Skogskyrkogården 30 år som världsarv
I år är det 30 år sedan Skogskyrkogården blev ett världsarv. Det uppmärksammas bland annat med en fotoutställning i Kungsträdgården.
Skogskyrkogården är ett ovanligt världsarv. Dels är det ganska ungt då Skogskyrkogården byggdes för drygt 100 år sedan, dels är det en fullt fungerade begravningsplats.
– Det är också en populär plats att besöka och det är Sveriges största begravningsplats. Här har en halv miljon personer sin sista vila, säger Svante Borg, förvaltningschef och site manager för världsarvet Skogskyrkogården.
Ett världsarv är angelägenhet för alla människor på jorden och ska bevara för all framtid. Det är FN-organisationen Unesco som beslutar om vilka platser i världen som ska vara världsarv. Det görs efter nominering från respektive land. I Sverige finns 15 världsarv och i hela världen finns 1 199 världsarv i 168 länder.
Världsarv i Sverige, Riksantikvarieämbetets webbplats
Världsarv i världen, Unescos webbplats
För att fira Skogskyrkogården 30 år som världsarv anordnar Stockholms stad bland annat
- en fotoutställning i Kungsträdgården 26 augusti till 8 september
Utställning i Kungsträdgården, Stockholms stads webbplats - extra visningar på Skogskyrkogården på tisdagar och söndagar under september månad
Skogskyrkogårdens kalendarium, Stockholms stads webbplats - Skogskyrkogårdens lördag 7 september med gratis visningar inomhus och utomhus. Alla kapell är öppna.
Skogskyrkogårdens dag, Stockholms stads webbplats
Varje år hålls närmare 2 000 begravningsceremonier på Skogskyrkogården och många av dem i de tre kapellen i huvudbyggnaden Skogskrematoriet. Från januari 2025 ska Skogskrematoriet restaureras.
– Kom till Skogskyrkogårdens dag den 7 september och se Skogskrematoriet innan det stängs. Vi kommer visa både kapellen och utrymmen bakom, säger Svante Borg.
Nyckelord
Kontakter
Annelie SjöströmKommunikatörKyrkogårdsförvaltningen
Tel:08-508 30 199annelie.sjostrom@stockholm.seBilder
Länkar
KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för begravningsverksamheten i Stockholm och förvaltar världsarvet Skogskyrkogården.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Fyra parkeringstjänster ersätter Betala P17.9.2024 08:33:14 CEST | Pressmeddelande
I slutet september försvinner Stockholms stads egen betaltjänst Betala P och ersätts med fyra auktoriserade betaltjänster att välja mellan. Från och med idag erbjuder EasyPark, ePARK, Mobill och Parkster stockholmarna möjlighet att betala för parkering på gatumark i staden utan extra avgift.
Pressinbjudan: Välkommen till första spadtaget för Ulvsunda idrottscentrum16.9.2024 09:00:25 CEST | Pressinbjudan
Nu går startskottet för ett efterlängtat idrottscentrum i Ulvsunda. S:t Erik Markutveckling har gett Skanska i uppdrag att omvandla Pripps gamla bryggeri i Bromma till ett modernt idrottscentrum. Anläggningen, på cirka 25 000 kvadratmeter, ska rymma hallidrotter som handboll, basket, innebandy och volleyboll. Utrymmen planeras även för bordtennis, dans, brottning, fäktning, judo med mera.
Nya metoder tillgängliggör städers historiska byggnadsritningar11.9.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Den 19 september är det dags för konferensen City Memories på ArkDes i Stockholm. Då presenterar stadsarkiven i Stockholm, Köpenhamn och Budapest nya metoder för att utforska och tillgängliggöra historiska byggnadsritningar. Det bidrar både till att förstå dåtidens stadsliv och till att ge nya perspektiv på dagens stadsutveckling.
Efterlängtad konstgräsplan invigd i Örby9.9.2024 12:57:08 CEST | Pressmeddelande
I strålande sol invigdes Sjöängens bollplan lördagen 7 september. Den tidigare grusplanen har fått ett välkommet lyft och kommer att vara till stor glädje för många i området framöver.
Hur vill du utveckla Gamla stan?6.9.2024 10:42:00 CEST | Pressmeddelande
Gamla stan har som en del av den nya stadsmiljözonen fått fler möbler och växter, färre parkeringar och begränsad biltrafik. Nu vill Stockholms stad utveckla Gamla stan ännu mer och vill veta vad alla som besöker, bor eller jobbar i Gamla stan tycker. Vilka platser är bra? Vilka borde förbättras? Och hur ska stadsmiljözonen utvecklas framåt?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum