Nedläggningen av Uppsalapendeln får oerhörda konsekvenser
När SJ väljer att lägga ner pendeltågstrafiken mellan Stockholm och Uppsala påverkas Sigtuna kommuns pendlare och hela regionens arbetsmarknad mycket negativt.
Otillräcklig infrastruktur och bristfällig kollektivtrafik till och från Sigtuna kommun har skapat stora problem för såväl invånare som företagare och resenärer under många år. Idag, måndag 27 augusti, meddelade SJ dessutom att Uppsalapendeln läggs ner. Sträckan Stockholm-Uppsala kommer alltså inte trafikeras av SJ:s pendeltåg i fortsättningen.
När SL-trafiken drabbas av förseningar och inställda tåg, Mälartåg bara går i rusningstrafik och UL:s tåg inte passerar Märsta, finns idag bara Uppsalapendel som alternativ för de pendlare som ska ta sig till och från sina arbeten kollektivt.
Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun, säger:
- Ett redan underdimensionerat system för kommunens pendlare blir katastrofalt mycket sämre. Det här är ett enormt svek mot alla vkommunens pendlare. Vi vädjar nu till Regionen att de agerar snabbt och på något sätt kompenserar för bortfallet av en av de viktigaste pendlingsfunktionerna. Extra kapacitet på sträckan Märsta-Stockholm måste sättas in i rusningstrafik och sträckan Märsta-Uppsala, som nu helt försvinner, måste upprättas av annan aktör. Att SL/UL trafikerar Uppsala via Arlanda hjälper inte pendlarna till och från Sigtuna kommun.
Birgitta Pettersson, kommundirektör i Sigtuna kommun, säger:
- Många av våra anställda tågpendlar både från Stockholm och från Uppsala, så det här blir ett hårt slag för oss eftersom resealternativen försämras radikalt. Det här innebär att det både blir svårare att behålla befintliga medarbetare som att rekrytera nya. Det här beskedet är mycket beklagligt och bekymmersamt.
Sigtuna kommun har i flera år arbetat för att få gehör för de många utmaningar som den otillräckliga infrastrukturen och kollektivtrafiken till och från kommunen innebär. För ett knappt år sedan hade exempelvis kommundirektör Birgitta Pettersson och kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) ett möte med infrastrukturministern om detta. Även flera av kommunens företagare deltog och vittnade om problemen med att exempelvis rekrytera personal, eftersom att det är så svårt att ta sig till och från kommunen.
Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, säger:
- Beslutet att lägga ner Uppsalapendeln kommer att få förödande konsekvenser för Sigtuna kommun. Vi är en pendlarkommun och när det inte längre går att bo i kommunen och arbeta i Stockholm eller Uppsala kommer det givetvis att slå hårt mot kompetensförsörjningen. De senaste tio åren har kommunen bidragit till drygt 3 500 nya bostäder och fler än 10 000 nya arbetstillfällen, men vi kommer att få oerhört svårt att såväl få nya invånare att flytta hit som företag att vilja etablera sig här. Det här innebär att vi får se över våra planer för bostadsbyggande för vi kan omöjligen bygga bostäder till människor som sedan inte tar sig till och från jobbet.
Kontakter
Anna Jernberg Carlsonteamledare kommunikation samt pressansvarig
Tel:073-666 53 36anna.jernberg-carlson@sigtuna.seHelle NymanPolitisk samordnare
Tel:073-333 83 18helle.nyman@sigtuna.seOm oss
I Sigtuna kommun bor 52 500 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.
Följ Sigtuna kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun
Ny roll ska öka trygghet och studiero i Sigtuna kommuns skolor18.9.2024 14:09:28 CEST | Pressmeddelande
Enligt Skolinspektionens årliga nationella undersökningar finns det en växande grupp elever som känner otrygghet i skolan. För att skolorna ska vara en plats där alla elever kan koncentrera sig på undervisningen och känna sig trygga har Sigtuna kommun inrättat en helt ny chefsroll.
Här får barn med funktionsnedsättning ta plats13.9.2024 13:43:36 CEST | Pressmeddelande
Några boxades, andra sköt pilbåge. Det var full aktivitet på Midgårdsvallen i Märsta när Sigtuna kommun arrangerade Special Olympic School Day för eleverna på Regnbågens skola. Syftet: att skapa intresse för parasporten och få fler barn att våga testa.
Sigtuna kommun har knäckt koden: Nu äter de äldre bättre27.8.2024 12:59:15 CEST | Pressmeddelande
Fyra av fem kommuner saknar idag dietist inom äldreomsorgen. Sigtuna kommun går emot strömmen och har öppnat restaurang på äldreboendena. Bakom maten står en erfaren dietist och en prisad kock.
Unika brunnslocken på plats i Sigtuna19.8.2024 16:25:59 CEST | Pressmeddelande
Glöm A-brunnar och K-brunnar. När det var dags för Sveriges äldsta gata att renoveras gav Sigtuna kommun Annie Winblad Jakubowski i uppdrag att gjuta brunnslock efter tre historiska mynt. På det sättet får stadens unika historia följa med in i framtiden. Nu ligger de första brunnslocken på plats längs Stora gatan.
Sigtuna kommun erbjuder skräddarsydd hälsocoachning till alla seniorer15.8.2024 15:32:45 CEST | Pressmeddelande
Enligt FINGER-studien finns det fem åtgärder att ta fasta på för att som äldre förbättra sitt minne och bli snabbare i tanken. De som deltagit i Sigtuna kommuns pilotprojekt Livsstil och hjärnhälsa vittnar om att det fungerar. Därför blir satsningen nu permanent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum