarna – som har makten över tilldelningen – har velat minska betesskadorna.
– För många är älgjakten årets höjdpunkt, när man får möta gamla jaktkamrater, komma ut i skogen och koppla av från vardagen. Man trivs som älgjägare men allt fler känner en olust kopplat till de starka konflikter som tyvärr finns inom älgförvaltningen på olika nivåer. Det om något riskerar som jag ser det vår framtida rekrytering av nya jägare lika mycket som älgtillgången i sig. Många jägare verkar i år vara mån om att få fortsätta jaga älg uthålligt i framtiden och väljer aktivt att exempelvis spara äldre produktiva djur, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i norr.
Tillsammans med knappt 300 000 jägare är Björn en av alla som fyller termosen med kaffe, packar ner godsaker i ryggsäcken, sätter pejlen på sin älghund och ger sig ut i skogen. Till vardags jobbar Björn med planering av just älgförvaltningen i norra Sverige, där en av de viktigaste punkterna är att höja kvalitén i älgstammen.
– För de flesta jägare i norr är älgjakten i det närmste helig och man ser fram emot att åter få fylla frysen med det goda, naturliga och hälsosamma älgköttet, säger Björn Sundgren
Jägarna i södra Sverige får dock vänta en dryg månad till, då älgjakten i syd drar i gång 8 oktober även här med fast datum år från år.
Nyckelord
Kontakter
Björn SundgrenJaktvårdskonsulent Svenska JägareförbundetSvenska Jägareförbundet
Tel:070-330 06 77bjorn.sundgren@jagareforbundet.seBilder
Länkar
Följ Svenska Jägareförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet
Lämna nyfödda djurungar ifred22.4.2024 09:37:15 CEST | Nyheter
Den gulliga ankungen, rävvalparna på håll eller det söta rådjurskidet ser ut att vara ensamt och övergivet. Men det är det inte. Gå därifrån, lämna det ifred.
Jägarna i Ripelången har inte gjort något fel4.1.2024 18:33:15 CET | Pressmeddelande
Länsstyrelsen i Västra Götaland menar att jägarna i Ripelångsreviret med avsikt har skjutit fel vargar. – Detta är helt fel. Beslutet är tydligt med vad som får fällas. Det är sex vargar oavsett kön och ålder, så länge det sker inom utpekat område. Så det finns inget fel begånget, säger Magnus Kelldén, länsordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg.
Titta – här är tre arter det gick bra för under 202327.12.2023 12:31:40 CET | Pressmeddelande
Ofta rapporteras det om djurarter som minskar eller hotas. Men den helhetsbilden av den biologiska mångfalden är inte nattsvart. Det finns många arter som ökar i antal. Exempelvis är steglits, gulärla och silvertärna tre fågelarter som det går bra för, rapporterar Svenska Jägareförbundet.
Svenska Jägareförbundet och landsbygdsministern inbjuder till pressträff16.6.2023 09:08:00 CEST | Pressmeddelande
Vem får jaga i fjällen? Kommer vargstammens snabba spridning att fortsätta? Ska älgen rödlistas? Och vad görs för den biologiska mångfalden? 17 och 18 juni genomför Svenska Jägareförbundet sin årsstämma i Helsingborg. Landsbygdsminister Peter Kullgren närvarar.
Markus får Våtmarkspriset 20239.6.2023 14:29:57 CEST | Pressmeddelande
Markus Hoffman från Västergötland är agronomie doktor som under drygt 20 år arbetat på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) med ansvar för vatten- och hållbarhetsfrågor. Nu mottar han Våtmarkspriset 2023. – Genom sin stora kontaktyta har han nyttjat möjligheten att sprida kunskap om våtmarkernas stora betydelse för den biologiska mångfalden, skriver juryn i sin motivering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum