Läkare Utan Gränser

Sudan: 500 dagar av krig och enorma humanitära behov

Dela

I dag är det 500 dagar sedan kriget i Sudan bröt ut. Samtidigt har internationella organisationer och givare misslyckats med att ge tillräckligt stöd för att möta landets eskalerande humanitära behov, från undernäring till omfattande sjukdomsutbrott. Dessutom har restriktioner från båda de stridande parterna drastiskt begränsat möjligheten för humanitärt stöd att nå fram.

Läkaren Faiza Hamed Hangata står lutad över ett barn som hon undersöker på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Metche, i östra Tchad.
Läkaren Faiza Hamed Hangata undersöker ett barn på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Metche, i östra Tchad. I lägret bor cirka 40 000 sudanesiska flyktingar som har flytt från våldet i Darfur. Finbarr O’Reilly/VII Photo

Striderna mellan Sudans armé och landets största paramilitära styrka RSF inleddes i huvudstaden Khartoum den 15 april 2023. Sedan dess har strider rasat i flera delar av landet och utlöst en humanitär kris utan motstycke. Konflikten har gjort att tiotusentals människor har dödats och skadats. Mellan april 2023 och juni 2024 vårdade Läkare Utan Gränser 11 985 patienter med krigsskador på sjukhus som organisationen stöttar. Våldet har skapat världens största flyktingkris. FN uppskattar att fler än 10 miljoner människor, vilket motsvarar var femte invånare i Sudan, har tvingats fly sina hem, många av dem upprepade gånger.

Utöver den katastrofala undernäringssituationen i Zamzam flyktingläger i norra Darfur, är Läkare Utan Gränsers undernäringskliniker i andra delar av Darfur som El Geneina, Nyala och Rokero överfulla av patienter. Detsamma gäller de flyktingläger där vi arbetar i östra Tchad. Sedan krigets början fram till juni i år har vi behandlat 34 751 akut undernärda barn i Sudan.

– I dag dör barn av undernäring över hela Sudan, säger Tuna Turkmen, Läkare Utan Gränsers akutkoordinator i Darfur. De förnödenheter som behövs akut stoppas ofta från att nå fram till patienterna

Situationen är också svår i östra och centrala Sudan.

– I södra Khartoum har Läkare Utan Gränser blockerats från att få in medicinsk utrustning och internationell personal till sjukhusen i många månader, säger Claire San Filippo, Läkare Utan Gränsers akutkoordinator i Sudan. Det blir allt svårare att ge den sjukvård som våra patienter behöver, inklusive mödravård och akutvård.

Humanitära insatser hotas av regnperioden

På grund av den laglöshet och osäkerhet som råder är det mycket svårt för humanitära organisationer att arbeta i Sudan. De stridande parterna inför också byråkratiska hinder och förhalar eller förnekar tillträde till drabbade i civilbefolkningen. Nu hotas de humanitära insatserna även av kraftiga regn. Regnperioden som inträffar varje år förvärrar behoven och försvårar möjligheterna att ta sig fram. Kraftiga regn har översvämmat och sköljt bort viktiga vägar och broar.

Våra team ser redan en ökning av malariafall och vattenburna sjukdomar. Hittills har kolerautbrott förklarats i minst tre delstater. Dessutom hotar barnsjukdomar som mässling att spridas när kriget gör att viktiga vaccinationsinsatser uteblir.

Enligt världshälsoorganisationen WHO har konflikten slagit ut nästan 80 procent av landets vårdinrättningar, vilket lamslår ett redan hårt pressat hälso- och sjukvårdssystem.

Den enda internationella organisationen på plats

Den 22 augusti träffades ett av Läkare Utan Gränsers hus, där personal som arbetar i El Fasher och Zamzam bor, i en attack. Lyckligtvis blev ingen skadad, men det var den 84:e våldsincidenten mot organisationens personal, fordon och inrättningar i Sudan sedan konfliktens början – en konflikt där skyddet av civila och sjukvårdspersonal uppenbart inte respekteras.

Krigande parter, och länder med inflytande över dem, måste säkerställa skyddet av civila, sjukvårdspersonal och vårdinrättningar. Myndigheter på båda sidor av konflikten måste omedelbart förenkla tillståndsprocesserna för humanitära insatser, så att hjälpen snabbt kan nå fram.

– På många ställen i Sudan är Läkare Utan Gränser den enda internationella organisationen på plats, men vi kan inte hantera denna enorma kris på egen hand, säger Esperanza Santos, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare i Port Sudan.

– Vi kämpar med att få in förnödenheter och personal till våra projekt. Det är också viktigt att säkra långsiktig finansiering till FN-organ, såväl som lokala organisationer som drar ett enormt lass i hjälpinsatserna. Vi har inte mer tid att förlora. Hjälpinsatser som når de mest behövande måste komma fram omedelbart, säger Esperanza Santos. 

Läkare Utan Gränser i Sudan

Läkare Utan Gränser är en av få internationella organisationer som arbetar på båda sidor av konflikten i Sudan. Organisationen driver och stöttar över 20 vårdcentraler och sjukhus i åtta av 18 delstater i Sudan. Läkare Utan Gränsers personalstyrka består av 926 sudanesiska anställda och 118 internationellt utsända. Organisationen avlönar även 1 092 offentligt sjukvårdsanställda.

Nyckelord

Kontakter

Presstelefon

Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).

Tel:+46 (0)708-33 77 40

Länkar

Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - så hjälper vi dig efter bästa förmåga.

Följ Läkare Utan Gränser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser

Ny rapport: Tvångsförflyttningar och våld leder till omfattande ohälsa på Västbanken6.8.2024 09:00:16 CEST | Pressmeddelande

Dödligt våld och tvångsförflyttningar av palestinier på Västbanken har stigit till en ny nivå sedan den 7 oktober. Rörelserestriktioner och vägspärrar leder samtidigt till att det blir allt svårare att bistå med vård. I en ny rapport från Läkare Utan Gränser berättar organisationens personal och patienter om våld, trakasserier och det ständiga förtrycket från israeliska soldater och bosättare.

Läkare Utan Gränser: Israel måste sluta döda civila28.5.2024 21:04:32 CEST | Pressmeddelande

Israels militära strategi med attacker mot tättbefolkade områden leder oundvikligen till ett stort antal civila dödsoffer. Landet måste nu omedelbart upphöra med offensiven i Rafah och de pågående attackerna över hela Gaza. Den uppmaningen riktar den medicinska humanitära organisationen Läkare Utan Gränser till FN:s säkerhetsråd som samlas i dag den 28 maj efter att Israel attackerat ett tältläger i en av de ”humanitära zonerna” i södra Gaza.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye