Höga nivåer av PFAS-kemikalier i juice och fruktpuré för barn
Det finns höga nivåer av så kallade ultrakorta PFAS-kemikalier i apelsinjuice och fruktpuréer för barn. Det visar en ny studie av Örebro universitet, Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre.
Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns alltså inte naturligt i miljön.
Under de senaste åren har forskning visat att så kallade ultrakorta PFAS-kemikalier har fått stor spridning i miljön. De finns i dricksvatten men även grund- och ytvatten. Tidigare studier har också visat att växter kan ta upp och ackumulera dessa kemikalier men det saknas kunskap om ämnena kopplade till livsmedel.
Höga halter av TFA i apelsinjuice
Den nya forskningsstudien har undersökt de två ultrakorta PFAS-kemikalierna trifluorättiksyra, TFA, och trifluormetansulfonsyra, TFMS, i juicer och i frukt- och grönsakspuréer avsedda för små barn. Resultaten visar på höga halter av TFA i apelsinjuice och i handpressade apelsiner.
– Jag blev inte förvånad över att vi hittade TFA i juice och puré. Vi har hittat ämnet överallt när vi har undersökt vatten, även i dricksvatten, säger Leo Yeung, forskare i kemi vid Örebro universitet.
– Däremot är jag lite förvånad över den genomsnittliga nivån på 34,000ng/L, med vissa prover som når över 80,000 ng/L. Det var högre än jag trodde.
Proverna visade att även äppeljuicen innehöll TFA men nivåerna var lägre än i apelsinjuice.
– Vi hittade också signifikanta TFA-nivåer i två av de nio analyserade puréerna.
Ekologiska produkter hade lägre nivåer
Forskarna analyserade både konventionella och ekologiska produkter. Generellt hade de ekologiska produkterna lägre TFA-nivåer men det fanns undantag.
Nivåerna i juice och i frukt- och grönsakspuréerna jämfördes med riktvärden för dricksvatten i Nederländerna, Danmark och Tyskland. Alla prover med mätbara TFA-koncentrationer överskred det godkända värdet i Nederländerna, ofta även gränsen i Danmark och ett prov överskred det högre värdet som Tyskland har för sitt dricksvatten.
– Vår undersökning visar alltså att vissa apelsinjuicer och vissa puréer överskred gränsvärdena som satts av Danmark, Nederländerna och Tyskland när det gäller dricksvatten, vilket kan innebära potentiella hälsoeffekter.
– Som föräldrar behöver vi inte vara alltför oroade över resultaten ännu, men vi bör kräva mer information om barnmat för att bättre förstå situationen, säger Leo Yeung.
Detta arbete ger, såvitt forskarna vet, den första översikten av ultrakorta PFAS, TFA och TFMS, i juice, juicebaserade drycker och fruktpuréer för barn i Sverige. Resultaten publiceras i ett white paper.
PFAS:
PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället.
Moderna köldmedier, som bland annat HFO-1234yf, skadar inte ozonskiktet och används i till exempel kylskåp och luftkonditionering – men de kan brytas ned och producera TFA. Därför har TFA ökat avsevärt sedan 1990-talet och forskare har mätt allt högre halter i regn och snö. Dessutom finns det cirka 40 bekämpningsmedel godkända inom EU som kan brytas ner till TFA.
Trifluormetansulfonsyra, TFMS, är en annan vanlig ultrakort PFAS, en sulfonsyra, som används i till exempel litiumjonbatterier.
Nyckelord
Kontakter
Leo Yeung
Mobilnummer: 070 960 51 06
Leo.Yeung@oru.se
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seLänkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Klara skrev hållbarhetsrapport åt AB Linde Maskiner – landade drömjobbet i Stockholm12.9.2024 07:19:40 CEST | Pressmeddelande
AB Linde Maskiner ville skapa en hållbarhetsrapport, men saknade resurser för att göra det internt. Lösningen blev studenten Klara Eriksson, som pluggar hållbart företagande. Utbildningen – och extrajobbet – gjorde att Klara nu fått jobb som hållbarhetskonsult i Stockholm. – En dröm som går i uppfyllelse, säger Klara Eriksson.
Studenter från Musikhögskolan medverkar på Live at Heart11.9.2024 09:16:49 CEST | Pressmeddelande
När femtonde upplagan av musikfestivalen Live at Heart drar i gång bidrar studenter från Musikhögskolan vid Örebro universitet med både livemusik och liveljudteknik. – Det ska bli så kul, säger studenten Isa Espling.
Örebro universitet satsar på gåmöten i det gröna10.9.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Möten behöver inte betyda att man sitter still i ett rum. På Örebro universitet har en ny karta tagits fram. Den visar sträckor i naturen som passar bra för utomhusmöten. – Det går att hålla möten där man passerar både tusen år gamla gravar och en sjö som plötsligt försvann, säger initiativtagaren Anna-Eva Olsson.
Sämre stöd till kvinnor med funktionsnedsättning att komma ut i arbetslivet9.9.2024 09:14:53 CEST | Pressmeddelande
Det är svårare för kvinnor med funktionsnedsättning att få del av insatser som hjälper dem ut i arbetslivet. Det konstaterar Ingrid Witte i sin avhandling inom området funktionsnedsättning och samhälle vid Örebro universitet. – Jag blev förvånad över hur svårtillgängligt och slumpartat stödet är, säger hon.
Pressinbjudan: Måltidens Hus firar 30 år – stora renoveringar snart klara2.9.2024 10:13:34 CEST | Pressmeddelande
För 30 år sedan invigdes en unik byggnad i Grythyttan – Måltidens Hus. Hela byggnaden hade då flyttats från världsutställningen i Sevilla och byggts upp igen i Bergslagen. Där är den sedan dess ett centrum för utbildning och forskning med fokus på måltiden. Media bjuds nu in att delta vid det högtidliga firandet av 30-åringen, då också de omfattande renoveringsprojekten i byggnaden visas upp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum