En av tre östgötar går inte till tandläkaren
Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent i riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. I Östergötland syns en liten minskning av utnyttjandet av tandvårdsbidraget. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.
Det allmänna tandvårdsbidraget ligger på 300 kronor per år för personer i åldern 30–64 år. För personer mellan 24–29 år och för personer över 65 är summan den dubbla, 600 kronor. Ersättningen kan sparas i två år och dras automatiskt från tandläkarräkningen. Den 1 juli varje år fylls det allmänna tandvårdsbidraget på – men man kan alltså som mest ha två bidrag sparade.
I riket som helhet ligger nyttjandegraden relativt konstant på 66 procent. Kvinnor är bättre på att nyttja bidraget än män. Under 24-månadersperioden juli 2022 – juni 2024 använde 71 procent av kvinnorna bidraget jämfört med 62 procent av männen.
– Sett till hela riket är det ganska små variationer på nyttjandet men vi ser att det finns ganska stora lokala variationer. Vi har inte undersökt närmare vad dessa regionala variationer beror på men det är troligt att både närheten och tillgången till tandläkare påverkar, säger Jonas Erlandsson, analytiker på Försäkringskassan.
I Östergötland har 64,7 procent av befolkningen använt bidraget under perioden – en minskning från 64,8 procent perioden innan. Mest nyttjande finns i Halland och Värmland där drygt 72 procent av invånarna varit hos tandläkaren och använt ersättningen. I Norrbotten har 56 procent av befolkningen använt bidraget under perioden – lägst andel i Sverige.
– Olika faktorer kan påverka om man går till tandläkaren. Ekonomi är en sådan faktor, har man mindre pengar att röra sig med så kan tandläkarbesök vara en sak man prioriterar bort. Vi ser också att personer födda utomlands går mer sällan till tandläkaren än personer födda i Sverige, säger Jonas Erlandsson.
Bifogat finns siffror för alla Sveriges kommuner och regioner, men Försäkringskassan har inte gjort analyser kring utvecklingen på kommun eller regional nivå. För intervjuer kring den generella utvecklingen kontakta Försäkringskassan presstjänst.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seDokument
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Organiserad brottslighet plundrar assistansersättningen22.4.2025 08:37:03 CEST | Pressmeddelande
Kriminella missbrukar välfärden genom assistansersättningen. Fyra av tio brukare beräknas ha kommit i kontakt med personliga assistenter som har koppling till eller är aktiva inom organiserad brottslighet.
Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
Nya extrakontroller av vab i hela landet10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer Försäkringskassan återigen göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
Abonnemang för tandvård lönar sig sällan3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum