Byggnads

Arbetsolyckorna ökade i byggbranschen 2023

Dela

Arbetsolyckorna i byggindustrin ökade under 2023 jämfört med föregående år. Det visar en ny rapport som sammanställer siffror från Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.

En man i en gul arbetsjacka står lutad mot en vägg utomhus.
Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads

En ny rapport har sammanställt sjuk- och olycksstatistik inom Byggavtalet och Väg- och banavtalet. Dessa två avtalsområden utgör cirka hälften av hela byggbranschen.

– 2023 var ett mörkt år i byggbranschen med flera uppmärksammade dödsolyckor. Tyvärr ser vi att även olycks- och sjukdomsstatistiken går åt fel håll. Det här är helt oacceptabelt och samtliga företag måste ta ett större ansvar och se över sina rutiner i allt från planering till inköp. Arbetsmiljön måste alltid var högsta prioritet, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.

Olycksfrekvensen ökade under 2023 från 10,2 till 10,9 olyckor per 1000 sysselsatta, med totalt 2188 registrerade olyckor. De vanligaste typerna av olyckor var fysisk överbelastning (18 %), förlorad kontroll över handverktyg (17 %), snubbling (14 %), fall från höjd (11 %), och ras/fall av material (10 %). Mest ökade olyckor med handverktyg och snubbling.

Även antalet anmälda arbetssjukdomar ökade till 276 fall 2023 från 258 föregående år, och frekvensen ökade till 1,4 fall per 1000 sysselsatta. Till arbetssjukdomar räknas sjukdomar som orsakas av exempel ergonomiska belastningsfaktorer och vibrationer.

– Bland annat vibrationsskador är ett väldigt stort problem i vår bransch. Samtidigt som det går att undvika med rätt planering och verktyg. Det är tragiskt att okunskap och kortsiktigt tänkande leder till väldigt mycket lidande, helt i onödan, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman, Byggnads.

Stort mörkertal

Sammanställningen omfattar arbetsolyckor och arbetssjukdomar anmälda till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket inom privata byggindustrin i företag verksamma inom bygg och anläggning. Den omfattar dock inte utländsk arbetskraft, så mörkertalet är stort.

Bakom rapporten står Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd, BCA. BCA är ett samarbetsorgan i arbetsmiljöfrågor mellan Bygg­företagen, Byggnads och SEKO.

Hela rapporten finns att läsa här

Dödsolyckor:
Under 2023 inträffade 12 dödsfall på arbetsplatser inom bygg- och anläggningssektorn, vilket är sju fler än 2022 och över genomsnittet för det senaste årtiondet. Totalt i byggbranschen dog 18 personer i olyckor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En person i reflexjacka och hjälm står med armarna i kors utomhus, framför en byggnadsplats.
Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman
Ladda ned bild

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Måleriföretagen försöker kapa gemensamt bolag15.8.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter att Målareförbundet gick upp i Byggnads försöker Måleriföretagen ta över det gemensamt ägda bolaget Målerifakta. Måleriföretagen gör anspråk på Byggnads aktier (tidigare Målareförbundets) i Målerifakta och har obehörigen försökt byta ut Målerifaktas styrelse. Byggnads bestrider att Måleriföretagen har rätt att ta över aktierna och tillsätta ny styrelse – avsikten har alltid varit att fack och arbetsgivare ska äga och leda Målerifakta tillsammans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye