Patent- och registreringsverket

Göteborg och Stockholm bland världens främsta vetenskaps- och teknikregioner

Dela

Varje år gör WIPO (World Intellectual Property Organization) en global rankning av länder och ekonomier med störst innovationsförmåga. Listan bryts även ner på regional nivå och 2024 hamnar både Göteborg och Stockholm bland topp 15 av 100 regioner världen över med en ledande vetenskap- och teknikutveckling.

Knut Capra Pedersen

Regioner som ligger långt fram inom vetenskap och teknik är avgörande för ett lands ekonomiska innovationskraft. Genom att förena vetenskap, näringsliv och entreprenörer kan dessa städer eller regioner skapa ett ekosystem som förvandlar vetenskapliga idéer till praktiska resultat.

 

Göteborgsregionen på plats 12 av 100

• Göteborg hamnar på tolfte plats av hundra i listan över regioner med störst vetenskap- och teknikutveckling (i förhållande till befolkningstäthet) år 2024. Det gör Göteborg till den tredje högst rankade regionen i norra Europa.

• Mellan 2019 och 2023 lämnades 2 103 PCT-patent-ansökningar in*, varav 15 procent kom från transportsektorn. LM Ericsson stod för 24 procent av ansökningarna, på andra plats kommer Volvo med 14 procent och Ningbo Geely Automobile på tredje med 9 procent.

• Under perioden 2018–2022 publicerades 10 125 vetenskapliga artiklar. De flesta kommer från Göteborgs Universitet (41%), Chalmers tekniska universitet (35%) och Sahlgrenska universitetssjukhuset (9%).

• 34 procent av PCT-patentansökningarna från Göteborg görs i samarbete med uppfinnare från andra platser, främst i Stockholm, Shanghai–Suzhou och Lund–Malmö.

• 72 procent av de vetenskapliga artiklarna från Göteborg har skrivits i samarbete med andra organisationer, med de främsta samarbetena från Stockholm, Lund–Malmö och London.


Stockholmsregionen på plats 14 av 100

Stockholm hamnar på fjortonde plats av i listan över regioner med störst vetenskap- och teknikutveckling (i förhållande till befolkningstäthet) år 2024, vilket gör regionen till den fjärde högst rankade i norra Europa.

• Mellan 2019 och 2023 lämnades 6 044 PCT-ansökningar in, där 38 procent rörde digital kommunikation. LM Ericsson stod för 47 procent av ansökningarna, sedan Huawei med 9 procent och på tredje plats Scania med 3 procent.

• Under perioden 2018–2022 publicerades 19 682 vetenskapliga artiklar, varav 14 procent inom området klinisk medicin. De flesta artiklarna kommer från Karolinska Institutet (31%), sedan KTH (24 %) och Stockholms universitet (16 %).

• 38 procent av Stockholms PCT-patentansökningar görs i samarbete med uppfinnare från andra städer, främst Lund–Malmö, Göteborg och Uppsala.

• 76 procent av Stockholms vetenskapliga artiklar är skrivna i samarbete med andra organisationer, med de främsta samarbetena i Uppsala, London och Amsterdam–Rotterdam.

 

Om Global Innovation Index

Sedan 2016 har Global Innovation Index (GII) identifierat regioner med världsledande verksamhet inom vetenskaps- och teknikområden världen över.

Regionerna identifieras genom att analysera patentansökningar och vetenskapliga publikationer och kartlägger de geografiska områden som har flest uppfinnare och forskare.

Två mått på innovation används för att rangordna de 100 främsta regionerna globalt. Det första måttet fokuserar på var uppfinnarna befinner sig, baserat på publicerade patentansökningar enligt WIPO Patent Cooperation Treaty (PCT). Det andra måttet tar hänsyn till var författarna till publicerade vetenskapliga artiklar finns.

WIPO använder en geokodningsmetod för att lokalisera och rangordna regionala kluster inom vetenskap- och teknik, där adresser och namn från dokument kartläggs med en träffsäkerhet på 96 procent.

Dessa regionala vetenskaps- och teknikkluster är en del av den bredare GII-rapporten, som årligen listar de senaste globala innovationstrenderna. Rapporten rankar innovationsförmågan världen över, samtidigt som den belyser styrkor, svagheter och särskilda brister på området. För att ge en så heltäckande bild som möjligt av innovation använder GII omkring 80 indikatorer, inklusive faktorer som den politiska miljön, utbildning, infrastruktur och kunskapsskapande inom varje ekonomi.

GII kan användas för att följa upp resultat och jämföra utvecklingen med ekonomier inom samma region eller inkomstgrupp.

* PCT (Patent Cooperation Treaty)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Knut Capra Pedersen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

PRV (Patent- och registeringsverket) är centret för immateriella rättigheter. PRV arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Sverige ledande i investeringar i immateriella tillgångar25.6.2024 10:05:24 CEST | Pressmeddelande

Sverige behåller sin tätposition vad gäller investeringar i immateriella tillgångar, såsom teknik, varumärken, kunskap, relationer, data och design. Enligt en ny studie publicerad av World Intellectual Property Organization (WIPO) och Luiss Business School (LBS) sticker Sverige ut både vad gäller investeringar i förhållande till BNP, med en första plats, och vad gäller årlig tillväxttakt i investeringar i immateriella tillgångar, där landet placerar sig på en andra plats efter Indien, och före starka forskningsnationer som USA och Frankrike.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye