Unionen ser en ökad optimism i näringslivet efter sommaren
Unionen tar regelbundet temperaturen på konjunkturen. Mätningen i augusti visar att det finns en ökad optimism i det svenska näringslivet. – Det är ett mer positivt utfall än för ett halvår sedan. Konjunkturfallets botten har nu passerats, men för att inte riskera jobben och ge konjunkturen en rejäl skjuts måste Riksbanken sänka räntan i minst den takt de aviserat, konstaterar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen.

Men hjälp av de egna förtroendevalda på klubbar inom det privata näringslivet har Unionen i sin så kallade snabbpanel tagit temperaturen på konjunkturläget hos svenska företag efter sommaren.
Undersökningen ” Ekonomisk utblick: ökad optimism i näringslivet” som släpps idag visar tydligt att det nu finns en ökad optimism vad gäller konjunkturläge och försäljning, jämfört med mätningen som gjordes i våras:
- 33 procent av Unionen-klubbarna svarar att konjunkturläget har förbättrats de senaste tre månaderna och ungefär lika många svarar att det försämrats. Det är en tydlig förbättring jämfört med ett halvår sedan då 25 procent svarade förbättrats och 45 procent försämrats
- 43 procent av klubbarna bedömer att försäljningen kommer att öka under det kommande halvåret medan endast 25 procent tror på minskad försäljning.
- Hälften av klubbarna spår att företagets försäljningspriser kommer vara oförändrade det kommande halvåret. Knappt 4 av 10 uppger att de kommer att höjas medan 1 av 10 att de kommer att sänkas. Det är liknande svar som vid den senaste undersökningen och betydligt lägre än de svar som klubbarna gav när inflationen var som högst, då en klar majoritet angav att försäljningspriserna skulle öka.
Arbetsmarknaden trampar vatten - och avvaktar Riksbankens agerande
Däremot är Unionen-klubbarna inte lika optimistiska när det gäller arbetsmarknaden och sysselsättningen.
- Hälften av klubbarna tror på oförändrat antal sysselsatta det kommande halvåret, bland övriga är det ungefär lika många som spår ökat som minskat antal anställda. Det är liknande svar som för ett halvår sedan och visar att arbetsmarknaden är fortsatt avvaktande.
Klubbarna fick även svara på hur de tror att sysselsättningen skulle påverkas av sänkta räntor.
- 1 av 5 anger att deras prognos för sysselsättningsutvecklingen skulle bli mer positiv om räntan sänks i en snabbare takt än den som Riksbanken aviserade i början av sommaren. När Riksbanken nu också aviserat om snabbare räntesänkningar ger det hopp om en mer positiv utveckling för arbetsmarknaden.
– Företagen står på startpallen redo att anställa igen men de vill inte hoppa i så länge räntepolitiken gör att man behöver simma motströms. När Riksbanken framöver inte längre stramar åt ekonomin kommer också anställningarna ta fart, men där är vi inte än, säger Tobias Brännemo.
– Svaren från klubbarna visar tydligt att Riksbanken måste gå vidare med räntesänkningar i minst den takt de nu aviserat och att det då kommer ge en skjuts åt konjunkturen. Är de för avvaktande är risken i stället överhängande att vågskålen tippar över åt fel håll, avslutar Tobias Brännemo.
Fakta: Ekonomisk utblick augusti 2024: Ökad optimism i näringslivet efter sommaren
Ekonomisk utblick är korta ekonomiska analyser om frågor som är relevanta för Unionen. De författas av Unionens chefsekonom Tobias Brännemo och medarbetare på enheten avtal och politik.
Rapporten innehåller en undersökning där Unionen med hjälp av de egna förtroendevalda på klubbar inom det privata näringslivet tagit temperaturen på konjunkturläget hos svenska företag efter sommaren.
Undersökningen genomfördes 14 – 19 augusti i Unionens Snabbpanel, vilken består av 540 förtroendevalda inom det privata näringslivet. Deltagarfrekvensen var 46 procent. Svaren i enkäten kommer från klubbar verksamma på företag med sammanlagt cirka 330 000 anställda i Sverige.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Johanna GréenPressekreterare
Tel:072-469 05 91johanna.green@unionen.seDokument
Om Unionen
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.
Välkommen att kontakta oss!
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen säger nej till ett oacceptabelt avtalsförslag21.3.2025 15:01:34 CET | Pressmeddelande
Som en del av Facken inom industrin har Unionen idag överlämnat sitt svar på den första hemställan som de opartiska ordförandena lämnat till parterna på torsdagen. – Avtalsförslaget är oacceptabelt och det krävs ett avsevärt högre avtalsvärde för att vi ska kunna nå en uppgörelse, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
Höga matpriser riskerar högre räntor17.3.2025 14:05:35 CET | Pressmeddelande
Stigande matpriser är ett hot mot kommande räntesänkningar, det konstaterar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen, inför Riksbankens räntebeslut på torsdag och ett nytt avsnitt av podden Fackliga skuggdirektionen som släpps idag.
Tungt besked för Unionens medlemmar på Northvolt12.3.2025 09:20:37 CET | Pressmeddelande
Vi har nu fått besked av Northvolt att man ansökt om konkurs i Sverige. Det är såklart ett tungt besked och en väldigt mörk dag för alla oss som varje dag jobbat hårt och hoppats att bolaget ska ta sig igenom denna tuffa tid, säger Shaneika Jeffrey, vice ordförande för Unionen-klubben på Northvolt Ett i Skellefteå.
Unionen kräver en mer attraktiv handelsbransch26.2.2025 15:00:12 CET | Pressmeddelande
Unionen och Svensk Handel har växlat avtalskrav. – Våra avtalskrav gör handelsbranschen till en mer attraktiv bransch. Nu hoppas vi att motparten ser det på samma sätt, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.
Kvinnor drabbas hårdast av vobbstressen12.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att vobba (vårda sjuka barn och samtidigt jobba) har blivit en norm bland privatanställda tjänstemän. På många sätt kan möjligheten att vobba stödja livspusslet. Men priset kan bli högt och framför allt är det kvinnor som drabbas av vobbstress.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum