Försäkringskassan

Föräldraavdraget har liten påverkan på rätten till assistans

Dela

Lagändringarna Stärkt rätt till personlig assistans har gjort att fler personer beviljas assistansersättning, både barn och vuxna, under år 2023. Ett svar på regeringsuppdrag som Försäkringskassan publicerar idag visar att det så kallade föräldraavdraget har en liten påverkan på antalet avslag inom assistansersättningen: nio av tio avslag där föräldraavdrag har gjorts skulle skett även utan avdraget.

Analysen visar att de flesta barn som får avslag på ansökan om assistans skulle fått det även utan föräldraavdrag. För nio av tio barn som fick avslag på grund av att deras hjälpbehov för så kallade grundläggande behov är mindre än 20 timmar per vecka, gränsen för att få statlig assistansersättning, berodde avslaget inte på föräldraavdraget – detta eftersom deras behov av hjälp med grundläggande behov understeg 20 timmar i veckan redan innan föräldraavdraget gjordes.

Av de barn som får assistansersättning beviljad och där föräldraavdrag har gjorts har knappt hälften så kallade undantagsbehov från vilka föräldraavdrag inte ska göras. För dem har inte föräldraavdraget påverkat beviljade timmar i samma utsträckning som för de barn som inte har sådana behov.

Kontakter

Dokument

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye