Vårdföretagarna

Månadens Assistansbarometer: Stora skillnader mellan länen i antalet förstagångsbeviljanden inom assistansen

Dela

Vårdföretagarna presenterar idag sin Assistansbarometer för augusti månad. Månadens specialgranskning visar på stora geografiska skillnader över landet när Vårdföretagarna granskar antalet förstagångsbeviljande av rätt till personlig assistans. Mellan augusti 2023 och juli 2024 fick 640 personer ett förstagångsbeviljande. Men det var exempelvis mer än dubbelt så många beviljanden i relation till befolkningen i Västmanlands län som i Västerbottens län. Vårdföretagarna saknar en analys av de stora regionala skillnaderna.

Det är stora skillnader mellan de svenska länen i antalet personer i relation till befolkningen som fick ett förstagångsbeviljande inom den statliga assistansen under den senaste 12-månadersperioden.Totalt i landet fick 640 personer ett förstagångsbeviljande inom den statliga assistansen mellan augusti 2023 t.o.m. juli 2024, vilket motsvarade 6,1 personer per 100 000 invånare.

Flesta förstagångsbeviljanden i relation till befolkningen var det i Västmanlands län med 9,1 personer per 100 000 invånare. Minst förstagångsbeviljanden var det i Västerbottens län med 3,9 personer per 100 000 invånare den senaste 12-månadersperioden. Det var alltså mer än dubbelt så många beviljanden i relation till befolkningen i Västmanlands län som i Västerbottens län. Det finns inget samband mellan nivån på antalet personer som har statlig assistans i länen och antalet förstagångsbeviljanden i länen.

- Totalt i landet fick 640 personer ett förstagångsbeviljande inom den statliga assistansen mellan augusti 2023 och juli 2024, vilket motsvarade 6,1 personer per 100 000 invånare. Minst förstagångsbeviljanden var det i Västerbottens län med 3,9 personer per 100 000. Mest var det i Västmanland med 9,1 personer per 100 000 invånare. När vi jämför med siffrorna för hur hög andel som redan har rätt till personlig assistans i länen kan vi inte se något samband, säger Björn Arnek, branschekonom.

- Det senaste året har det uppenbarligen varit mer än dubbelt så svårt att få rätt till personlig assistans i Västerbotten som i Västmanland sett i relation till befolkningsmängden. Vårdföretagarna är tyvärr inte förvånade över att det finns stora regionala skillnader inom den personliga assistansen. Vi såg redan i mars månads Assistansbarometer att det är dubbelt så många per 100 000 invånare i Norrbotten som i Halland med rätt till personlig assistans. Vårdföretagarna saknar en analys från Försäkringskassan. Det borde vara av intresse för såväl Försäkringskassan som politiken varför en och samma myndighet kan ha så stora skillnader i beslutsfattandet, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert inom personlig assistans.

Antalet brukare har ökat med 15 individer mellan juni och juli 2024. Det är dock 14 individer färre än motsvarande månad 2023.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Inga restriktioner
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Månadens vårdkörapport: Väntetiderna inom vuxenpsykiatrin ökar -högre idag än 2023 och 2022.5.9.2024 09:03:00 CEST | Pressmeddelande

Antalet personer som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin uppgick i juli 2024 till 6 800 personer. Det motsvarade 55 procent av samtliga personer som väntat på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin. Antalet som väntat på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin längre än 90 dagar var klart högre i juli 2024 än i juli 2023 och juli 2022. I tre regioner; Region Blekinge, Region Norrbotten och Region Värmland var andelen över 80 procent.

Ny rapport: Dubbelt så mycket vård för stockholmarna per skattekrona med privata utförare.30.8.2024 08:35:58 CEST | Pressmeddelande

Vårdföretagarna har gett Sirona i uppdrag att genomföra en jämförande analys av privata vårdgivares ersättningar och offentliga vårdgivares kostnader för höft- och knäprotesoperationer, operationer av grå starr och framfallsoperationer. Med privata vårdgivare får man för lika resurser 65 procent fler knäproteser, 80 procent fler höftproteser, drygt 150 procent fler starroperationer och mer än 200 procent fler framfallsoperationer.

Pressinbjudan till seminarium med sjukvårdspolitiker från Region Stockholm. Ny rapport: Vinst för stockholmarna med privata vårdgivare. Dubbelt så mycket vård för samma skattepeng.22.8.2024 09:28:15 CEST | Pressmeddelande

Vårdföretagarna har gett analysföretaget Sirona i uppdrag att i huvudstadsregionen jämföra kostnaderna för vård som utförs i offentlig regi med vård som utförs i privat regi på uppdrag av det offentliga. Resultatet är tydligt. Privata aktörer erbjuder en likvärdig vård – men till en lägre kostnad. En större andel operationer hos privata utförare skulle helt enkelt kosta mindre och ge fler patienter vård i tid.

Månadens Assistansbarometer: Skillnader i antalet assistansbrukare mellan kvinnor och män perioden 2014 - 20238.8.2024 12:44:37 CEST | Pressmeddelande

Vårdföretagarna presenterar idag sin Assistansbarometer för juli. I den konstateras att fler män än kvinnor har rätt till personlig assistans och att skillnaden har ökat de senaste tio åren. När det gäller hur många timmar man beviljas så är situationen densamma – män har beviljats fler timmar i genomsnitt än kvinnor. Enligt Socialstyrelsen skulle skillnaden mellan män och kvinnor kunna förklaras med att vissa funktionsnedsättningar är vanligare bland män än kvinnor, till exempel intellektuell funktionsnedsättning och autism. Vårdföretagarna efterfrågar en djupare analys av skillnaderna.

Månadens vårdkörapport: Drygt 4 av 10 av samtliga individer som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals har väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.6.8.2024 09:37:25 CEST | Pressmeddelande

I två regioner; Region Skåne och Region Norrbotten var andelen över 50 procent. I Region Skåne var andelen till och med över 60 procent. I ytterligare sex regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 40 procent. I två regioner; Region Jönköping och Region Kronoberg var andelen under 10 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye