Pressinbjudan: Måltidens Hus firar 30 år – stora renoveringar snart klara
För 30 år sedan invigdes en unik byggnad i Grythyttan – Måltidens Hus.
Hela byggnaden hade då flyttats från världsutställningen i Sevilla och byggts upp igen i Bergslagen. Där är den sedan dess ett centrum för utbildning och forskning med fokus på måltiden.
Media bjuds nu in att delta vid det högtidliga firandet av 30-åringen, då också de omfattande renoveringsprojekten i byggnaden visas upp.

Torsdag den 5 september 2024 klockan 17.00 – 19.00 sker firandet i samband med debutantcocktailen, en guldkantad och uppklädd mottagning för årets nya studenter och inbjudna gäster.
I Måltidens hus pågår nu flera stora projekt för att uppdatera byggnaden till dagens krav. Några av projekten är nästan klara.
De nya studenter som just har anlänt till Grythyttan kommer att få sin utbildning i ett helt nytt kök, där många kan träna på samma rätter samtidigt. Även andra ytor kring Kalastorget, där studenterna kan öva för större bjudningar, byggs om.
I bottenvåningen pågår det sista arbetet med nyrenoverade, välkomnande studie- och mingellokaler. De är gjorda för att kunna möta olika behov, och ska kunna användas till allt från välkomstdrinkar till grupparbeten.
Huset håller också på att förses med solpaneler, för att bli mer energieffektivt.
Även i närliggande byggnader pågår projekt – bland annat får nu studenterna en ny pub.
På Örebro universitets campus i Grythyttan ges de treåriga utbildningarna Kulinarisk kock och måltidskreatör och Sommelier och måltidskreatör. Även ett antal fristående kurser erbjuds. Forskningen kretsar kring måltiden.
I huvudbyggnaden i Grythyttan, Måltidens Hus, finns bland annat en festvåning, det Wretmanska kokboksmuseet, bibliotek, konferenslokaler och metodkök.
För media som inte har möjlighet att delta under kvällen, finns möjlighet att få en förhandstitt på renoveringen av Måltidens hus under dagen.
Nyckelord
Kontakter
Heléne Gustafsson, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, 019 – 30 20 09, helene.gustafsson@oru.se
Jesper MattssonKommunikatör
Tel:019 303145Tel:0766-958056jesper.mattsson@oru.seBilder

Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Ojämlik tillgång till företagshälsovård i Sverige18.6.2025 08:13:59 CEST | Pressmeddelande
Det behövs fler specialister inom företagshälsovården – och fler svenskar måste få tillgång till företagshälsovård. Det konstaterar forskaren Anna-Karin Mouazzen i sin avhandling. – Ingen ska bli sjuk eller dö på grund av jobbet, säger hon.
Språkmodeller kan tolka krav vid mjukvaruutveckling17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Att sortera tusentals krav vid utveckling av programvara är både komplext och tidskrävande. Nu visar forskare vid Örebro universitet att stora språkmodeller som GPT-4o och LLAMA 3.3-70B kan effektivisera arbetet – men att det samtidigt gäller att hitta rätt balans mellan modellernas stabilitet och kreativitet.
Barn till våldsutsatta mammor vill berätta – men samhällets stöd brister16.6.2025 12:37:10 CEST | Pressmeddelande
Barn till mammor som utsätts för våld i nära relation tar ofta stort ansvar och kämpar med trauman lång tid efter det att våldet har upphört. Trots kontakt med socialtjänsten är det svårt att få hjälp. Det konstaterar Martina Vikander i sin avhandling i socialt arbete vid Örebro universitet.
Här är Örebro universitets experter i sommar11.6.2025 12:06:15 CEST | Pressmeddelande
Vilken dryck passar bäst till midsommarmaten? Vad säger den senaste forskningen om fästingar och TBE? Hur kan jag undvika att mitt barn tappar mattekunskaper under sommaren? Örebro universitet har samlat ett trettiotal forskare som gärna berättar om sin forskning i sommar.
Ämnen i ingefära kan avslöja ursprunget11.6.2025 07:38:11 CEST | Pressmeddelande
Ingefära innehåller olika mängder av näringsämnen och skadliga ämnen beroende på var växten har odlats. Andelen giftiga grundämnen som bly, kadmium och arsenik skiljer sig mer i färsk ingefära än i torkad, visar analyser gjorda vid Örebro universitet. Metoden som forskarna använt skulle kunna användas för att avslöja livsmedelsbedrägerier och bestämma ursprung på frukt och grönsaker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum